Přeskočit na obsah

Ne vždy podařená kombinace polévky s hlavním pokrmem

Pondělí

Polévka: hovězí se sýrovým svítkem
Oběd: cizrna s rajčaty, chléb
Doplněk: pudink s ovocem, mošt

Úterý

Polévka: česneková
Oběd: kuřecí steak, bramborová kaše
Doplněk: zeleninový salát se zakysanou smetanou, čaj ovocný – směs

Středa

Polévka: hovězí s rýží
Oběd: španělský plátek z vepřového masa, chlupaté knedlíky
Doplněk: jablko, voda se sirupem

Čtvrtek

Polévka koprová kulajda
Oběd: hejk s brokolicí a sýr. omáčkou, brambory
Doplněk: zelný salát s jablky, čaj ovocný – směs

Pátek

Polévka: dýňový krém
Oběd: guláš karlovarský, těstoviny
Doplněk: hroznové víno, voda se sirupem

Denně se podává jako druhý nápoj mléko.

Vedoucí školního stravování

Dnes jsme vybrali školní jídelnu, která vaří pro žáky a zaměstnance základní školy. Paní vedoucí se sestavení jídelního lístku na tento týden podařil někde lépe, některé kombinace polévek a hlavního jídla dopadly hůře. Pokud by spolupracovala s hlavní kuchařkou, věřím, že by ve čtvrtek nezařadily smetanovou kulajdu s hejkem a sýrovou omáčkou. Navíc brambory jsou jak v polévce tak i jako příloha. Také v pátek je opět smetanová dýňová polévka a karlovarský guláš (také se smetanou). Polévka i guláš jsou navíc stejné konzistence. V tomto týdnu je ještě zakysaná smetana součástí zeleninového salátu. Pokud je v pondělí bezmasý slaný pokrm, na odhlehčení meníčka bych ho doplnila bezmasou polévkou. Také si myslím, že není příliš šťastná kombinace cizrny a pudinku. Jako mléčný výrobek bych zvolila například jogurt. Strávníci se v tomto jídelním lístku mohou jenom domnívat, jestli je česneková polévka s bramborem, vejcem nebo opraženým chlebem. Také hovězí polévka s rýží může být buď jako vývar nebo s masem a zeleninou.

Nutriční terapeut

Jídelníček pro děti školního věku není úplně ideálně sestavený.
Nabídka luštěnin, ryb a ovoce je sice v pořádku, připomínku mám ale zejména k nabídce polévek. Hovězí vývar je zde nabízen 2x do týdne, to je z hlediska pestrosti příliš často. Ve středu bych jej nahradila raději koprovou kulajdou podávanou ve čtvrtek, aby nebyly dvě krémové polévky po sobě a ve čtvrtek bych zvolila nějakou zeleninovou polévku.
Ještě se zastavím u středečního menu, kde chybí zelenina. Určité množství zeleniny sice bude v polévce, ale to je málo. K chlupatým knedlíkům by se proto hodilo přidat například zelí.
V tomto týdnu chybí jako příloha rýže, doporučuji zaměnit jedny brambory (jsou zde 3x) za rýži. Nejlépe v úterý ke kuřecímu steaku.
Z jídelního lístku se lze domnívat, že v tomto týdnu byla na přípravu pokrmů příliš často použita smetana. Dostatečné zařazování mléčných výrobků do stravy dětí je v pořádku, vhodnější je však z hlediska obsahu tuků volit častěji výrobky polotučné než smetanové.
Mléko podávané každý den jako druhý nápoj je v pořádku, ale jedenkrát týdně bych nabídku zpestřila např. o ovocný koktejl, kysaný mléčný nápoj, kakao, bílou kávu nebo caro.

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se