Přeskočit na obsah

Měsíční jídelníček vč. plnění spotřebního koše č. 6

MŠ Na Habru

Pondělí

svačinka: chléb, paštika z tofu, jablko, Caro mléčné (1 pšenice, žito, 6,7)
oběd: polévka květáková (1 pšenice), brambory zapečené ve smetaně s hráškem, mrkví a kukuřicí, rajče, nápoj višňový (7)
svačinka: cereální večka, bylinkový tvaroh, mrkev, čaj borůvkový (1 pšenice, žito, oves, 7)

Úterý

svačinka :chléb Podchlumecký zouvák, tyrolská pomazánka z pečeného masa , pomeranč, cikorka mléčná (1 pšenice, žito, 7,10)
oběd: polévka zeleninový vývar s pohankovými vločkami (9)
kuřecí maso na celeru, rýže, nápoj mošt hruškový (1 pšenice, 9)
svačinka: žitný chléb, pomazánkové máslo, ledový salát, čaj vanilkové potěšení (1 pšenice, žito, 7)

Středa

svačinka: smetanový jogurt, rohlík, mandarinka, čaj lipový (1 pšenice, 7)
oběd: polévka jemná špenátová (1 pšenice, 7), těstovinový salát s tuňákem a čerstvou zeleninou, nápoj broskvový ( 1 pšenice, 4)
svačinka: chléb žitný, pomazánka mrkvová, ředkvička, melta mléčná (1 pšenice, žito, 7)

Čtvrtek

svačinka: chléb Bača, pomazánka z mozzarelly, salátová okurka, Granko mléčné (1 pšenice, žito, 7)
oběd: polévka krupicová (1 pšenice, 3,9), moravský vrabec, bramborový knedlík, červené zelí, nápoj černý bez citron (1 pšenice, 3,9,7)
svačinka: ovocná miska, knuspi, čaj multivitamín

Pátek

svačinka: chléb kvasový, liptovská pěna, paprika, mléko (1 žito, pšenice, 7)
oběd: polévka cizrnová (9), jablečný jahelník, nápoj máta-brusinka (3,7)
svačina: lámankový chléb, pomazánka ze zelených fazolek, hruška, kakao (1 pšenice, žito, oves, 7)

Pondělí

svačinka: kaše z kukuřičné polenty, jablko, čaj lesní ovoce (7)
oběd: polévka bramborová (1 pšenice, 9), eintopf, chléb, nápoj Tropico mango (1 pšenice, žito, 7)
Svačinka: cereální rohlík, pomazánka ala humr, ledový salát, cikorka mléčná (1 pšenice, žito, oves, 7,9)

Úterý

svačina: kvasový chléb, jogutová lučina, pomeranč, Granko mléčné (1 pšenice, žito, 7)
oběd: polévka pórková (1 pšenice), hovězí maso, rajská omáčka, těstoviny, nápoj máta-brusinka (1 pšenice, 3,7)
svačina: slunečnicová večka obložená zeleninou, čaj malinový (1 pšenice, žito, 7)

Středa

svačina: chléb Bača, pomazánka z pečeného filé, paprika, mléko (1 žito, pšenice, 4, 7)
oběd: polévka zeleninový vývar s písmenky (1 pšenice, 9), vepřová pečeně, brambory, dušená zelenina, nápoj anansový (7)
svačina: chléb, pažitková pomazánka, mandarinka, Caro mléčné (1 pšenice, žito, 7)

Čtvrtek

svačina: houska s Ramou, mrkev, dětské kapučíno (1 pšenice, 7)
oběd: polévka vločková (1 oves, 9), krůtí maso v nivové omáčce, špecle, nápoj jahodový (1 pšenice, 3,7)
svačina: chléb žitný, pomazánka z bílé ředkve, jablko, čaj borůvkový (1 pšenice, žito,7)

Pátek

svačina: chléb Podchlumecký zouvák, cuketová pěna, salátová okurka, kakao (1 pšenice, žito, 7)
oběd 1: polévka Horačka, mleté vepřové maso, hrách, protlak (1 pšenice)
oběd 2: Kuřecí rizoto, školní salát, nápoj černý bez s limetkou (7)
svačina: broskvová přesnídávka, perník s marmeládou, hruška, čaj lipový (1 pšenice, 3)

Pondělí

svačina: chléb, budapešťská pěna, mandarinka, kakao (1 pšenice, žito, 7)
oběd: polévka sýrová s křupínky (1 pšenice, 7), kedlubnový mozeček, brambory, rajče, nápoj Tropico citrus (3,7)
svačina: grahamový rohlík, jáhlová pomazánka, mrkev, čaj malinový (1 pšenice, žito, oves, 7)

