Přeskočit na obsah

Netradiční kombinace, které spolu krásně ladí

Pondělí

Přesnídávka: bílý jogurt s banánem, rohlík, mléko, mateřídouškový čaj, ovoce
Polévka: špenátová s pohankou
Oběd: luštěninové rizoto se zeleninou sypané parmazánem, kyselá okurka, pomerančový džus
Svačina: pomazánka avokádová, dlouhý tmavý chléb, mléko, ovocný čaj, cherry rajče

Úterý

Přesnídávka: pomazánka drožďová, farmářský chléb, bílá káva, čaj, ledový salát, ovoce
Polévka: čočková
Oběd: čevabčiči z králičího masa, vařené brambory s pažitkou, omáčka tzatziki, zeleninová obloha, voda
Svačina: žervé s bazalkovým pestem, grahamová bageta, mléko, zelený čaj, kedluben

Středa

Přesnídávka: pomazánka zeleninová, houskový suk, mléko, ovocný čaj, ředkvička, ovoce
Polévka: kedlubnová s bramborem
Oběd: kuřecí závitek s lučinou a sušenými rajčaty, vařené těstoviny, okurkový salát, šťáva
Svačina: šlehaný tvaroh s kakaovou polevou, mléko, šípkový čaj, ovoce

Čtvrtek

Přesnídávka: pomazánka z cottage s pórkem, luhačovský chléb, kakao, čaj, rajče, ovoce
Polévka: zeleninová s rýží
Oběd: vepřový segedínský guláš, houskové knedlíky, voda
Svačina: rýžový racio chlebíček, flora, strouhaná karotka, mléko, ovocný čaj, paprika

Pátek

Přesnídávka: pomazánka dýňová, slunečnicový chléb, mléko, rakytníkový čaj, okurka, ovoce
Polévka: rajská s mušličkami
Oběd: pečené obalované rybí porce se sýrem, bramborová kaše, ledový salát, šťáva
Svačina: veka, máslo, jahodový džem, mléko, ovocný čaj, ovoce

Pondělí

Přesnídávka: sýr ementáler, flora, slezský chléb, kakao, čaj, karotka, velikonoční perník
Polévka: krupicová s vejci
Oběd: kuřecí játra na slanině, vařené brambory, salát z čínského zelí s kukuřicí, šťáva
Svačina: pomazánka dýňová, veka, mléko, meduňkový čaj, okurka

Úterý

Přesnídávka: ovocný jogurt Muller crema, cornflakes, mléko, ovocný čaj, ovoce
Polévka: z pečeného rybího filé se zeleninou
Oběd: vepřové mleté kuličky v rajské omáčce, dušená jasmínová rýže, voda
Svačina: pomazánka z černé čočky, alpský chléb, mléko, zelený čaj s mátou, cherry rajče

Středa

Přesnídávka: pomazánka tuňáková, slunečnicový chléb, mléko, čaj, paprika, ovoce
Polévka: brokolicový krém
Oběd: kynuté tvarohové buchty, nápoj bylinný jitrocelový
Svačina: ovocná miska (banány, mandarinky), rýžový racio chlebíček, mléko, ovocný čaj

Čtvrtek

Přesnídávka: pomazánka ze žervé s ředkvičkou, hessenský chléb, bílá káva, lipový čaj, okurka
Polévka: zeleninová s bulgurem
Oběd: hovězí závitek s vejci, kapií a karotkou, hrášek vařený na páře, šťouchané brambory, džus
Svačina: krupicová kaše sypaná kakaem, ovocný čaj, ovoce

Pátek

SVÁTEK

Vedoucí školního stravování:

Paní vedoucí z mateřské školy se jídelníček v obou týdnech podařil krásně sestavit. Druhý týden je velikonoční, chybí tedy pátek, kdy byl státní svátek. Meníčka v jednotlivých dnech barevně ladí – polévka čočková a čevabčiči s vařenými brambory s pažitkou, polévka kedlubnová a závitek s lučinou a sušenými rajčaty, na talíři bude hezky vypadat hovězí závitek s hráškem vařeným v páře a šťouchanými brambory s petrželkou. Z polévek v obou týdnech najdeme správné zastoupení zeleninových i se zavářkami (pohanka, rýže, bulgur), luštěninovou i rybí. Z mas je to vepřové, hovězí, kuřecí, králičí, dále ryba a kuřecí játra. U příloh se střídají brambory, těstoviny, rýže, knedlíky. U přesnídávek a odpoledních svačin si nelze nevšimnout bohatého výběru chlebů a pečiva. Mateřskou školu určitě zásobuje pekárna. Pomazánky jsou zařazeny sýrové, zeleninové, vaječné, rybí, jogurt, šlehaný tvaroh i džem. K diskuzi jsou nápoje na výběr, mléčný (kakao, bílá káva) a mléko a různé druhy čajů. V těchto případech by měla fungovat spolupráce s učitelkami, aby si děti nápoje nevybíraly podle svých chutí, ale aby vypily i dostatečné množství mléka. Tady se občas bojuje s představami ředitelek nebo učitelek a správným plněním spotřebního koše. Podle sestaveného jídelníčku má paní vedoucí dostatek finančních prostředků, tudíž může dětem nakoupit dražší potraviny, hovězí maso, králíka, jogurt Muller crema, pesto, avokádo, sušená rajčata i spoustu čerstvé zeleniny do zeleninových salátů i jako přízdobu na pomazánky.

Nutriční terapeutka:

Jídelníček vyniká obrovskou pestrostí surovin a chutí a vhodně a střídmě se v něm objevuje také dětmi oblíbená sladká chuť. Rozmanitost tohoto jídelníčku zajišťuje vysokou nutriční kvalitu stravy, s obsahem všech hlavních živin, ale i vitaminů, minerálních látek a vlákniny. Děti zde mají možnost ochutnat avokádo jako zdroj zdraví prospěšných tuků. Bulgur či pohanka jsou zase nutričně hodnotné obiloviny bohaté na vlákninu a minerální látky, stejně tak jsou zařazeny nutričně hodnotné druhy pečiva s vyšším obsahem vlákniny (například grahamová bageta, slunečnicový chléb). Jednotlivá jídla jsou vždy nutričně plnohodnotná, což znamená, že obsahují všechny hlavní živiny včetně bílkovin a zeleniny nebo ovoce jako vynikající zdroj vitaminu C. Za pochvalu stojí také zařazení něčeho zeleného na Zelený čtvrtek, zde je to na páře vařený hrášek. Zajímavá je zavářka v polévce špenátové, a to pohanka. Jde vidět, že v této školní jídelně se nebojí netradičních kombinací. Z mas jsou zařazeny snad všechny druhy, včetně masa rybího. Díky tomu mají děti zajištěný příjem plnohodnotných bílkovin a v případě masa hovězího a kuřecích jater také výborný zdroj železa. Snad jediné, co by se dalo zlepšit, je dodržovat určitý rozestup mezi luštěninovými pokrmy. V pondělí je na oběd luštěninové rizoto, druhý den opět na oběd luštěninová polévka. U citlivých strávníků může tato kombinace vyvolat trávicí obtíže. Ještě dýňová pomazánka – ta je v tomto 14denním jídelníčku zařazena 2x, a to v pátek a následující pondělí. S nápravou těchto drobných chyb je jídelníček rozhodně ukázkový.

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se