Přeskočit na obsah

Pestrý jídelníček, ale co ty uzeniny?

Pondělí

Polévka: z jarní zeleniny s tarhoní
Oběd 1: milánské špagety s vepřovým masem, zeleninou a sýrem, jogurt
Oběd 2: zapečená tortilla s tuňákem a zeleninou, obloha, jogurt
Pitný režim: rakytníkový čaj, voda, mléčný nápoj

Úterý

Polévka: z vaječné jíšky se zeleninou
Oběd 1: kuřecí plátek s brokolicí, bramborová kaše, zeleninové saláty
Oběd 2: pražská hovězí pečeně, jasmínová rýže, zeleninové saláty
Pitný režim: džus, voda, mléčný nápoj

Středa

Polévka: rumfurdská
Oběd 1: žemlovka s jablky a tvarohem, ovocný salát
Oběd 2: vepřová kotleta labužnická, brambory, ovocný salát
Pitný režim: ovocný čaj, voda, mléčný nápoj

Čtvrtek

Polévka: celerová
Oběd 1: kuřecí asijská směs s čínskou zeleninou, těstoviny, zeleninové saláty
Oběd 2: čočkový karbanátek s cuketou, brambory, zeleninové saláty
Pitný režim: bylinný čaj, voda, mléčný nápoj

Pátek

Polévka: vývar s kapáním a zeleninou
Oběd 1: vařené vejce, koprová omáčka, brambory, ovoce
Oběd 2: uzenářské ragú, špecle, ovoce
Pitný režim: ovocný nápoj, voda, mléčný nápoj

Pondělí

Polévka: selská 
Oběd 1:vepřové v kapustě, brambory, moučník 
Oběd 2: halušky s brynzou, zeleninová obloha, moučník 
Pitný režim: rakytníkový čaj, voda, mléčný nápoj

Úterý

Polévka: rajská s oves.vločkami 
Oběd 1:pečené kuře v šouletu, chléb, zeleninové saláty
Oběd 2:zapečené brambory se šunkou a zeleninou, zeleninové saláty 
Pitný režim: džus, voda, mléčný nápoj

Středa

Polévka: boršč
Oběd 1:vepřová roláda, jasmínová rýže, ovoce 
Oběd 2:Honzovy buchty s povidlím, ovoce 
Pitný režim: ovocný čaj, voda, mléčný nápoj

Čtvrtek

Polévka: vývar s tarhoní a zeleninou 
Oběd 1:hovězí svíčková, houskový knedlík 
Oběd 2:drůbeží sekaná zahradnická, bramborová kaše, zeleninová obloha 
Pitný režim: bylinný čaj, voda, mléčný nápoj

Pátek

Polévka: hráškový krém 
Oběd 1:treska ve vaječné omeletě, brambory, zeleninové saláty 
Oběd 2:vepřové valtické nudličky, těstovina, zeleninové saláty 
Pitný režim: ovocný nápoj, voda, mléčný nápoj

Vedoucí školní jídelny

Dnešní jídelní lístek je ze základní školy, kde si strávníci mohou vybrat ze dvou jídel. Jídelníček je velmi pestrý a pečlivě složený. Jsou zde zastoupeny všechny druhy masa – vepřové, hovězí, kuřecí a v uzenářském ragú určitě i nějaké uzeniny. Paní vedoucí nezapomněla ani na sladký a slaný bezmasý pokrm. Jako netradiční pokrm bych uvedla čočkový karbanátek s cuketou. Obvykle bývají pečené čočkové karbanátky (například s květákem nebo mrkví) vysušené, ale s cuketou, předpokládám, že jsou šťavnaté. Děti si v tomto týdnu určitě pochutnají na špagetách, labužnické kotletě nebo na koprovce. Polévky jsou k hlavním jídlům vhodně zvolené, většinou zeleninové. Pouze v pondělí bych zeleninovou polévku s tarhoní doplnila například pohankou nebo jáhlami, protože oba hlavní pokrmy obsahují jako přílohu těstoviny případně tortillu (také moučný pokrm). Také doplňků jídelní lístek obsahuje velmi pestrý výběr – zeleninovou oblohu i zeleninové saláty, ovoce i ovocný salát i jogurt jako mléčný výrobek. Závěr jídelníčku tvoří i pestrá nabídka nápojů – čaje ovocné i bylinné, čistou vodu, džusy i mléčné nápoje.

Nutriční terapeutka

Je chvályhodné, v jaké míře je ve školní jídelně naplňována komodita ovoce a zeleniny. V jídelníčku je spousta čerstvých i tepelně upravených druhů. Tarhoňa jako obilovinová zavářka do polévky je během 14 dnů nabízena 2x, pro větší pestrost by v jednom případě mohla být nahrazena jinou obilovinou, například pohankou, bulgurem, kuskusem, jáhlami, nočky apod. Variant je nespočet. Polévka rumfurdská je dosti neobvyklý název, předpokládám, že pro spoustu strávníků je neznámá. U méně známých pokrmů je vhodné doplnit bližší specifikaci, tj. alespoň uvést základní surovinu. V jídelníčku jsou zařazeny dva vývary, avšak strávník neví, jaké, zda kuřecí, hovězí, zeleninové. Pro úplnost informací by bylo vhodné to upřesnit. Nutno ocenit zařazení tvarohu do žemlovky s jablky. Tvaroh dodá pokrmu bílkoviny a tak se stává plnohodnotným bezmasým pokrmem. Ovocný salát už je v kombinaci se sladkou žemlovkou nadbytečný, a to z pohledu velkého množství cukru. To stejné platí pro ovoce podávané k Honzovým buchtám s povidlím. V tomto případě by bylo vhodnější doplnit buchty zdrojem bílkovin, a to třeba i v rámci pitného režimu, například kefírem, mléčným nápojem (ten je sice nabízen k pitnému režimu, ale mohl by být podáván společně s buchtami). Pečené kuře v šouletu je zajímavý a netradiční způsob úpravy drůbežího masa. Šoulet je díky kroupám a hrachu bohatým zdrojem vlákniny a rostlinných bílkovin. Nezařazení uzenin v rámci školního stravování se v rámci nutričních doporučení hodnotí pozitivně – v případě tohoto jídelníčku je bohužel během 14 dnů zařazena uzenina minimálně 2x, a to v zapečených bramborách a v uzenářském ragů.

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se