Pondělí
Polévka: hovězí vývar s písmenky
Oběd: fazole Chili con carne s krůtím masem a rajčaty, rýže, jahodové jogurtové mléko, čaj
Úterý
Polévka: ruský boršč
Oběd 1: tvarohové taštičky sypané strouhanou houskou, vanilkové mléko, ovoce
Oběd 2: dobrá roštěnka (hovězí maso), brambory, salát, bylinkový čaj
Středa
Polévka: rybí se sýrovými krutony
Oběd 1: kuřecí řízek přírodní, bramborovo-celerová kaše, mrkvový salát s jablky, salát Coleslaw (hlávk. zelí, mrkev, jogurt), ovocný nápoj, mléko
Oběd 2: zapečená paprika plněná kuskusem a zeleninou, ovocný nápoj, mléko
Čtvrtek
Polévka: bramborová polévka s houbami
Oběd 1: králičí maso s těstovinami Penne a peperonatou, džus, mléko
Oběd 2: pohankové rizoto se zeleninou a sýrem, džus, mléko
Pátek
Polévka: pórková s vejcem
Oběd: zapečená vepřová kotleta se smetanou a cibulí, brambory, salát listový, ovocný nápoj, mléko
Pondělí
Polévka: z růžičkové kapusty s tarhoní
Oběd 1: hovězí burger, česneková omáčka, brambory, salát z čínského zelí s kukuřicí, nápoj mrkvík, mléko
Oběd 2: květákové kari, brambory, salát z čínského zelí s kukuřicí, nápoj mrkvík, mléko
Úterý
Polévka: cizrnový krém se zeleninou
Oběd: znojemská vepřový plátek, rýže s pohankou, rajčatový salát s mozzarellou, ovocný nápoj, mléko
Středa
Polévka: drožďová se sýrovým kapáním
Oběd 1: marinované kuřecí paličky, brambory, okurkový salát, ovocný nápoj, mléko
Oběd 2: těstoviny se sušenými rajčaty a olivami (okurky, ajvar) ovocný nápoj, mléko
Čtvrtek
Polévka: hovězí vývar s těstovinou
Oběd 1: pečená kachní prsa, zelí kysané, houskové knedlíky, citrónová voda, ovoce
Oběd 2: ovocný salát, sladká cereálka, ovoce, mléko vanilkové
Pátek
Polévka: krupicová s vejcem a pórkem
Oběd: pečený okoun nilský na másle s bylinkami, bramborová kaše, kompot míchaný, salát z čerstvé červené řepy s jogurtem, čaj, mléko
Vedoucí školního stravování:
Dnešní dva jídelníčky jsou ze školní jídelny základní školy. Na první pohled je jejich složení velmi pestré. Polévky vhodně doplňují hlavní jídla. Jsou zařazeny zeleninové i s větším podílem zeleniny – hovězí vývar, drožďová. Najdeme zde polévku rybí i luštěninovou. Chybička se vloudila a v jednom týdnu se objevuje polévka pórková s vejcem a ve druhém krupicová s vejcem a pórkem. Tady se zřejmě paní vedoucí přehlédla, protože polovina druhého týdne je už v novém měsíci. Chybí polévky jednodruhové zeleninové, které by měly být v jednom týdnu dvě až tři, například mrkvová s kukuřicí, špenátová, celerová, dýňová apod. Výběr masa je také pestrý, je zde maso hovězí, vepřové, kuřecí, krůtí, králičí, kachní i ryba. Bezmasé zeleninové pokrmy jsou zařazovány většinou jako dvojky. Bezmasý sladký pokrm je zařazen v jednom týdnu, v druhém týdnu je na dvojku ovocný salát se sladkou cereálkou. Salát z čerstvé zeleniny je zařazen každý týden třikrát, jednou je kompot. U pečené ryby najdeme na výběr salát z čerstvé červené řepy s jogurtem a míchaný kompot. Co u dětí vítězí? U nápojů je většinou správně nabízen slazený ovocný nápoj a mléko. Občas je to džus nebo čaj. U bezmasých sladkých pokrmů by bylo vhodné vyměnit vanilkové mléko za neochucené. Vanilkové mléko je u dětí oblíbené, proto by mohlo být zařazeno k jinému pokrmu.
Nutriční terapeutka:
Některé názvy pokrmů (např. králičí maso s těstovinami a peperonatou, hovězí burger s bramborami a česnekovou omáčkou, pečená kachní prsa se zelím a houskovými knedlíky nebo pečený okoun na másle s bylinkami a bramborovou kaší) v tomto jídelníčku vypadají jako z kvalitního restauračního stravování, což dokazuje, že i ve školních jídelnách se vaří zajímavé a nevšední pokrmy. V jídelníčku je dostatečně zařazena zelenina (v podobě čerstvé i tepelně upravené) a ovoce. To je dobře, protože v období nemocí je příjem vitaminu C velmi důležitý. Jídla jsou většinou plnohodnotná, tj. že obsahují všechny živiny (sacharidy, tuky i bílkoviny). Jsou bílkoviny v nějaké formě, např. vejce nebo sýr, také součástí zapečené papriky plněné kuskusem a zeleninou? Obsahuje ovocný salát podávaný s cereálkou také nějaký zdroj bílkoviny, např. tvaroh? K tomuto sladkému pokrmu je podáváno vanilkové mléko, které sice obsahuje bílkoviny, ale v malém množství. Ideálně by součástí sladkého pokrmu měla být surovina s vyšším obsahem bílkovin (tvaroh, jogurt). Případně, pokud kvalitní bílkovina není součástí pokrmu (sladkého i bezmasého slaného), je vhodné zařadit polévku s bílkovinou, takovou může být ideálně polévka s vysokým podílem luštěnin. Ještě k ovocnému salátu, vanilkové mléko přináší do takto již sladkého pokrmu další cukry, které chceme raději omezovat. Lepší variantou by bylo mléko neochucené. K ovocnému salátu je jako doplněk podáváno ovoce – jaký to zde má význam, když základem pokrmu je ovoce? Ovoce jako doplněk je v tomto případě z pohledu pestrosti zbytečné. V druhém týdnu v pondělí najdeme v meníčku dvě nadýmavé potraviny – v polévce je to růžičková kapusta a v hlavním chodu květák. Navíc, následující den je opět zařazena polévka nadýmavá (cizrnový krém). U citlivých strávníků může tato kombinace vyvolat určitý střevní dyskomfort. Ve druhém týdnu kazí pestrost polévek hovězí vývar s těstovinou – zde je velká podobnost s polévkou hovězí vývar s písmenky podávanou v prvním týdnu. Také polévka krupicová s vejcem a pórkem je téměř totožná s pórkovou polévkou v prvním týdnu.