Přeskočit na obsah

Pokrmy tradiční i netradiční

Pondělí

Polévka: masová s rýží
Oběd 1: žemlovka s jablky, čaj, kakao, voda

Úterý

Polévka: ze zeleného hrášku
Oběd 1: sekaná pečeně, brambory maštěné máslem, kompot, čaj, mléko, voda
Oběd 2: zeleninová placička sýrová, brambory maštěné máslem

Středa

Polévka: z míchaných luštěnin
Oběd 1: hovězí pečeně na česneku, bramborové knedlíky, červené zelí, čaj, mléko, voda
Oběd 2: pohanka máslová s brokolicí, zeleninový salát míchaný

Čtvrtek

Polévka: zeleninový vývar s jáhlami
Oběd 1: katův šleh s kuřecím masem, rýže dušená, čaj, džus, voda
Oběd 2: kuřecí maso se šlehačkou a listovým špenátem, gnocchi

Pátek

Polévka: kulajda
Oběd 1: těstoviny s tuňákem a s paprikou, ledový salát, čaj, mléko, voda
Oběd 2: pečené papriky plněné, brambory vařené

Pondělí

Polévka: mléčná s těstovinou
Oběd 1: rizoto z vepřového masa s mrkví a hráškem, sýr, jogurt, čaj, mléko, voda
Oběd 2: lečo s vejci a uzeninou, chléb

Úterý

Polévka: kapustová
Oběd 1: vepřový guláš, kolínka, ovoce, čaj, mléko, voda
Oběd 2: kaše z ovesných vloček

Středa

Polévka: drůbková s nudlemi
Oběd 1: kuřecí stehna pečená, špecle, zeleninový salát s dresinkem, čaj, mléko, voda
Oběd 2: pečená zelenina s kuskusem

Čtvrtek

Polévka: krupicová s vejcem
Oběd 1: hrachová kaše, uzené maso vařené, řepa červená, čaj, mléko, voda
Oběd 2: ryba přírodní, brambory maštěné máslem

Pátek

Polévka: hovězí s čočkovým kuskusem
Oběd 1: svíčková na smetaně, houskové knedlíky, jablko, čaj, ovocné mléko, voda

Vedoucí školního stravování

Paní vedoucí s kolektivem kuchařek v této školní jídelně mají možnost vařit dvě jídla na výběr, což strávníci určitě oceňují. Kromě tradičních jídel české kuchyně – sekaná pečeně, svíčková na smetaně nebo guláš jsou zařazeny i nové pokrmy, například zeleninová placička se sýrem nebo pohanka máslová s brokolicí. S jakým úspěchem se asi tyto pokrmy u strávníků setkávají? Při postupném zařazování si děti určitě zvykají. V obou týdnech je zařazeno dostatek zeleninových jídel. Chybí mně více rybích pokrmů, jeden je určitě málo. V druhém týdnu bych dala lečo s vejci bez uzeniny. Navíc je v tomto týdnu podáváno ještě uzené maso s hrachovou kaší. V obou týdnech jsou vhodně zařazeny snad všechny druhy masa i všechny přílohy. Také zde máme dva bezmasé slané i sladké pokrmy. Některá hlavní jídla by mohla být doplněna zeleninovým salátem – například zeleninová placička sýrová s bramborami nebo přírodní ryba s bramborami. Sladké nápoje jsou vhodně doplněny čistou vodou nebo mlékem.

Nutriční terapeutka

V některých dnech je snaha zařadit podobné pokrmy ve výběru 1 a 2. Strávníci tak mají možnost sníst nutričně podobné pokrmy a nekličkovat mezi něčím, co nemají v oblibě. Například v prvním týdnu ve čtvrtek je součástí obou výběrů kuřecí maso, v pátek je společný zase obsah papriky, ikdyž na jiný způsob. V jiných dnech jsou na výběr zcela odlišné pokrmy. Většina pokrmů je nutričně plnohodnotná, to znamená, že obsahuje všechny živiny (sacharidy, bílkoviny i tuky) a také zeleninu nebo ovoce. Ale například ke kaši z ovesných vloček by se nutričně i chuťově hodilo ovoce, pečená zelenina s kuskusem zase postrádá bílkovinu (např. ve formě sýra), k rybě s bramborami by se hodil nějaký zeleninový salát, žemlovka s jablky může být vhodně doplněna tvarohem, který pokrmu dodá bílkoviny. U hrachové kaše není uveden chléb, ale předpokládá se, že je součástí. Ve školním stravování je hodnoceno kladně nezařazení uzenin a uzeného masa, a to zejména z důvodu vyššího obsahu soli. Ve výběru polévek mohla být alespoň jednou zařazena polévka z rybího masa, protože nabídka ryb během 14 dní je určitě nízká. Také zařazení luštěnin by mohlo být častější, ať už jako součást polévky, nebo v malém množství hlavního pokrmu. K pití je správně vždy nabízena voda jako neslazený nápoj, přesto však výběr nápojů postrádá pestrost (v nabídce je převážně čaj, mléko, voda). Nabídku může zpestřit třeba dostatečně ředěný džus nebo mošt, voda ochucená citronem, pomerančem nebo mátou, mléko v podobě kakaa nebo třeba bílé kávy.

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se
  • Autor: Brož Richard

    skladba jídelního lístku
    Jako dítě bych si z Vašeho lísku vybral asi tak ve třech případech. Možná je to zdravě sestavené ty děti to v téhle podobě ale jíst nebudou. Príjdou domu a nacpou se rohlíkama nebo něčím podobným po cestě ze školy. A tím končí zdravé stravování.
    Brož.