Přeskočit na obsah

Patří uzeniny do jídelního lístku?

Pondělí

Polévka: krupicová s vejcem
Oběd: čočka nakyselo, zeleninová placička sýrová, okurka kyselá, čaj, mléko

Úterý

Polévka: zeleninová s těstovinovou rýží
Oběd: segedínský guláš, houskové knedlíky, ovoce, ovocné mléko, čaj

Středa

Polévka: našich kuchařek – houbová
Oběd: zapečené brambory s kuřecím masem a se smetanou, rajské jablko, čaj, mléko, nápoj

Čtvrtek

Polévka: z rybího filé
Oběd: hovězí pečeně na slanině, rýže dušená, jogurt, čaj, bílá káva

Pátek

Polévka: zelná
Oběd: zapečené těstoviny s uzeným masem, okurkový salát, čaj, mléko

Vedoucí školní jídelny

Hodnocení tohoto jídelního lístku základní školy bych začala upozorněním na nevhodné seřazení meníček. Mezi pondělní a úterní oběd (čočka nakyselo a segedínský guláš jsou „omáčkové“ pokrmy) bych zařadila maso s dušenou rýží nebo bramborami. Dále se mně nezdají dva zapečené pokrmy v jednom týdnu (zapečené brambory a zapečené těstoviny). Ani tři obědy s krájeným masem určitě nejsou v pořádku. Paní vedoucí by mohla alespoň jedno krájené maso nahradit celým plátkem masa. Další připomínka se týká zařazení slaniny a uzeného masa. Tyto potraviny ze školního stravování rychle mizí. Naopak se mně líbí kombinace zeleninové sýrové placičky s čočkou. Na závěr bych se zastavila u doplňků. Jeden zeleninový salát v týdnu je určitě málo. Nevím ale, v jaké podobě paní vedoucí myslela podání rajského jablka ve středu – jako oblohu nebo jeden kousek každému strávníkovi do ruky? Mně by se zdál vhodný rajčatový salát.

Nutriční terapeutka

Čočka nakyselo se zeleninovo sýrovou placičkou je zajímavá a nevšední kombinace, díky které ve školní jídelně ukazují, že k čočce nemusí být nutně podáváno vejce. Celé pondělní obědové menu je bezmasé, což je z hlediska nutričního naprosto v pořádku. Zařazení segedínského guláše po čočce nakyselo není správná volba, a to nejen z důvodu „omáčkové“ konzistence, ale také proto, že v obou případech se jedná o hůře stravitelné pokrmy. K hovězí pečeni s rýží by se spíše než jogurt hodil zeleninový salát, případně ovocný kompot. Hovězí maso je totiž bohatým zdrojem železa a jeho využitelnost ještě zvýší vitamin C ze zeleniny nebo ovoce. Zelí, ač je nutričně hodnotná surovina z pohledu dobrého zdroje vitaminu C, je během týdne použito 2x – v guláši a zelné polévce. Tím je ubráno na pestrosti ve výběru zeleniny. Použití uzeného masa ve školním stravování není vhodné, uzení nepatří mezi zdravý způsob tepelného zpracování, uzené potraviny obsahují velké množství soli. Lepší a zdravější variantou by mohla být libová šunka nebo ještě lépe maso. Pokrm bude chutnat i tak určitě skvěle.

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se