Pondělí
Polévka: s mlhovinou
Oběd: smažený vepřový řízek, brambory, okurka, ovocný sirup, voda
Úterý
Polévka: hrachová
Oběd: maminčino kuře /žampióny, angl. slanina/, těstoviny, malinový čaj, voda
Středa
Polévka: kroupová
Oběd: vepřová kýta po selsku, houskový knedlík, špenát, čaj s citrónem, voda
Čtvrtek
Polévka: rajská s bulgurem
Oběd: rybí filé se sýrem, brambory, ovocný sirup, voda
Pátek
Polévka: s domácím drcením
Oběd: cikánská vepřová pečeně, rýže, citronáda, voda
Pondělí
Polévka: bramborová
Oběd: chilli con carne z hovězího masa, rýže, čaj se šťávou, voda
Úterý
Polévka: kmínová
Oběd: kuřecí záhorácký závitek, těstovina, čaj s citrónem, voda
Středa
Polévka: brokolicová
Oběd: sýrový špíz, brambory, tatarská omáčka, ovocit, voda
Čtvrtek
Polévka: s těstovinou
Oběd: vepřový guláš, houskový knedlík, šípkový čaj, voda
Pátek
Polévka: čočková
Oběd: zapečené plněné papriky mletým masem, brambory, malinový sirup
Vedoucí školního stravování:
Jídelní lístek sestavila vedoucí školní jídelny ze základní školy, která vaří pouze jedno hlavní jídlo. Pokud děti nemají možnost výběru, mělo by se dařit jednodušeji plnit spotřební koš. Ovšem pokud je jídelníček správně sestaven. Ve dvou vybraných týdnech je splněn rybí i luštěninový pokrm, bezmasý slaný pokrm je pouze jeden. Je to sýrový špíz, který by mohl být u dětí oblíbený. Spokojené budou i se smaženým vepřovým řízkem. Určitě mají rády i sladké pokrmy, tady je paní vedoucí „ošidila“. Zeleninových nebo částečně zeleninových jídel zde najdeme víc, špenát, cikánská pečeně, záhorácký závitek nebo plněné papriky. Vcelku správně se střídají přílohy, tzn. brambory a rýže se střídají s těstovinami nebo knedlíky. V obou týdnech chybí doplňky – zeleninové saláty, mléčné výrobky nebo ovoce. Mohlo by to být i proto, že jídelníčky jsou z měsíce července a školní jídelna v této době vaří úsporně. U některých polévek můžeme hádat, co dostane strávník na talíř. Polévka s mlhovinou – krupicová nebo s vejcem? Polévka s domácím drcením – zeleninová s drobením? Polévka s těstovinou – ta bude také zřejmě zeleninová. Při sestavování nebo pročítání jídelníčků bychom si všichni měli umět představit, jak jednotlivý pokrm nebo celé meníčko vypadá. Tento požadavek splňuje v prvním týdnu maminčino kuře, kde jsou uvedeny v závorkách další hlavní potraviny z tohoto pokrmu. Ještě se máme co učit.
Nutriční terapeutka:
Při pohledu na jídelníček je na první pohled patrné, že v něm významně převládají masité pokrmy. Kromě jednoho dne, kdy si strávníci jistě pochutnají na sýrovém špízu, je maso na talíři každý den. V prvním týdnu se 3x objevuje maso vepřové, což snižuje pestrost jídelníčku. Pro odlehčení jídelníčku by bylo vhodné zařadit alespoň jeden bezmasý zeleninový pokrm. Co v jídelníčku také chybí, je čerstvá zelenina jako zdroj vitaminu C, antioxidantů a vlákniny. Je zde hned několik pokrmů, ke kterým by se zeleninový salát nebo zeleninová obloha hodila, např. k rybímu filé s bramborami nebo k sýrovému špízu. Bulgur v rajské polévce je z pohledu nutričního skvělou zavářkou, která polévce dodá vlákninu a některé vitaminy. Ve většině jídelen se do této polévky dává rýže nebo těstovina, ale bulgur má lepší výživovou hodnotu. V prvním týdnu je v úterý zařazena polévka hrachová, následující den pak polévka kroupová. Hrách i kroupy patří mezi nadýmavé potraviny, z tohoto pohledu tak není vhodné je zařazovat ihned po sobě. Nutno ocenit pestrou nabídku luštěnin – v polévkách je to hrách a čočka, v hlavním pokrmu pak fazole v chilli con carne. V nabídce nápojů nechybí čistá voda, a to je správně. Ostatní nápoje jsou pestré – jednou je to čaj, podruhé voda ochucená sirupem, citronáda nebo ovocit.