Úterý

svačina: chléb Podchlumecký zouvák, rybí pomazánka, salátová okurka, cikorka mléčná (1 pšenice, žito, 4,7,10)
oběd: polévka zeleninový vývar s dýňovými knedlíčky (3,9), kuřecí maso na žampiónech, těstoviny, nápoj ananasový (1 pšenice, 7)
svačina: chléb kvasový, rajčatová pomazánka, jablko, čaj vanilkové potěšení (1 pšenice, žito, 3,7)

Středa

Svačina: loupák, banán, jahodový kefír (1 pšenice, 3, 7)
Oběd: polévka Katalánská /kečup, zelené fazolky/ (1 pšenice), krůtí plátek, hrachová kaše, okurka, nápoj černý bez (7)
Svačina: žitný chléb, batátová pomazánka, ledový salát, čaj lesní ovoce (1 pšenice, žito, 7)

Čtvrtek

Svačina: chléb Bača, pomazánka z cottage sýru, paprika, mléko (1 pšenice, žito, 7)
Oběd: polévka z bílé ředkve (1 pšenice, 7), segedínský guláš, houskový knedlík s žitnou moukou, nápoj kiwi (1 pšenice, žito, 3,7)
Svačina: jogurtový koláč s borůvkami, pomeranč, čaj bílá káva (1 pšenice, 3,7)

Pátek

Svačina: houska s Ramou, hruška, Caro mléčné (1 pšenice, 7)
Oběd: polévka hrstková (9), krůtí roláda plněná zeleninou a sýrem, rýže, nápoj máta-brusinka (1 pšenice, 7)
Svačina: chléb chia, pomazánka z červené řepy, ředkvička, čaj multivitamín (1 pšenice, žito, 7)

Pondělí

Svačina: chléb, tvarohové žervé, hroznové víno, kakao (1 pšenice, žito, 7)
Oběd: polévka fazolová (9), rybí filé na másle, brambory, rajče, nápoj Tropico mango (4.7)
Svačina: grahamový rohlík, pomazánka z čerstvého špenátu, mrkev, čaj malinový (1 pšenice, žito, oves, 7)

Úterý

Svačina: kokosové cereálie, jablko, mléko (1 pšenice, 7)
Oběd: polévka ředkvičková (1 pšenice, 7), kuřecí maso po srbsku, rýže, nápoj ananasový (1 pšenice)
Svačina: chléb kvasový, pomazánkové máslo, salátová okurka, Granko mléčné (1 pšenice, žito, 7)

Středa

Svačina: chléb žitný, smetanový sýr Fenix, mandarinka, Caro mléčné (1 pšenice, žito, 7)
Oběd: polévka zeleninový vývar se špaldovými vločkami (1 špalda, 9), krůtí prsa na smetaně, těstoviny, nápoj černý bez (1 pšenice, 7)
Svačina: chléb Bača, křenová pěna, ředkev bílá, čaj lesní ovoce (1 pšenice, žito, 7)

Čtvrtek

Svačina: cibulový toust s máslem, banán, cikorka mléčná (1 pšenice, žito, 7)
Oběd: polévka rybí s řapíkatým celerem (4, 9), holandský řízek, bramborovo-mrkové pyré, broskvový kompot (1 pšenice, 3,7)
Svačina: chléb královský, kedlubnová pomazánka, ledový salát, čaj višňový (1 pšenice, žito, oves, 6,7)

Pátek

Svačina: chléb Podchlumecký zouvák, vajíčková pomazánka, pomeranč, melta mléčná (1 pšenice, žito, 3,7,10)
Oběd: polévka krém z kořenové zeleniny (9), vločková kaše, nápoj máta-brusinka (1 oves, 7)
Svačina: chléb, luštěninová pěna, paprika, čaj multivitamín (1 pšenice, žito, 7)

PESTROST A KOMBINACE POKRMŮ

Jídelníček je plný různých druhů potravin. Na přesnídávky a svačiny jsou nabízeny různé druhy pečiva včetně nutričně hodnotných druhů jako je například pečivo grahamové, kváskové, žitné, pečivo s chia nebo slunečnicovými semínky. To je velmi chvályhodné. K pečivu je nabízeno mnoho variant pomazánek zeleninových, sýrových či tvarohových, správně jsou v nabídce také pomazánky rybí (2x) a luštěninové (2x). Nabídku zpestřuje jogurt, masová, jáhlová či vajíčková pomazánka, nechybí ani obilná kaše, zde konkrétně kaše z kukuřičné polenty. Podle nutričního doporučení by obilná kaše měla být zařazena alespoň 2x, což by bylo vhodné doplnit. Přesnídávky a svačiny jsou velmi správně vždy doplněny čerstvou zeleninou nebo ovocem.

