Přeskočit na obsah

Plnohodnotné přesnídávky, ale co ostatní denní jídla?

Pondělí

Přesnídávka: tuňáková pěna, pšenično-žitný chléb, cibulka, bílá káva, čaj, hruška
Polévka: vločková se zeleninou
Oběd: krůtí maso, baby karotka, vařené brambory, ovocná šťáva
Svačina: jablečné pyré, croissant, čaj

Úterý

Přesnídávka: tvarohová smaženka, mléko, čaj, jablko
Polévka: hovězí vývar s nudlemi
Oběd: vařené hovězí maso, rajská omáčka, těstoviny, ovocná šťáva
Svačina: chléb slunko s máslem, rajče, čaj

Středa

Přesnídávka: pomazánka sýrová s mrkví, rohlík, pažitka, mléko, čaj, hrozny
Polévka: z vaječné jíšky
Oběd: horňácký guláš, cibulový chléb, ovocná šťáva
Svačina: šunková pěna, houska, paprika, čaj

Čtvrtek

Přesnídávka: pomazánka z máslové dýně, veka, mléko, čaj, jablko
Polévka: mrkvová
Oběd: holandský řízek, brambory s petrželkou, jogurtový dip, ovocná šťáva
Svačina: kuličky s kakaem, mléko, čaj

Pátek

Přesnídávka: pomazánka budapešťská, tmavá veka, paprika, mléko, čaj, mandarinka
Polévka: květáková
Oběd: kuřecí rizoto, salát z červené řepy, ovocná šťáva
Svačina: banketka, ovocné kefírové mléko, čaj

Vedoucí školního stravování

Paní vedoucí sestavila jednotlivá meníčka v tomto týdnu pečlivě, vhodně se střídají různé druhy masa (krůtí, hovězí, vepřové) i přílohy. S holandským řízkem hezky barevně ladí brambory se zelenou petrželkou a děti určitě ocení jogurtový dip. Tento oběd bych ještě doplnila čerstvým zeleninovým salátem případně zeleninovou oblohou. Pouze jeden zeleninový salát (z červené řepy) za týden je určitě málo. Také na vařeném hovězím mase s rajskou omáčkou si děti pochutnají. Horňácký guláš obsahuje luštěniny, a pokud by byl bez vepřového masa, byl by splněn i bezmasý pokrm v tomto týdnu. Z takto uvedeného názvu pokrmu totiž nelze vyčíst, co opravdu obsahuje. A paní vedoucí si ho ještě může upravit podle sebe nebo chutí strávníků. Protože zde není ani sladký bezmasý pokrm, zařadila bych alespoň na přesnídávku nějakou obilninovou kaši (vločkovou, jáhlovou…). Ze sezónních potravin je v tomto podzimním týdnu vhodně zařazená pomazánka z máslové dýně.

Nutriční terapeutka

Z výživového hlediska je správně, když všechna denní jídla obsahují zdroj sacharidů, bílkovin a k tomu ovoce nebo zeleninu. Přesnídávky po celý týden toto splňují, navíc jsou velmi pestré, plné zdravého ovoce a zeleniny. V některých dalších jídlech to tak však není. Pondělní i úterní svačině chybí kvalitní zdroj bílkovin – stačilo by přidat mléko nebo zakysaný mléčný nápoj, což by se hodilo také chuťově. Kromě plnohodnotných bílkovin jsou mléko a mléčné výrobky významným zdrojem vápníku, který je v dětském věku velmi důležitý pro správný růst a vývoj kostí. Na čtvrteční i páteční svačinu bych ještě přidala kousek ovoce – ke sladkému jídlu ovoce rozhodně patří. Nutno souhlasit s připomínkou vedoucí školní jídelny o nedostatku syrové zeleniny na oběd. Zelenina by měla být součástí každého správně sestaveného slaného oběda. Je škoda, že aspoň k holandskému řízku není zařazena, tam by se hodila náramně. Výhradu mám ještě k pitnému režimu, který postrádá pestrost, ovocná šťáva na oběd nemusí být každý den. Namísto ní je možné zařadit kvalitní džus nebo mošt a samozřejmostí by měla být neochucená voda k výběru. Úterní obědové menu by se někomu mohlo zdát málo pestré, když je zařazena hovězí polévka a pak hovězí maso. Naopak, u hovězího masa, které je časově náročnější na přípravu, je to z ekonomického hlediska vhodné.

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se