Pondělí
Polévka: zeleninová s vločkami
Oběd: tilápie s rajčaty a sýrem, bramborová kaše, kompot, džus, čaj
Úterý
Polévka: z vaječné jíšky
Oběd: pečená kuřecí stehna, rýže, míchaný zeleninový salát, minerálka
Středa
Polévka: hrachová s perličkami
Oběd: špaldová krupice, strouhaný perník, ovoce, džus, voda
Čtvrtek
Polévka: brokolicová
Oběd: zapékané těstoviny s vepřovým masem, šlehaný tvaroh, džus Tropico
Pátek
Polévka: hovězí se strouháním
Oběd: hovězí maso vařené, rajská omáčka, kynutý knedlík, džus Tropico
Pondělí
Polévka: rybí mléčná
Oběd: holandský řízek, brambory, okurkový salát se zakysanou smetanou, džus Tropico
Úterý
Polévka: drožďová
Oběd: kuřecí kousky s ananasem, těstovinová rýže, rajčatový salát, minerálka
Středa
Polévka: zeleninová
Oběd: čočka na kyselo, vejce, chléb, sterilovaný okurek, čaj, džus Tropico
Čtvrtek
Polévka: pohanková
Oběd: hovězí maso, mrkev s hráškem, brambory, ovoce, mléko, džus, voda
Pátek
Polévka: drůbková s písmenky
Oběd: halušky se zelím a krůtím masem, džus Tropico
Vedoucí školního stravování
Dnes jsou pro objektivnější hodnocení vybrány opět dva jídelní lístky ze školní jídelny, která vaří pro žáky základní školy. Oba jsou sestaveny pečlivě a téměř splňují nutriční doporučení. V polévkách jsou zastoupeny ryby i luštěniny. Klasické zeleninové polévky jsou sice jenom tři, ale i další obsahují větší množství zeleniny – polévka z vaječné jíšky, drožďová i pohanková. Paní vedoucí dbala i na vhodné zařazení masa, střídá se vepřové, drůbeží, hovězí i ryby. Je zařazen bezmasý slaný i sladký pokrm. Ve druhé polovině prvního týdne bych maličko upravila přílohy. Mezi krupici, těstoviny a kynuté knedlíky bych ve čtvrtek zařadila úterní meníčko s rýží. Jednotlivá meníčka jsou vhodně sestavená, jenom bych upozornila na pondělní menu ve druhém týdnu, kdy je součástí polévky mléko, v holandském řízku je sýr a ještě v okurkovém salátu zakysaná smetana. Také doplňky jsou vhodně zvoleny, jsou to čerstvé zeleninové saláty, kompoty, ovoce, mléko. Víckrát je zařazen finančně nákladnější džus Tropico, který má ovšem 100% podíl ovoce. V prvním týdnu bych ho nahradila mlékem, které zde chybí a ve druhém týdnu například jogurtem.
Nutriční terapeutka
Jídelníček je velmi vydařený, nutričně plnohodnotný, jsou v něm pestře zastoupeny různé druhy potravin. Také pestrost v kombinaci polévek a hlavních jídel je chvályhodná. Například k čočce na kyselo, což je pokrm sytější a hůře stravitelnější, je správně vybrána polévka lehká zeleninová. Úterní oběd v druhém týdnu by se mohl zdát barevně fádní, ale červeně zbarvený rajčatový salát celé meníčko oživuje. Moc se mi líbí nabídka sladkého oběda v podání krupice ze špaldy, v kombinaci s perníkem je pro děti jistě netradičním chuťovým zážitkem. Špalda je v porovnání s klasickou krupicí nutričně hodnotnější obsahem vitaminů, minerálních látek a vlákniny. Menu z hovězí polévky a vařeného hovězího masa by pro někoho mohlo postrádat pestrost, nicméně z hlediska hospodárnosti při vaření je to naprosto v pořádku. Pochvalu zaslouží také nevšední spojení halušek, zelí a krůtího masa. Zcela jistě se jedná o výbornou chuťovou kombinaci a z hlediska nutričního je krůtí maso zdrojem hodnotnějších živin než maso uzené, které bývá v mnoha jídelnách součástí tohoto pokrmu.