Přeskočit na obsah

Pestrý výběr potravin s nápaditými a nutričně hodnotnými pokrmy

Pondělí

Přesnídávka: chléb, lučina, paprika, jablko, mléko, šípkový čaj
Polévka: zelná
Oběd: zapečené flíčky se šunkou, okurek, zázvorová limonáda, šípkový čaj
Svačina: broskvové pyré s kysanou smetanou, rohlík, mléko, šípkový čaj

Úterý

Přesnídávka: toust se sýrem, rajčata, mléko, ovocný čaj
Polévka: drůbková s mušličkami
Oběd: rybí filé na bylinkách, bramborová kaše, baby karotka, ovocný čaj
Svačina: koláč, mandarinka, kakao, ovocný čaj

Středa

Přesnídávka: chléb, máslo, vejce, ředkvičky, mléko, brusinkový čaj
Polévka: česneková s bramborem
Oběd: mexické fazole, chléb, tvarohovo-malinová tyčinka, minerálka, brusinkový čaj
Svačina: ovocný talíř, rohlík se šlehaným máslem, džus, brusinkový čaj

Čtvrtek

Přesnídávka: rýžová kaše s medem a tropickým ovocem, mléko, šípkový čaj
Polévka: z červené řepy s pohankovými pukanci
Oběd: řízek z mletého masa se sýrem, šťouchané brambory, salát z čínského zelí, voda, šípkový čaj
Svačina: chléb s žervé obložený zeleninou, kefír, šípkový čaj

Pátek

Přesnídávka: cereální večka, máslo, tuňák, rajče, ovocný čaj
Polévka: brokolicová
Oběd: kuře na smetaně, špaldový knedlík, mrkev, ovocný čaj
Svačina: chléb, dýňová pomazánka, džus, ovocný čaj

Vedoucí školního stravování

Dnešní jídelní lístek je na první pohled hezky sestavený. V celém týdnu jsou zastoupeny potraviny důležité pro naplnění spotřebního koše – zelenina, ovoce, luštěniny jsou zařazeny jako hlavní jídlo a ryby jsou na oběd i na přesnídávku. U přesnídávek bych se krátce zastavila. Připravují paní kuchařky pomazánky nebo jenom mažou na chléb máslo a přidají kolečko vajíčka nebo kousek tuňáka? Také mě zaujaly nápoje na přesnídávky a odpolední svačinky. V celém týdnu je jenom jednou kakao. Možná mají děti v této mateřské škole v oblibě teplé mléko? Možná s chutí vypijí i neochucený kefír. Ale jak znám chutě dětí, já bych zvolila ochucené kefírové mléko. V jídelníčku jsou vhodně zastoupeny různé druhy masa. Jenom předpokládám, že řízek z mletého masa je vepřový. I koláč na úterní svačinku by si zasloužil konkrétnější název. Je kupovaný nebo paní kuchařky upekly dětem nějaký oblíbený domácí? I rodiče by určitě ocenili úplné názvy připravovaných jídel.

Nutriční terapeutka

Co je třeba na jídelníčku velmi ocenit, tak je pestrost ve výběru potravin, zařazení nutričně hodnotných obilovin (špalda, pohankové pukance), výběr sezónních surovin (červená řepa, dýně, brokolice, zelí) a nápaditost pokrmů (polévka z červené řepy s pohankovými pukanci se na jídelníčcích ve školních jídelnách nevídá často, snad je mezi dětmi taky oblíbená). Kombinace konzistence polévek a hlavních chodů je až na pátek různorodá. Brokolicová polévka je nejspíš připravená se smetanou a je krémové konzistence a následuje smetanová omáčka. Do jídelního lístku by bylo vhodné polévku specifikovat – např. polévka brokolicová krémová. Sladké přesnídávky i svačiny správně doplňuje ovoce, v některých jídelnách to někdy nebývá zvykem. Středeční svačině chybí bílkoviny, stačilo by doplnit mléko nebo zakysaný mléčný výrobek. Tvarohovo-malinová tyčinka, jako přídavek ke středečnímu hůře stravitelnému obědu z luštěnin, považuji za zbytečnost, spíše by byla vhodnější k nějakému lehčímu pokrmu, jako je například rybí filé. Použití šunky do zapečených flíčků je možné a věřím, že je při jejím výběru dbáno na kvalitu (vysoký obsah masa, snížený obsah soli).

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se
  • Autor: ivka6

    Pestrý výběr potravin
    Pro MŠ chybí nápoj mléko, bílá káva, koktejl.

  • Autor: rohlik

    pestrost
    Kde chybí nápoj? Asi špatně čtu, ale u každého jídla je uveden. Pro mě hezký jídelní lístek.