Přeskočit na obsah

Polévky vhodně doplňují hlavní chody

Pondělí

Polévka: fazolová
Oběd 1: vepřová roláda, vařené brambory, kompot
Oběd 2: tilápie na bylinkách, bramborová kaše, kompot

Úterý

Polévka: selská
Oběd 1: hovězí vařené, houbová omáčka, bramborový knedlík
Oběd 2: žemlovka s jablky, ovoce

Středa

Polévka: brokolicová
Oběd 1: zapečené těstoviny s vepřovým masem, zeleninou a sýrem, hlávkový salát, mléčný dezert
Oběd 2: maďarský vepřový perkelt, těstoviny, mléčný dezert

Čtvrtek

Polévka: z jarní zeleniny s kuskusem
Oběd 1: rybí porce v cornflakes, bramborová kaše, okurkový salát
Oběd 2: krůtí plátek, dušené zelí, kynutý knedlík

Pátek

Polévka: zeleninová s drožďovými knedlíčky
Oběd 1: švestkové koláče, ovoce
Oběd 2: zeleninové rizoto sypané sýrem, salát z červené řepy, ovoce

Úterý

Polévka: kapustová
Oběd 1: luštěninové rizoto (hrách, rýže), okurkový salát, ovoce
Oběd 2: nudle s mákem a máslovým přelivem, ovoce

Středa

Polévka: kmínová s cizrnovým kapáním
Oběd 1: pečené kuře, restovaná zelenina na másle, vařené brambory
Oběd 2: čínská masová směs, jasmínová rýže, ledový salát

Čtvrtek

Polévka: hovězí vývar se zeleninou a nudlemi
Oběd 1: vepřový závitek, bramborová kaše, ovocný salát, jogurt
Oběd 2: hovězí maso vařené, dušená kapusta, vařené brambory, jogurt

Pátek

Polévka: zeleninová s ovesnými vločkami
Oběd 1: játrová omáčka, rýže
Oběd 2: čočka po staročesku, vařené vejce, sterilovaná okurka

Vedoucí školního stravování:

Sestavit jídelní lístek s výběrem dvou hlavních pokrmů není vůbec jednoduché. A jsou na to i různé názory z řad odborníků hlavně z hlediska plnění spotřebního koše. Pokud si strávník vybírá pouze z jednoho chodu (vždy pouze jedničky nebo pouze dvojky), dostane se mu vcelku vyvážených obědů. Paní vedoucí se snaží zařadit například zeleninová jídla jednou na jedničku, podruhé na dvojku. Bezmasý sladký pokrm je v prvním týdnu v úterý na jedničce a v pátek na dvojce. Ryba je v pondělí jako dvojka a ve čtvrtek naopak jednička. Horší je, pokud děti kličkují a vybírají si jenom to, co jim chutná. A tady by si určitě vybraly! Umím si představit strávníka, který bude mít v prvním týdnu vepřovou roládu, žemlovku, zapečené těstoviny, krůtí plátek se zelím a knedlíkem a na závěr švestkové koláče. Nebo rizoto? Ve druhém týdnu jsou pouze čtyři dny, protože v pondělí byl státní svátek. Alespoň doplňky (mléčný dezert, ovoce, jogurt) jsou nabízeny vždy v jednom dni u obou výběrů. Nápoje v jídelním lístku nejsou uváděny, ale na webových stránkách jídelny se píše, že je to šťáva, džus, čaj, mléko, mléčný nápoj, čerstvá voda, vždy jeden sladký a druhý neslazený. Polévky doplňují hlavní pokrmy, jsou to luštěninová, vývar, zeleninové, některé s vhodnou zavářkou – kuskusem nebo ovesnými vločkami.

Nutriční terapeutka:

V jídelníčku se nachází hned několik tradičních, osvědčených a oblíbených pokrmů domácí kuchyně (rizota různých variací, čočka po staročesku s vejcem a okurkou, zapečené těstoviny, žemlovka nebo třeba nudle s mákem). Na druhou stranu je zde vidět také snaha o zařazování surovin, které stravu dětí obohatí nejen chuťově – jako například ryba tilápie, cornflakes, cizrnové kapání nebo jasmínová rýže. Zastoupení luštěnin během 14 dnů je chvályhodné – strávníci mohou ochutnat fazole, čočku, hrách a cizrnu v podobě kapání do polévky. Je dobře, že téměř všechny pokrmy jsou obohaceny doplňkem, ať už je to zeleninový salát, sterilovaná zelenina, kompot nebo čerstvé ovoce podávané ke sladkým pokrmům. V salátech jsou 2x zastoupeny okurky a 2x listová zelenina (ledový salát a hlávkový salát). Záměna jiné zeleniny za okurku nebo listový salát by do jídelníčku vnesla větší rozmanitost zeleniny jak barevnou, tak chuťovou. Na druhou stranu je dobře, že hlávkový salát jako sezónní zelenina našel v tuto dobu uplatnění i v této jídelně. U sladkých pokrmů je z pohledu nutriční plnohodnotnosti důležité, aby obsahovaly zdroj bílkoviny. Je škoda, že ve všech případech zde bílkoviny chybí. Stačilo by do žemlovky přidat tvaroh a k švestkovým koláčům a nudlím s mákem sklenici mléka nebo zakysaného mléčného výrobku (kefír, acidofilní mléko, podmáslí). V pátek v prvním týdnu a následující pondělí jsou v nabídce podobné pokrmy, a to rizoto a sladký pokrm. Z pohledu pestrosti by bylo vhodné takové podobné pokrmy časově déle oddělit. Polévky vhodně doplňují hlavní chody, s výjimkou polévky kapustové zařazené k luštěninovému rizotu. Kapusta i luštěniny (zde hrách) patří mezi nadýmavé potraviny a u citlivých strávníků by tato kombinace mohla vyvolat zažívací potíže.

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se