Pondělí
Polévka: bramborová
Oběd 1: krupicová kaše s ovesnými vločkami (BIO kvalita) a dušenými jablky se skořicí, mléko, čaj
Oběd 2: zapečená brokolice a baby karotka s nivou, brambory, salát Coleslaw, čaj
Úterý
Polévka: rybí norská (rybí filé, čerstvý celer, mrkev, bílá ředkev, smetana)
Oběd 1: bulgureto z kuřecího masa a hlívy ústřičné, mrkvový salát s jablky, ovocný nápoj
Oběd 2: pečené kuřecí paličky na kokosu, hrášková rýže, ozdoba – rajče, ovocný nápoj
Středa
Polévka: minestrone (čerstvá zelenina)
Oběd 1: segedínský guláš, houskové knedlíky (1/3 bio celozrnná mouka), ovoce, čaj
Oběd 2: konfitovaný kotlet na rajčatech a bazalce, brambory, ovoce, čaj
Čtvrtek
Polévka: hrachová s chlebovými krutony
Oběd 1: těstoviny po lotrinsku z krůtího masa (část špaldových těstovin), zelný salát s jablky (z kysaného zelí), mošt
Oběd 2: králičí kousky na zelenině, rýže, mošt
Pátek
Polévka: slepičí s freekehem (zelená pšenice)
Oběd 1: chilli con carne z hovězího masa, chléb, džus
Oběd 2: celerový salát s tuňákem, rajčaty a kuskusem, džus
Pondělí
Polévka: gulášová, rohlík
Oběd 1: marinovaný seitan (pšeničné vegetariánské „maso“) s pórkem a tříbarevnou rýží, mrkvový salát s jablky, čaj
Oběd 2: špenátové brambory s ricottou, mrkvový salát s jablky, čaj
Úterý
Polévka: brokolicová s amarantem
Oběd 1: kuře na paprice, těstoviny, ovoce, džus
Oběd 2: krůtí závitek s nádivkou z vlašských ořechů, brambory, ovoce, džus
Středa
Polévka: drožďová s pohankovými vločkami
Oběd 1: konfitovaná krkovice, houskový knedlík (1/3 celozrnné mouky), špenát, ovocný nápoj
Oběd 2: krůtí kung-pao, rýže s kurkumou (část luštěninové rýže), ovocný nápoj
Čtvrtek
Polévka: fazolová (část mungo fazolí)
Oběd 1: smažený kuřecí řízek, bramborový salát (MŠ, 1. stupeň – bramborová kaše), pozornost od čertů, mošt
Oběd 2: přírodní kuřecí plátek, bulgur s květákem, sušenými rajčaty a semínky, mošt
Pátek
Polévka: zeleninová s hrachovými kuličkami a quinoou
Oběd 1: sekaná z kapřího masa, brambory, grilovaná zelenina, čaj
Oběd 2: cizrnové pyré s amarantem, grilovaná zelenina, celerové „škvarky“, čaj
Strávníkům je denně nabízena pitná voda, někdy v kombinaci s citronem nebo bylinkami,
další pitný režim je vždy uveden přímo u konkrétního dne
Některá menu volíme s ohledem na to, že stravu i vyvážíme. Některé pokrmy nelze převážet
a zařazujeme je tedy jen jako oběd č.2
Vedoucí školního stravování
Jídelní lístky jsou v obou týdnech na první pohled pestré a i jednotlivá meníčka jsou většinou vhodně složená. Paní vedoucí se snaží zařazovat netradiční potraviny – zelenou pšenici, seitan, mungo fazole nebo celozrnnou mouku. Spotřební koš v komoditě zelenina bude určitě splněný. Ovšem nad čerstvou zeleninou zde převládá tepelně upravená zelenina a to zejména v hlavních pokrmech. Ve dvou týdnech jsou pouze tři zeleninové polévky (podle nutričního doporučení by měly být tři polévky v jednom týdnu). Saláty z čerstvé zeleniny jsou v prvním týdnu součástí jenom tří obědů z deseti. Ve druhém týdnu je zařazen pouze v pondělí mrkvový salát na jedničku i dvojku. Tady bych v pátek určitě vyměnila grilovanou zeleninu za čerstvý salát například okurkový.
Ještě poznámku k polévkám. Hned první pondělí jsou brambory zařazeny jako příloha, zde by mohla být nahrazena bramborová polévka zeleninovou. Další pondělí jsou jednička i dvojka bezmasé slané pokrmy. Zde by byla místo gulášové polévky vhodná například čtvrteční fazolová a ve čtvrtek by vznikl prostor pro zařazení další zeleninové polévky. Také luštěniny bývají problematickou komoditou pro splnění spotřebního koše, ale i tato by podle složení jídelníčků měla být splněna. Vhodné je i složení jednotlivých meníček, kdy jsou proti sobě zařazeny sladký a bezmasý slaný pokrm, hovězí maso a ryby, ryby a luštěniny nebo stejné druhy masa na jedničku i na dvojku. V obou jídelních lístcích převládá kuřecí maso (9x), v některém pokrmu bych ho vyměnila za maso vepřové, které je zařazeno celkově pouze 3x.
Nutriční terapeutka
Jídelníček zaslouží pochvalu, co se týká nápaditosti pokrmů a odvahy zařazovat netradiční suroviny ve školním stravování (jako je například zelená pšenice, seitan). Snad jsou mezi dětmi pokrmy s těmito surovinami taky oblíbené. Stejně tak nutno ocenit pestrost použitých zavářek do polévek i příloh v hlavním chodu. V jídelně se snaží zařazovat nutričně hodnotné sacharidové potraviny bohaté na vlákninu, jako jsou ovesné vločky, bulgur, amarant, quinoa, celozrnná mouka, pohanka, špalda. Podobně i hlíva ústřičná nebo koření kurkuma patří mezi potraviny se zdravotním benefitem. Předpokládám, že pro spoustu dětí je tato školní jídelna prostředím, kde se s výše uvedenými surovinami setkávají poprvé a mají tak možnost je ochutnat a oblíbit si je. Krupicová kaše je díky ovesným vločkám obohacena o vlákninu a ozdoba jablky dělá z tohoto sladkého pokrmu nutričně plnohodnotný pokrm. Konfitování dodává masu příjemnou chuť a konzistenci, a jídelna se tak díky zařazení tohoto pomalého a dlouhého způsobu tepelné úpravy přibližuje lepším restauračním zařízením. Skvělé. Pitný režim je vynikající, nabídka nápojů je pestrá a například mošt je mezi dětmi velmi oblíbený. Zároveň nikdy nechybí neslazená voda. Pozitivní je také úplnost jídelního lístku – strávník se přesně dozví, co objednává.