Pondělí
Přesnídávka: chléb, tvarohová pom. s kapií, mléko, nektarinka
Polévka: kulajda
Oběd: hovězí plátek v kořenové zelenině, brambory, nektarinka, čaj
Svačina: cereální kuličky s mlékem
Pitný režim: čaj, voda
Úterý
Přesnídávka: chléb, tuňáková pom., ochucené mléko, banán
Polévka: z vaječné jíšky
Oběd 1: kuřecí kostky se žampiony, dušená rýže, míchaný salát, voda se sir.
Oběd 2: asijský kuskus, míchaný salát, voda se sir.
Svačina: veka, máslo, Hermelín, zelenina
Pitný režim: čaj, voda
Středa
Přesnídávka: cereální chléb, ředkvičková pom., čaj, jablko
Polévka: hrachová
Oběd 1: francouzské brambory, zelný salát s koprem, voda se sir.
Oběd 2: těstoviny s cuketovou omáčkou, jablko, voda se sir.
Svačina: veka, medové máslo
Pitný režim: kakao, voda
Čtvrtek
Přesnídávka: chléb, žampionová pom., čaj, hruška
Polévka: krupicová
Oběd 1: drůbeží sekaná, šťouchané brambory, okurkový salát, čaj
Oběd 2: květákový mozeček, brambory, okurkový salát, čaj
Svačina: houska, pomazánkový krém, zelenina
Pitný režim: mléko, voda
Pátek
Přesnídávka: cereální raženka, sýrová pom. s mrkví, ochucené mléko, banán
Polévka: masový krém
Oběd: bramborová kolečka se strouhankou, banán, kakao
Svačina: jogurt
Pitný režim: čaj, voda
Vedoucí školního stravování
Školní jídelna vaří pro děti základní i mateřské školy. O to těžší je jídelní lístek správně sestavit. Když si všimneme polévek, naprosto chybí jednodruhové zeleninové, naopak zde najdeme dva dny po sobě polévky s vejcem – kulajda a z vaječné jíšky (ještě ve čtvrtek je větší množství vajíček v květákovém mozečku). Částečně se zelenina přidává do polévky hrachové, krupicové i z vaječné jíšky. Na první pohled chybí zařazení vepřového masa. Kromě hovězího masa tady máme dvakrát drůbeží, ve francouzských bramborách je možná maso uzené nebo je to bezmasý pokrm? Bezmasé pokrmy slané jsem tento týden napočítala čtyři a jeden bezmasý pokrm sladký. Může tato školní jídelna plnit spotřební koš v komoditě maso? Kombinace polévek a hlavních pokrmů by byla v pořádku až na pondělí, kdy jsou brambory v polévce i jako příloha. Brambory jsou v tomto týdnu zařazeny víckrát, proto bych sladký pokrm zařadila už „nebramborový“. Je sezóna švestek – co třeba švestkové táče nebo jáhlový nákyp s ovocem? Pokud je zařazen na přesnídávky nebo odpolední svačinky pravidelně jednou čaj a jednou mléčný nápoj, plní školní jídelna u dětí mateřské školy komoditu mléko? Závěrem bych ocenila zařazení kuskusu a netradičního pokrmu těstoviny s cuketovou omáčkou.
Nutriční terapeutka
Jídelní lístek vytvořený pro děti předškolního a školního stravování je poměrně dobře sestavený. V pondělí a pátek se vaří pouze jedno obědové menu, v ostatních dnech je výběr ze dvou hlavních pokrmů, z toho jeden je bezmasý. Ne úplně správně postavené je páteční denní menu – na přesnídávku je cereální raženka se sýrovou pomazánkou s mrkví, ochucené mléko a banán, na oběd bramborová kolečka se strouhankou a kakao a na odpolední svačinu jogurt. Všechny tyto pokrmy i nápoje (kromě raženky s pomazánkou) jsou sladké, tím děti dostávají nadměrné množství cukru. Lépe je sladký hlavní pokrm nabízet jako variantu druhého obědového menu v kombinaci s nějakým masovým pokrmem, nebo alespoň nedávat v kombinaci se sladkou svačinkou. Jogurt jde dětem podávat i bílý neochucený např. s čerstvým ovocem.
Osobně si myslím, že ochucená mléka jsou úplně zbytečná, v tomto týdnu jsou nabízena dokonce dvakrát. Většinou obsahují barviva, aromata a také cukr. Lepší variantou je ovocný koktejl připravený z mléka a čerstvého, případně mraženého ovoce. Vhodnější volbou je i kakao, caro, bílá káva, kysaný mléčný nápoj.
V jídelníčku chybí ryba (je zde pouze tuňáková pomazánka na přesnídávku). Pokud jídelna vaří dva obědy na výběr, i když pouze tři dny v týdnu, bylo by vhodné zařadit rybí pokrm každý týden.
Dopolední i odpolední svačinky jsou pěkně nakombinovány. Jen k pečivu by bylo vhodné vždy přidat alespoň kousek zeleniny. Chybí u chleba se žampionovou a tuňákovou pomazánkou. Také u sladkých svačinek by měl být kousek ovoce, odpoledne v pondělí, ve středu a pátek.