Pondělí
Přesnídávka: kaiserka, pomazánka liptovská, rajče, ovoce, horká čokoláda
Polévka: z vaječné jíšky
Oběd: kuře na paprice, těstoviny, džus
Svačina: chléb s máslem a medem, ovoce, mléko
Úterý
Přesnídávka: nopálový rohlík, pomazánka zeleninová, paprika, ovoce, mléko
Polévka: zeleninová s ovesnými vločkami
Oběd: dušené vepřové maso s čínským zelím, brambory, šťáva
Svačina: chléb, pomazánka z hovězího masa, okurka, čaj
Středa
Přesnídávka: chléb, pomazánka z makrely, kedlubna, ovoce, čaj
Polévka: čočková
Oběd: maďarské roštěnky, bulgur, okurkový salát, džus
Svačina: finský rohlík, pomazánka ředkvičková, paprika, mléko
Čtvrtek
Přesnídávka: bagetka, pomazánka italská, okurka, ovoce, kapučínek
Polévka: z červené řepy
Oběd: krůtí pečeně s bylinkami, bramborová kaše, kompot, čaj
Svačina: chléb s florou, vejce, rajče, mléko
Pátek
Přesnídávka: kukuřičná kaše s kakaem, ovoce, čaj
Polévka: česneková s krutony
Oběd: fazole plaki se zeleninou, chléb, džus
Svačina: chléb, pomazánka se žervé, mrkev, ochucené mléko
Pondělí
Přesnídávka: chléb, pomazánka ze sójových bobů, rajče, ovoce, čaj
Polévka: z hlívy ústřičné ala dršťková
Oběd: rizoto s kuřecím masem a zeleninou, strouhaný sýr, sterilovaná okurka, džus
Svačina: domácí makovec, ovoce, mléko
Úterý
Přesnídávka: chléb, pomazánka cuketová, ředkvička, ovoce, mléko
Polévka: z řapíkatého celeru
Oběd: Honzovy buchty s tvarohem, ovocný čaj
Svačina: chléb, pomazánka z lučiny, paprika, kapučínek
Středa
Přesnídávka: houska, pomazánka vajíčková, okurka, ovoce, mléko
Polévka: zeleninová se strouháním
Oběd: vepřová pečeně, dušená mrkev, brambory, šťáva
Svačina: chléb s florou a debrecínkou, rajče, kakao
Čtvrtek
Přesnídávka: bílý jogurt s müsli, ovoce, čaj
Polévka: hrachová s opraženou houskou
Oběd: čerstvý losos na másle, tarhoňa se zeleninou, ledový salát, džus
Svačina: chléb, domácí paštika z drůbežího masa, paprika, čaj
Pátek
Přesnídávka: chléb, pomazánka drožďová, mrkev, ovoce, mléko
Polévka: hovězí krém
Oběd: sekaná po vídeňsku, bramborová kaše, rajský salát, džus
Svačina: finský rohlík, pomazánka z taveného sýru, paprika, ochucené mléko
Vedoucí školního stravování:
Jídelníčky jsou ze zimních měsíců, i tak se paní vedoucí snaží zařazovat čerstvou zeleninu jednak do pomazánek – ředkvičková, cuketová, ale i jako přízdobu na pomazánku ke každé přesnídávce nebo odpolední svačince. Hezky se střídá chléb s různým druhem pečiva. Vždy je výborné, když je možnost odebírat chléb a pečivo z pekárny nebo dobře zásobené prodejny. To platí o zásobování školních jídelen všeobecně. V jídelníčcích nacházíme u ovocné svačinky jenom strohé „ovoce“. Pokud objednáváme na celý týden, většinou nevíme, v jaké zralosti nám zelinář přiveze hrušky, mandarinky, banány apod. Teprve pak se rozhodujeme, co dáme v pondělí a následující dny. Polední meníčka jsou vhodně sestavená, výborná je polévka z červené řepy nebo z řapíkatého celeru. Jednoduchá polévka z vaječné jíšky dobře doplňuje kuře na paprice, čočková polévka zase maďarské roštěnky nebo polévka z hlívy ústřičné se hodí k rizotu s kuřecím masem. Z jednotlivých druhů mas zde najdeme vepřové, hovězí, kuřecí, krůtí. Dále lososa s netradiční přílohou – zeleninovou tarhoní, bezmasý pokrm slaný i sladký. Co se týká nápojů, paní vedoucí na jídelním lístku uvádí, že si děti denně mohou vybrat kromě sladkého nápoje i vodu čistou nebo ochucenou ovocem nebo zeleninou. Děti si určitě pochutnají na domácím makovci, velmi oblíbená jsou mletá masa, takže sekaná po vídeňsku, dále to bude kuřecí na paprice a Honzovy buchty.
Nutriční terapeutka:
Jídelníček může oprávněně nést označení pestrý, barevný, vyvážený, nutričně plnohodnotný.
V případě přesnídávek a svačin vidíme širokou nabídku slaných i sladkých variant – jsou zde zastoupeny luštěniny, ryby, zeleninové pomazánky, obilná kaše, sýrové variace, vejce, masové pomazánky, droždí, bílý jogurt či moučník, a k tomu je vždy v nabídce čerstvá zelenina nebo ovoce.
Je chvályhodné, že makovec je „domácí“ a zároveň je doplněn o mléko. Díky této kombinaci je tato svačina velmi bohatá na vápník, který je důležitý pro správný růst a vývoj dětí. Nabídka nápojů k přesnídávkám a svačinám je také pestrá, zároveň je dostatečně a vhodně zařazeno mléko v různých podobách – samotné mléko, ochucené mléko, kakao, kapučínek či horká čokoláda.
Hlavní chody jsou nápadité, plnohodnotné (vždy obsahují zdroj bílkoviny), vhodně doplněny polévkou a doplňkem (zeleninovým salátem, sterilovanou zeleninou nebo kompotem). Nutno pochválit zařazení nutričně hodnotných obilovin do jídelníčku, zde konkrétně ovesné vločky jako součást polévky nebo na živiny bohatý bulgur jako příloha k masu. Za povšimnutí stojí pestrost v luštěninách, které v celkovém jídelníčku vidíme – děti během 14 dní ochutnají sóju, čočku, fazole plaki a hrách. Jídelníček je poctivě sestavený, promyšlený, inspirativní.
Autor: Aleš
Jídelníček
Na horské chatě máme hlavně školy, ale čerstvého lososa určitě v 700 Kč za den, s ubytováním, topením, vodou, elektřinou… a 5x jídlem asi nedám….mějte se.