Přeskočit na obsah

Pokrmy běžné i méně tradiční

Pondělí

Polévka: hrachová
Oběd: pečené kuřecí stehno na medu, vařený brambor, zeleninové pyré
Pitný režim: jahodová šťáva, voda s citronem

Úterý

VAŘÍ ŠÉFKUCHAŘ
Polévka: kukuřičná s popcornem
Oběd: hamburger, salát Coleslaw
Pitný režim: voda s mátou, coca-cola šťáva

Středa

Polévka: batátová
Oběd: bulgurovo-zeleninové rizoto se sýrem, jablkový kompot, ovocná přesnídávka
Pitný režim: pomerančová šťáva, voda s citronem

Čtvrtek

Polévka: vývar s krupicí, vejcem a zeleninou
Oběd: králičí biftečky s rajskou omáčkou, kuskus
Pitný režim: citronová šťáva, voda s mátou

Pátek

Polévka: bramborová s mrkví
Oběd: vepřové kostky v bílé fazoli se zakysanou smetanou, chléb Šumava
Pitný režim: kiwi šťáva, voda s citronem

Pondělí

Polévka: pohanková
Oběd: zapečené těstoviny s brokolicí, vejcem a parmazánem, ledový salát
Pitný režim: jahodová šťáva, voda s citronem

Úterý

Polévka: cibulová s jáhly a zeleninou
Oběd: vepřová plec v mrkvi, vařený brambor
Pitný režim: kiwi šťáva, voda s citronem

Středa

Polévka: slepičí s nudlemi
Oběd: buchtičky s vanilkovým krémem, jablko
Pitný režim: ovocný čaj, voda s citronem

Čtvrtek

Polévka: fazolová
Oběd: hovězí nudličky, rýže s kukuřicí, míchaný zeleninový salát
Pitný režim: pomerančová šťáva, čerstvá voda

Pátek

Polévka: květáková
Oběd: přírodní rybí karbanátek, pečený brambor, dresink
Pitný režim: malinová šťáva, voda s citronem

Vedoucí školního stravování:

Tato školní jídelna vaří pro děti základní školy. Výhodou je, že se zde nevaří na výběr, a tak děti nemají únik před méně oblíbenými pokrmy. A to je dobře. Jednotlivá denní meníčka jsou vhodně sestavena. V jídelníčku jsou zařazeny pokrmy běžné pro školní stravování, například kuřecí stehno, vepřová plec v mrkvi nebo buchtičky s krémem. Ale také méně tradiční, které lze najít v nových receptářích, určených pro školní stravování. Tady paní vedoucí vybrala bulgurovo-zeleninové rizoto se sýrem. Rajská omáčka nemusí být jenom s hovězím masem a kynutým knedlíkem, ale i s králičím masem a kuskusem. I tato kombinace bude dětem určitě chutnat. Ovšem v těchto dvou týdnech bude zřejmě vítězem hamburger. A od šéfkuchaře bude chutnat ještě víc. Pozvat šéfkuchaře je dobrá myšlenka, paní kuchařky naučí různé vychytávky v kuchyni a děti jsou nadšené z nové tváře u výdejního okénka. Nutriční doporučení je splněné v luštěninách, najdeme tady dvě polévky a jeden hlavní pokrm. Fazolová polévka by mohla být nahrazena například cizrnovou, protože fazole jsou v druhém týdnu v hlavním pokrmu. Správně je i hlavní rybí pokrm, v každém týdnu je bezmasý slaný pokrm a jeden bezmasý sladký. Výběr masa je pestrý – vepřové, hovězí, kuřecí, králičí a rybí. V prvním týdnu bych nechala buď polévku batátovou nebo bramborovou s mrkví. Netradiční batátová by mohla zůstat a v pátek by mohla být jen mrkvová. Zeleninové saláty dobře doplňují hlavní pokrmy. Z doplňků děti v těchto dvou týdnech, kromě zeleninových salátů, dostanou ovocnou přesnídávku a jablka. Chybí jogurt nebo tvarohový dezert pro splnění komodity mléčných výrobků ve spotřebním koši. Správně je vybrán pitný režim – jeden slazený a jeden neslazený nápoj. Děti mohou být s takto sestaveným jídelníčkem jenom spokojené.

Nutriční terapeutka:

V tomto jídelníčku je třeba pochválit hned několik věcí. Jídelníček je vyvážený, vhodně jsou zkombinovány polévky a hlavní chody, najdeme v něm pestré zastoupení příloh, masa i doplňků. Slané bezmasé pokrmy jsou nutričně plnohodnotné, protože vždy obsahují zdroj bílkoviny – konkrétně sýr v případě rizota a vejce s parmazánem v zapečených těstovinách. Doplňky k pokrmům jsou také vhodně zvoleny jak z pohledu chuti, tak i z pohledu doplnění pokrmu o vitamin C. Je zde vidět snaha o co největší zařazení zeleniny a pro změnu chuti je zařazen také oblíbený kompot nebo čerstvé jablko k buchtičkám s krémem. Možná jen k rybímu karbanátku s bramborami by se chuťově hodila čerstvá zelenina v podobě salátu nebo oblohy. Předností je také nabídka nutričně hodnotných obilovin jako je bulgur, pohanka nebo jáhly. Všechny tyto suroviny jsou cenné pro obsah vlákniny, vitaminů a minerálních látek a je chvályhodné, že je zde ve školní jídelně hojně zařazují. Snad jen pozor na zařazení nadýmavých polévek po sobě, což se zde objevuje na konci druhého týdne – ve čtvrtek je v nabídce polévka fazolová a v pátek květáková.

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se