Pondělí
Přesnídávka: smetanový krém, piškoty, mandarinka, čaj
Polévka: uzená s rýží a hráškem
Oběd: krůtí plátek s broskví a sýrem, bramborová kaše, obloha, ovocný nápoj – čaj
Svačina: chléb s pomazánkou z cizrny, paprika, hruška, čaj
Úterý
Přesnídávka: moučník Karkulka, hroznové víno, banánové mléko
Polévka: dýňová s krutony
Oběd: debrecínský guláš, semolinové těstoviny, ovocný nápoj – čaj
Svačina: zapékané tousty s rajčaty s sýrem, švestky, čaj
Středa
Přesnídávka: houska s pomazánkou z červené řepy se zakysanou smetanou, nektarinka, čaj
Polévka: cibulová se sýrem
Oběd: smažená rybí treska se špenátem, bramborový salát, ovocný nápoj – čaj
Svačina: pohankové knuspi s máslem, kedlubna, čaj
Čtvrtek
Přesnídávka: chléb s brokolicovou pomazánkou, rajče, hroznové víno, čaj
Polévka: z červené čočky
Oběd: žemlovka s jablky a tvarohem, ochucené mléko – čaj
Svačina: celozrnná kaiserka s pomazánkou z kuřecích prsíček, salátová okurka, mandarinka, čaj
Pátek
Přesnídávka: chléb s pomazánkou z tuňáka, paprika, jablko, čaj
Polévka: vývarová s játrovými noky
Oběd: pečená kuřecí stehna na másle, dušená rýže, zeleninová obloha, ovocný nápoj – čaj
Svačina: jogurtový bisquit, banán, jahodové mléko
Vedoucí školního stravování
Paní vedoucí této školní jídelny má opět složitější práci, protože vaří pro mateřskou i základní školu. Musí vyhovět chutím strávníků od 3–15 let i dospělým, plnit spotřební koš a řídit se nutričním doporučením. Dopolední přesnídávky bych zařazovala slané a nutričně hodnotnější, než je pondělní smetanový krém s piškoty a úterní moučník Karkulka. V tomto jídelníčku bych je vyměnila s odpoledními svačinkami. Uzená polévka není vhodná pro děti mateřské a ani základní školy. Navíc další uzenina je v úterý v debrecínském guláši. V tomto týdnu chybí zeleninový pokrm (smažená rybí treska se špenátem ho nenahradí) i bezmasý slaný pokrm. Pokud není zeleninová obloha myšlena jako salátový bar, kde si děti mohou vybrat z různých druhů zeleniny, případně doplnit dresinkem, tak bych určitě ještě v tomto podzimním období zařadila zeleninové saláty, pokud je zelenina čerstvá a chutná – okurkový, ledový, z čínského zelí… Jinak je zelenina a ovoce u přesnídávek a svačinek podávána v dostatečném množství a výběr je pestrý. Také u pečiva je dostatečná pestrost, je zařazen chléb, celozrnné pečivo, tousty nebo pohankové knupsi.
Nutriční terapeutka
Jídelníček určený pro strávníky základní a mateřské školy je opravdu pěkně sestavený a na první pohled velice lákavý. Zejména oceňuji pestrou nabídku ovoce i zeleniny. Nabídka luštěnin a ryb je také v pořádku. U obědů bych zmínila, že uzená polévka by do dětského jídelníčku neměla být zařazována vůbec, vyměnila bych ji za nějakou zeleninovou polévku. Uzeniny obsahují velké množství soli a většinou i tuku, což pro dětské strávníky není vhodné.
Připomínku mám také k mléku a mléčným nápojům. Jednak by bylo vhodné, aby byl každý den dětem nabízen mléčný nápoj (zde v pondělí a ve středu není). A především bych doporučila vyhnout se ochuceným mlékům, která většinou obsahují barviva, aromata a poměrně vysoké množství cukru. V tomto týdnu jsou zařazena dokonce 3x. Nutričně vhodnější variantou je neochucené mléko, kakao, Caro, bílá káva, kysaný mléčný nápoj, ovocný koktejl připravený z mléka a čerstvého, případně mraženého ovoce.
Svačinky jsou pěkně nakombinovány s hlavním jídlem a jsou napadité. Oceňuji zařazení zeleninových pomazánek (brokolicová, z červené řepy).