Pondělí
Polévka: pórková s kuskusem
Oběd 1: vepřový guláš s ajvarem, houskové knedlíky, nápoj mrkvík, hrozny
Oběd 2: salát šopský, celozrnné pečivo, mléko, jablko
Úterý
Polévka: hrachová s párkem
Oběd 1: smažené rybí prsty, bramborová kaše, okurkový salát, ovocný nápoj, mléko
Oběd 2: hovězí maso v zelenině (mrkev, brokolice, květák), bramborová kaše, ovocný nápoj, mléko
Středa
Polévka: bramborová s medvědím česnekem
Oběd 1: krůtí prsa přírodní, kari rýže, broskvový kompot nebo salát z čerstvé červené řepy s jogurtem, citrónová voda
Oběd 2: zapečená paprika plněná pohankovo-jáhelnou směsí, salát z čerstvé červené řepy s jogurtem, mléko
Čtvrtek
Polévka: rajská s ovesnými vločkami
Oběd 1: králičí burger, fazolky po provensálsku (zelené fazolky, paprika, cuketa, provensálské bylinky) brambory, čaj, mléko, ovoce
Oběd 2: těstoviny po uhlířsku (s vejci a kukuřicí), čaj, mléko, ovoce
Pátek
Polévka: vývar s drožďovými knedlíčky
Oběd 1: kuřecí perkelt (kápie, hrášek, smetana), těstoviny, salát ledový, ovocný nápoj, mléko
Oběd 2: bramboráčky s kysaným zelím, ovocný nápoj, mléko
Vedoucí stravování
Jídelní lístek této základní školy mě zaujal velkým množstvím zařazené zeleniny. Ve výběru ze dvou pokrmů je denně nabízeno jedno hlavní zeleninové jídlo. Je to šopský salát, hovězí v zelenině, netradiční zapečená paprika plněná pohankovo-jáhelnou směsí, fazolky po provensálsku s králičím burgrem a v pátek je zelenina v obou hlavních pokrmech. Kromě dvou polévek – pórkové a rajské je větší podíl zeleniny i ve vývaru s drožďovými knedlíčky. Meníčka navíc doplňuje salát z čerstvé červené řepy s jogurtem, okurkový a ledový salát. Také jsou zde zastoupeny všechny druhy masa, vepřové, hovězí, drůbeží. Rybí prsty se již ve většině školních jídelen používají nemleté, upravené v konvektomatu neobsahují zbytečně velké množství tuku a děti je mají rády. Luštěniny jsou zastoupené pouze v hrachové polévce. Pokud vaří školní jídelna dva druhy jídel, určitě bych je ještě zařadila i do některého hlavního pokrmu. Z doplňků je kromě čerstvých zeleninových salátů ještě nabízeno dvakrát v týdnu ovoce. Také výběr nápojů je pestrý. Střídá se čaj, citrónová voda, ovocný nápoj nebo mrkvík a denně je nabízeno mléko.
Nutriční terapeutka
Kromě toho, že je tento týdenní jídelníček velmi pestrý a nápaditý, je navíc také výživově hodnotný. Jsou v něm zařazeny nutričně cenné potraviny, jako jsou například ovesné vločky, celozrnné pečivo, medvědí česnek, červená řepa, kysané zelí, jáhly, pohanka. Každodenní nabídka zeleniny a několikrát do týdne také ovoce je chvályhodná. Děti si v této jídelně utvrzují pravidlo, že ovoce a zelenina do jídelníčku rozhodně patří každý den a že je to takto správně. Díky dostatečnému zařazení zeleniny a ovoce dostávají strávníci do těla potřebný vitamin C a spoustu dalších zdraví prospěšných živin. Hrachová polévka podávaná s uzeninou, v tomto případě s párkem, je dnes podle nutričních doporučení hodnocena negativně – kladně hodnotíme nezařazení uzenin do jídelníčku vůbec. V jídelníčku nutno rozhodně ocenit bližší popis pokrmů, u kterých není na první pohled patrné, co obsahují. V mnoha jídelnách to tak bohužel nebývá a strávník kolikrát ani netuší, co si objednává.