Přeskočit na obsah

Nedostatek luštěnin a mléka

Pondělí

Přesnídávka: chléb, máslo, vařené vejce, jablko, mléko
Polévka: rajská s kapáním
Oběd: pečený karbanátek, bramborová kaše, okurkový salát, čaj
Svačina: chléb vícezrnný, pomazánka celerová, paprika, čaj

Úterý

Přesnídávka: chléb blanenský, pomazánka Rozhuda, banán, mléko
Polévka: jáhlová
Oběd: koprová omáčka, houskový knedlík, vejce, čaj
Svačina: blanenský chléb, pomazánka tuňáková, okurek, čaj

Středa

Přesnídávka: blanenský chléb, pomazánka kedlubnové máslo, mrkev, mléko
Polévka: gulášová
Oběd: pečená ryba na másle, brambory, salát zelný s kukuřicí, čaj
Svačina: bagetka, pomazánka česneková, pažitka, čaj

Čtvrtek

Přesnídávka: tvarohová Pribinka s ovocem, mandarinky, čaj
Polévka: z vaječné jíšky
Oběd: přírodní vepřový plátek, dušená rýže, ovocný kompot, čaj
Svačina: blanenský chléb, pomazánka sýrová, pórek, čaj

Pátek

Přesnídávka: bublanina s ovocem, jablko, kakao
Polévka: pórková s opečeným chlebem
Oběd: kuře na paprice, těstoviny, čaj
Svačina: pomazánka z ředkviček, blanenský chléb, rajče, čaj

Vedoucí školního stravování

Tento jídelníček bych na první pohled hodnotila jako průměrný. Vhodně se střídají přílohy k hlavním pokrmům, na oběd je zařazena ryba, maso vepřové, kuřecí i bezmasé jídlo. Ovšem chybí zeleninový pokrm a luštěniny v tomto týdnu nejsou zastoupeny vůbec. Např. polévku gulášovou k rybě bych zrovna nahradila jakoukoliv luštěninovou. K hlavním jídlům jsou zde vhodně zařazeny zeleninové saláty i kompot. Menší výhradu bych měla ke dvěma smetanovým omáčkám. Také spotřeba vajíček bude v tomto týdnu větší, je zde vařené vejce na přesnídávku i na oběd ke koprové omáčce a ještě polévka z vaječné jíšky. Přesnídávky a odpolední svačinky jsou vhodně doplněny zeleninou a ovocem. Na odpolední svačinky je denně zařazen čaj, ve čtvrtek dokonce i na přesnídávku. Jak asi plní tato jídelna spotřební koš v mléce a luštěninách?

Nutriční terapeutka

Na jídelníčku oceňuji jednoduchost jídel podávaných na oběd, kdy krásně vyniknou přirozené chutě základních potravin. Pečený karbanátek je díky nižšímu obsahu tuku nutričně hodnotnější než karbanátek smažený. Stejně tak ryba pečená na másle určitě zachová svoji přirozenou chuť a máslo ji jen podtrhne. Vepřový plátek je opět připraven jednoduše. Co chybí, tak je pestrost v nabízeném pečivu na dopolední i odpolední svačiny, v celém týdnu převládá chléb. Nabídku je možné zpestřit rohlíkem, houskou, bagetkou, vekou, toastem apod. Oceňuji zařazení vícezrnného pečiva, které je ve srovnání s obyčejným bílým pečivem nutričně hodnotnější, protože obsahuje kvalitní tuky, vitaminy a minerální látky. Pribinka podávaná pouze s ovocem je málo – chybí sacharidy jako zdroj energie, proto je vhodné přidat kousek pečiva nebo třeba piškoty. Rozhodně doporučuji zařadit větší pestrost ve výběru nápojů a více mléka. Mléko je pro děti ve školkovém věku velmi důležitou potravinou. Obsahuje významné množství dobře vstřebatelného vápníku, který je v tomto věku naprosto nezbytný pro správný růst a vývoj kostí. Kromě klasického mléka lze podávat bílou kávu, Caro nebo malcao, to vše mají děti velmi rády. Kromě čaje je pak možné nabídnout alespoň některý den kvalitní džus nebo mošt (ideálně v dostatečném ředění) a samozřejmě čerstvou neochucenou vodu.

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se