Přeskočit na obsah

Pečlivě sestavené pokrmy

Pondělí

Přesnídávka: chléb, pomazánkové máslo, vanilkové mléko
Polévka: rajčatová s ovesnými vločkami
Oběd: rybí karbanátky s hraškou, bramborová kaše, mrkvový salát, ovocný čaj
Svačina: rohlík, máslo, jahodový džem, čaj bylinkový, jablko

Úterý

Přesnídávka: grahamová bagetka, pomazánka cizrnová se sýrem, mléko, paprika
Polévka: brokolicový krém se sýrovými nočky
Oběd: pečené kuře, dušená rýže, jablkový kompot, čaj divoká višeň
Svačina: cuketový koláč s tvarohem, čaj jahoda s vanilkou, mandarinka

Středa

Přesnídávka: loupáček, kakao, jablko
Polévka: z vaječné jíšky
Oběd: hovězí maso vařené, okurková omáčka, špaldový knedlík, čaj citronový
Svačina: chléb, pomazánka zeleninová, čaj švestkový s fíkem, rajče

Čtvrtek

Přesnídávka: brusinkový jogurt, cereální kuličky, čaj jablko s rebarborou
Polévka: jáhlová se zeleninou
Oběd: vepřová roláda, tarhoňa, čínské zelí s koprem, čaj šípkový
Svačina: chléb, tvarohová pomazánka s pórkem, čaj dobromysl, jablko

Pátek

Přesnídávka: dalamánek, pomazánka ze šprotů, čaj dobré ráno, paprika
Polévka: ze žlutého hrachu s česnekovými krutonky
Oběd: zapečená brokolice, brambory, rajče, čaj gejšin sen
Svačina: grahamový plátek s čokoládou, ovoce, mléko

Vedoucí školního stravování

Jídelníček této mateřské školy je pečlivě sestavený, paní vedoucí zařazuje (pro některé školní jídelny) netradiční kombinace, např. rybí karbanátky s hraškou, brokolicový krém se sýrovými nočky nebo špaldový knedlík. Hodnocení začnu přesnídávkami a odpoledními svačinkami, ty jsou pestré, obsahují sýr, tvaroh, luštěniny, zeleninu, jogurt. Dětem bude určitě chutnat vláčný cuketový koláč s tvarohem. Z nápojů ale opět převažuje čaj, zařadila bych více mléčných nápojů. Polévky jídelníček nabízí zeleninové, luštěninové i s obilninovými zavářkami. Pouze v pátek bych označila kombinaci hrachové polévky a zapečené brokolice jako nadýmavou. Ještě bych zmínila zastoupení všech druhů masa v tomto týdnu. Také zeleninové saláty a kompot jsou vhodným doplňkem k hlavním jídlům. Z takto sestaveného jídelního lístku je patrné, že paní vedoucí s kolektivem kuchařek tvoří dobrý tým.

Nutriční terapeutka

V jídelníčku se krásně pestře střídá slaná a sladká chuť. Sladké chuti není potřeba se úplně vyhýbat, jen je nezbytné pokrmy sestavit tak, aby obsahovaly všechny živiny – sacharidy, bílkoviny, tuky a ovoce. K pondělní odpolední svačině by se místo čaje hodilo spíše neochucené mléko, které dodá celému jídlu bílkoviny, které jinak chybí. Čtvrteční přesnídávka je možná zbytečně sladká, některé ochucené jogurty obsahují vysoké množství cukru. Nutričně hodnotnější variantou by byl jogurt bílý (klidně ochucený troškou medu, marmeládou) s kuličkami a doplněný ovocem. Zařazení grahamového pečiva je rozhodně pozitivní, grahamová mouka je nutričně hodnotná, obsahuje vlákninu, vitaminy a minerální látky, které v případě obyčejného bílého pečiva chybí. Okurková omáčka je málo vídaná ve školním stravování, je zde vidět snaha o zařazení netradičních pokrmů. Stejně tak výrobky ze špaldy obohatí jídelníček o cenné živiny – špalda je královnou mezi pšenicemi, ve srovnání s obyčejnou pšenicí vyniká obsahem vlákniny, vitaminů a minerálních látek. Také lze určitě ocenit použití jáhel, dostatečné zařazení luštěnin a ryb. Rybí karbanátky jsou pro děti velmi dobře přijatelným pokrmem, navíc jsou v kombinaci s oblíbenou bramborovou kaší a mrkvovým salátem.

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se