Z polévek správně převažují zeleninové, nechybí luštěninové, rybí, masový vývar. Z nutričně hodnotných obilných zavářek jsou použity pouze vločky, a to pohankové a špaldové, určitě by se našel prostor pro zařazení jiných jako je například bulgur, kuskus, pohanka, kroupy apod.

K masovým obědům je použito převážně maso drůbeží (krůtí a kuřecí), které je libové a lehce stravitelné. Kromě toho je jídelníček umírněně zpestřen masem vepřovým i hovězím, které jsou zase bohatým zdrojem železa. Bezmasé nesladké pokrmy jsou v jídelníčku tři, přičemž dle nutričního doporučení by jich mělo být alespoň 4x. Sladký pokrm je během měsíce zařazen 2x, což odpovídá doporučení. Rybí pokrmy a pokrmy s luštěninou jsou zařazeny v jídelníčku také.

Velmi dobře jsou zkombinovány pokrmy během dne, tj. neopakují se suroviny a chutě. Také nadýmavá jídla jsou časově mezi sebou dostatečně oddělena.

NÁPADITOST/TRENDY VE VÝŽIVĚ (cukr)

Je vidět snaha o zařazení zdraví prospěšných a nutričně hodnotných surovin, stejně tak jako příprava domácích dezertů jako je například jogurtový koláč s borůvkami nebo perník s marmeládou.

Sladkých přesnídávek a svačin není mnoho, stejně tak sladké obědy jsou zařazeny pouze 2x. Jídelníček tak není přeslazený sladkými pokrmy. Sladké svačiny vždy správně doplňuje ovoce a v některých případech také bílkovina v podobě mléka nebo mléčného zakysaného nápoje.
Součástí sladkého oběda by ideálně měla být také potravina s obsahem bílkoviny, případně alespoň jako nápoj podávat mléko. Obsahuje jablečný jahelník bílkovinu, třeba tvaroh? A vločková kaše je připravena z mléka nebo vody?

NUTRIČNÍ HODNOTY POKRMŮ

Jen v některých případech chybí v pokrmu některá složka výživy. Například kuřecí maso na žampionech by mohlo být doplněno zeleninovým salátem, nebo svačina broskvová přesnídávka s perníkem a hruškou je plná sacharidů a naopak ochuzená o bílkovinu.

RYBY A LUŠTĚNINY

Rybí pomazánky k přesnídávce a svačině jsou správně zařazeny alespoň 2x. Rybí polévka je během měsíce zařazena jednou a na hlavní chod je jednou v nabídce rybí filé a jednou těstovinový salát s tuňákem, což bude asi ryba konzervovaná. Ideálně by bylo zařadit ještě alespoň jednu kvalitní rybí porci v lákavé podobě pro nejmenší děti.

Luštěninová pomazánka je zařazena pouze jednou, polévky z luštěnin jsou pestré (hrstková, polévka s hráchem, cizrnová, fazolová), hlavním luštěninovým pokrmem je hrachová kaše a eintopf.

 

PITNÝ REŽIM

Pitný režim je velmi pestrý, zejména co se týká nápojů z mléka – kakao, cikorka, caro, granko, kapučíno, melta. Kromě toho různé druhy čajů a nápojů. Jak jsou tyto nápoje slazeny, například kolik granka je použito, jsou v nabídce také varianty neslazené?

 

DOPORUČENÍ A ZÁVĚREČNÉ HODNOCENÍ

Jídelníček je pestrý, jsou v něm zařazeny různé druhy pečiva, příloh, masa, vhodně se střídají sladké a slané varianty jídel, nabídka ovoce a zeleniny je velká a rozmanitá. Jídelníček je promyšlený, v mnohém inspirativní, přesto je zde prostor pro zamyšlení ke zlepšení v několika oblastech, a to:
– více nutričně hodnotných obilných zavářek do polévek
– více obilných kaší doplněných ovocem a bílkovinou na přesnídávku nebo svačinu
– každý sladký pokrm by měl obsahovat zdroj bílkoviny
– konzervovanou rybu nahradit rybou čerstvou
– ovoce nebo zelenina by měla být součástí každého oběda
– více bezmasých nesladkých pokrmů
– mléčné i nemléčné nápoje nepřeslazovat, nabízet nápoje neslazené

Maso – 83%

Ryby – 112,56%

Mléko tekuté – 83,2%

Mléčné  výrobky – 149,5%

Tuky volné – 81,83%

Cukr volný – 86,9%

Zelenina – 127,34%

Ovoce – 121,7%

Brambory – 111,82%

Luštěniny – 107,16%

 

 

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se