Přeskočit na obsah

Neobvyklá jídla v ZŠ a MŠ

Pondělí

Přesnídávka: otrokovický chléb, hermelínová pomazánka s kapií, okurka, caro, jablko
Polévka: kapustová
Oběd: losos na kmíně, bramborovo-hrachová kaše, rajčatový salát s cuketou a smetanou, sirup
Svačina: cereální kuličky s mlékem, nektarinka

Úterý

Přesnídávka: kukuřičná kaše (polenta) s kakaem a ovocem, čaj, banán
Polévka: z řapíkatého celeru
Oběd: hovězí roláda s mletým masem a mrkví, dušená rýže, švestkový kompot, čaj
Svačina: chléb, sýrová pomazánka, rajče, melta

Středa

Přesnídávka: pletýnka, liptovská pomazánka, rajče, mléko, ředkev
Polévka: drožďová
Oběd: fazolový guláš s vepřovým masem, kynutý špaldový knedlík, čaj, nektarinka
Svačina: chléb, pomazánkový krém, paprika, čaj

Čtvrtek

Přesnídávka: kmínový chléb, pomazánka s uzeným tofu, pórek, jahodové mléko, ovocný talíř
Polévka: hráškový krém s krutony
Oběd: krůtí ražniči s barevnou paprikou, šťouchané brambory, jogurtový dresink, citronová voda
Svačina: rohlík, tvarohová pomazánka s lučinou a bazalkou, mléko

Pátek

Přesnídávka: vita selský rohlík, rybí pomazánka, strouhaná mrkev, čaj, jablko
Polévka: cizrnová se zeleninou
Oběd: zapečené nudle se špenátem a brynzou, ovocný mošt
Svačina: chléb s máslem, povidly a slunečnicovými semínky, čaj, ovoce

Vedoucí školní jídelny

V tomto jídelníčku se mně líbí zařazení netradičních pokrmů, které ve školních jídelnách nevidíme často, např. polévka z řapíkatého celeru, zapečené nudle se špenátem a brynzou nebo rajčatový salát s cuketou. Dále jsou zastoupené různé druhy masa, vhodně se střídají přílohy a určitě bude dodržen spotřební koš v komoditě ovoce a zelenina. Také mě zaujalo zařazení několika druhů chleba a pečiva. Děti určitě ocení jogurtový dresink u krůtího ražniči.

Naopak bych volila jiné zeleninové polévky, tady zvítězila volba zelených – kapustová, z řapíkatého celeru a hráškový krém. Také kombinace kapustová polévka a losos na kmíně s bramborovo-hrachovou kaší budou pro děti nadýmavé. V pátek bych doplnila odpolední svačinku mléčným nápojem, aby děti dostaly alespoň jednou denně mléko. Když jsme u těch nápojů, zajímalo by mě, co říkají děti na kombinaci pomazánky s uzeným tofu s jahodovým mlékem?

Nutriční terapeutka

Jídelníček je pestrý zařazením nutričně hodnotných a ve školním stravování málo používaných potravin, přílohy se v průběhu týdne střídají, stejně tak jako druhy masa s bezmasým pokrmem. V pondělním obědovém menu není třeba do kaše přidávat hrách – hrách patří mezi nadýmavé potraviny, stejně tak kapusta v polévce. Kombinace luštěniny s masem, jak je to v případě fazolového guláše s vepřovým masem, je v pořádku, jedná se o jídlo s přídavkem luštěniny, kde část masa je nahrazena luštěninou. Nektarinka jako přídavek k obědu je zde zbytečná – hlavní jídlo je dostatečně syté a k pokrmu se chuťově nehodí. Není třeba se obávat nedostatku ovoce a zeleniny – v ostatních dnech je zařazena pestře. Na čtvrteční svačinu, kde je tvarohová pomazánka (výrobek z mléka) není již nutné podávat mléko jako nápoj, hodil by se spíše čaj. V pátečním obědě je správně zachován princip bezmasého menu – ke slanému bezmasému pokrmu se nepodává polévka s masem.

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se