Pondělí
Přesnídávka: humrová pomazánka, žitný chléb, bílá káva
Polévka: jarní
Oběd: buchtičky s krémem, džus, mandarinka
Svačina: ředkvičková pomazánka, houska, čaj
Úterý
Přesnídávka: masová pomazánka se zeleninou, chléb křupák, caro
Polévka: celerová s bulgurem
Oběd: vepřová plec po selsku, zelí, bramborový knedlík
Svačina: cereálie s mlékem
Středa
Přesnídávka: sýrová polévka, chléb, višňový čaj
Polévka: česneková
Oběd: kuřecí roláda, jasmínová rýže, kompot
Svačina: šunkový chlebíček
Čtvrtek
Přesnídávka: špaldová kaše, s kakaem, čaj
Polévka: dalmatská
Oběd: zapékané brambory s pangasem, okurkový salát
Svačina: chléb s pomazánkovým máslem, mátový čaj
Pátek
Přesnídávka: cuketová pomazánka, chléb procorn, mléko
Polévka: zeleninová s masovými knedlíčky
Oběd: špagety po italsku, minerálka
Svačina: pizza šnek, ovocný čaj
Pitný režim je zajištěn
Ovoce a zelenina jsou dětem podávány denně v doporučeném množství.
Vedoucí školního stravování
Jídelní lístek mateřské školy se paní vedoucí určitě snažila vytvořit co nejlépe. Přesnídávky i odpolední svačinky jsou pestré, zdravé (ředkvičková, cuketová, špaldová kaše) i lákavé (šunkový chlebíček). Pizza šnek nemusí nutně obsahovat šunku. Chléb i pečivo je různých druhů. Nevím, jak se daří plnit spotřební koš v komoditě mléko, pokud je téměř denně zařazen jedenkrát čaj, ve čtvrtek dokonce dvakrát, ve středu jeden nápoj není uveden. Výběr polévek i hlavních pokrmů by byl také v pořádku, ale tady váznou kombinace. U úterý je to polévka celerová a zelí, zde bych zařadila polévku jednoduchou, například krupicovou s vejci. Ve čtvrtek je polévka dalmatská (rybí) a zapékané brambory s pangasem. Rybí polévka by mohla být nahrazena luštěninovou. Luštěniny nejsou v tomto týdnu zařazeny vůbec. Ještě v pátek je další nevhodná kombinace – špagety a pizza šneky, součástí obojího jsou rajský protlak, případně kečup a sýr. Paní vedoucí na závěr jídelníčku píše, že ovoce a zelenina je dětem podávána v dostatečném množství. Věřím, že každá pomazánka je ozdobena kouskem zeleniny a součástí přesnídávek je i ovoce.
Nutriční terapeutka
Dopolední i odpolední svačinky jsou pestré i nápadité. Oceňuji sýrovou polévku na dopolední svačinku a zajímalo by mě, jaký měla ohlas u dětí. Také špaldová kaše je určitě zdravější variantou kaše proti klasické krupičné. U špaldy se zastavím. Pšenice špalda je jedna z nejstarších obilnin, která poslední dobou znovu získává na oblibě. Špaldy si ceníme zejména pro její složení, obsahuje více bílkovin (včetně esenciálních aminokyselin, které si naše tělo neumí vytvořit a musíme jej dodávat stravou), vlákniny, minerálních látek i vitaminů než klasická pšenice setá. Její stravitelnost je také velmi dobrá, proto je vhodné ji do jídelníčku zařazovat místo pšenice co nejčastěji.
V jídelníčku úplně chybí luštěniny, přičemž luštěninová polévka by měla být zařazena do dětského jídelníčku 3–4x do měsíce a luštěninový hlavní pokrm 1–2x do měsíce. Luštěniny jsou dobrým zdrojem bílkovin, vitaminů, minerálních látek a vlákniny. Mají nízký glykemický index, čímž prodlouží dobu sytosti po jídle.
V jídelníčku je napsáno, že ovoce a zelenina jsou podávány v doporučeném množství, proto předpokládám, že každá slaná svačinka obsahuje alespoň kousek zeleniny a každá sladká svačinka kousek čerstvého ovoce.
Připomínku bych měla k minerálce. Některé minerální vody obsahují vysoké množství minerálních látek, proto bych je do dětského pitného režimu zařadila pouze občas a maximálně 200 ml. Jedná-li se navíc o ochucenou minerální vodu, většina z nich obsahuje poměrně vysoké množství cukru, v horším případě umělých sladidel a také aromat a barviv. Sycené minerální vody také nejsou vhodné pro malé děti, mohou způsobovat řadu zdravotních obtíží. Sycené ochucené minerální vody bych doporučila z dětského nápojového lístku vynechat úplně, anebo alespoň pečlivě kontrolovat jejich složení.