Pondělí
Přesnídávka: pomazánka ze strouhaného sýra, vícezrnný chléb, čaj, ovoce
Polévka: nepravá dršťková
Oběd: široké nudle s tvarohem a strouhaným perníkem, kakao
Svačina: chia bulka, ajvarová pomazánka, jablko, čaj
Úterý
Přesnídávka: avokádová pomazánka, bavorský žitňák, mléko, ovoce
Polévka: krupicová
Oběd: holandský řízek se sýrem, bramborová kaše, mrkvový salát, čaj
Svačina: domácí lučina, lešenská houska, rajče, čaj
Středa
Přesnídávka: čočková pomazánka, slunečnicový chléb, bílá káva, ovoce
Polévka: pórková
Oběd: pečené kuře s rýží, kompot, citronová voda
Svačina: domácí termix s ovocem a piškoty, čaj
Čtvrtek
Přesnídávka: masová pomazánka, střelenský doutník, mléko, ovoce
Polévka: z míchaných luštěnin
Oběd: zapékané brambory s květákem, brokolicí a mozzarellou, zel. salát, čaj
Svačina: tmavá houska, apetitto, červená paprika, čaj
Pátek
Přesnídávka: rybí pomazánka, chléb dobrák, caro, ovoce
Polévka: zeleninová s játrovým kapáním
Oběd: králík na smetaně, špaldový knedlík, mošt
Svačina: toustový chléb, kakaové máslo, kiwi, čaj
Pondělí
Přesnídávka: acidofilní ochucené mléko, houska, ovocný čaj, ovoce
Polévka: selská
Oběd: fazole po kovbojsku s hovězím masem, dalamánek, minerálka
Svačina: vajíčková pomazánka, chléb procorn, mléko, mandarinka
Úterý
Přesnídávka: ovesná kaše se skořicí a máslem, jablko, ovocný čaj
Polévka: sekyrková
Oběd: zapékané brambory s rybím filé, salát z červené řepy s jablky, čaj
Svačina: drůbeží pomazánka, chléb doutník, paprika, mátový čaj
Středa
Přesnídávka: kapustová pomazánka, cibulový chléb, caro, ovoce
Polévka: kmínová s kapáním
Oběd: kotleta na kari, hrášková rýže, ovocný salát, ovocný čaj
Svačina: ovocná přesnídávka s piškoty, lipový čaj
Čtvrtek
Přesnídávka: česneková pomazánka, slunečnicový chléb, mléko, ovoce
Polévka: zeleninová s quinoou
Oběd: vařené vejce, špenát se smetanou, bramborový knedlík, džus
Svačina: sýrový uzel s máslem, okurka, bylinkový čaj
Pátek
Přesnídávka: játrová pomazánka, škvarkový chléb, bílá káva, ovoce
Polévka: cibulová
Oběd: krůtí na paprice s těstovinami, punč s ovocem
Svačina: skořicový šnek, banán, meduňkový čaj
Vedoucí školního stravování:
Už na první pohled jsou oba dva jídelní lístky velmi pestré, paní vedoucí s kuchařkami se snaží, aby v této mateřské škole malým strávníkům opravdu chutnalo. Určitě zaujme velký výběr pečiva na přesnídávky i odpolední svačiny. Pomazánky jsou zařazeny sýrové, vajíčkové, zeleninové, luštěninové, masové, domácí termix, ovesná kaše, a pokud paní kuchařky připravují domácí lučinu, tak i játrová pomazánka nebude žádný polotovar. Jak ale plní paní vedoucí ve spotřebním koši komoditu mléko, když zařazuje denně jednou mléko, případně mléčný nápoj a jednou čaj? Některý den chybí mléko úplně. Polévky jsou zařazeny v dostatečném množství zeleninové, jedna luštěninová a netradiční je zeleninová s quinoou. Z masa najdeme také téměř všechny druhy – vepřové, kuřecí, králíka, hovězí, krůtí a ryby. Správně jsou zařazeny i dva pokrmy bezmasé slané a jeden bezmasý sladký. Přílohy se vhodně střídají, mezi brambory a rýži jsou vloženy moučné – těstoviny, knedlíky. Také množství zeleninových salátů, ovocný salát a kompot splňují nutriční doporučení. Oba jídelníčky jsou pestré, paní vedoucí jednak splňuje požadavky na sestavování jídelních lístků, ale v neposlední řadě si děti na většině pokrmů pochutnají.
Nutriční terapeutka:
Chvályhodný jídelníček, který je ukázkou vysoké kvality školního stravování. Kdyby se měl tento jídelníček vystihnout jedním slovem, pak to bude slovo PESTROST. Tolik druhů pečiva, tolik typů pomazánek, tolik druhů příloh, masa, pestré polévky, střídání slané a sladké chutě, spousta ovoce, vhodné kombinace polévek a hlavních pokrmů, široká nabídka nápojů. V přeneseném slova smyslu to znamená spousta živin, vlákniny, vitaminů, minerálních látek, antioxidantů. Je vidět, že v této jídelně si zakládají na správné výživě a dětem se tak snaží nabídnout nutričně hodnotné suroviny a pokrmy. Nutno ocenit také snahu připravovat „domácí“ svačiny, jako je domácí lučina, termix. S přípravou je sice více práce, ale chuťově i z pohledu nutriční kvality (žádné přidané látky, jen čerstvé suroviny) se to určitě vyplatí. V případě bezmasých pokrmů jsou všechny nutričně plnohodnotné – kromě sacharidů a tuků obsahují také bílkoviny. Ty jsou v bezmasých pokrmech důležité také tím, že mají sytící schopnost. Sladké nudle s perníkem správně obsahují bílkovinu v podobě tvarohu. V mnohých jídelnách bývá tento typ sladkého pokrmu často právě bez zdroje bílkovin, např. jen sypaný perníkem a maštěný máslem. Zapékané brambory s květákem a brokolicí obsahují jako zdroj bílkoviny mozzarellu a ve špenátu s knedlíkem je to zase vejce. V případě bezmasých pokrmů tak vidíme zařazení různých/pestrých zdrojů bílkovin. Snad jenom drobná připomínka k zařazení syrové zeleniny – ve spoustě dnů syrová zelenina úplně chybí, převažuje nabídka ovoce. Přitom některé pomazánky si chuťově zeleninu doslova žádají – např. játrová, vajíčková, rybí nebo masová pomazánka. V druhém týdnu se také bohužel sešlo na oběd více pokrmů, kde se chuťově čerstvá zelenina nehodí. V tom případě by se alespoň na svačiny nebo přesnídávky mělo dbát na její zařazení. Ke skořicovému šneku s banánem a k toustovému chlebu s kakaovým máslem by se klidně spíše než čaj hodilo mléko, a to z důvodu dodání bílkovin, vápníku a také naplnění spotřebního koše v této komoditě.