Pondělí
Polévka: z francouzské zelené čočky se zeleninou
Oběd 1: kuřecí nudličky na rajčatech, bramborové gnocchi
Oběd 2: sladká rýžovo-dýňová kaše, ovoce
Úterý
Polévka: z hlívy ústřičné
Oběd 1: znojemské hovězí kostky, dušená barevná rýže
Oběd 2: mexická tortilla se zeleninou a balkánským sýrem, tvarohový krém s müsli
Středa
Polévka: špenátová s fritátovými nudlemi
Oběd 1: zapečené rybí filé se sýrem, brambor, okurkový salát
Čtvrtek
Polévka: kedlubnová s bramborem
Oběd 1: vepřový kotlet na smetanovém ajvaru, těstovinová kolínka, jablko
Oběd 2: polenta s grilovanou zeleninou, jablko
Pátek
Polévka slepičí s těstovinou
Oběd 1: vařené vejce, koprová omáčka, brambor
Oběd 2: husí játra na cibulce, opékaná tarhoňa
Vedoucí školního stravování
Dnešní jídelní lístek je ze základní školy, kde si strávníci mohou vybrat ze dvou jídel. Ve středu ovšem děti „nemají úniku“ od rybího filé. Jídelníček je pestrý a pečlivě složený. Polévky jsou zařazeny zeleninové, jedna luštěninová i vývar. Také jsou zastoupeny všechny druhy masa – kuřecí, vepřové, hovězí, ryby i netradiční husí játra. Netradičních hlavních pokrmů zde najdeme víc – mexická tortilla, polenta s grilovanou zeleninou, vepřový kotlet na smetanovém ajvaru nebo již zmíněná husí játra na cibulce. Z příloh jsou zařazeny brambory, barevná rýže, z těstovin kolínka a tarhoňa. Rýžovo-dýňová kaše je vhodně doplněná ovocem. Dalším doplňkem je v tomto týdnu tvarohový krém s müsli. Ovšem pouze jeden čerstvý zeleninový salát za týden nestačí, vhodný by byl ještě další, například k husím játrům s tarhoní. Paní vedoucí na webových stránkách školy upozorňuje, že v současné době jídelna neposkytuje strávníkům pitný režim.
Nutriční terapeutka
Jídelníček je složený z pestré nabídky surovin. V rámci celého týdne mají strávníci možnost ochutnat všechny druhy masa včetně ryb a k tomu různé druhy příloh. Pestrý výběr ve výživě je velmi důležitý pro zajištění všech potřebných živin. Pondělní jedničkový hlavní chod v kombinaci s polévkou tvoří barevnou harmonii, rajčata dodají celému menu výraznou barvu. K hovězím kostkám s rýží by se chuťově i z pohledu dodání vitaminu C velmi hodil zeleninový doplněk, třeba ve formě salátu nebo oblohy. Nebo by se chuťově hodil sladký kompot. Tvarohový krém s müsli je vhodně zvoleným doplňkem k bezmasé tortille. Tortilla s balkánským sýrem totiž není významným zdrojem bílkovin a ani houbová polévka bílkoviny neobsahuje. Tvarohový doplněk tak v celém menu potřebné bílkoviny doplní.
Středeční polévka i salát jsou stejné barvy. Místo okurkového salátu by menu rozzářil salát ze zeleniny jiné barvy než zelené. Polenta s grilovanou zeleninou je z pohledu nutriční kvality neplnohodnotný chod. Tedy v případě, že neobsahuje zdroj bílkovin (například v podobě sýra, vejce, šmakouna apod.). Uvedený název spíše napovídá, že žádný zdroj bílkoviny pokrm neobsahuje. Navíc polévka kedlubnová s bramborem také zdrojem bílkovin není. V tomto případě by bylo vhodné přidat doplněk s obsahem bílkovin, například mléčný výrobek nebo skvěle by se hodil jogurtový či tvarohový dip. Nejenom husí, ale i ostatní druhy jater, jsou významným zdrojem dobře vstřebatelného železa, které děti školního věku nutně potřebují a bohužel ho často mívají ve stravě málo. Co může ještě zvýšit využitelnost železa, je vitamin C v podobě zeleninového salátu. Ten bohužel pokrmu chybí. Husí játra jsou jistě nevšedním chuťovým zážitkem, snad to tak vidí také dětští strávníci.