Pondělí
Přesnídávka: pomazánka sýrová, rohlík, meruňkové mléko, ovocný čaj, karotka, ovoce
Polévka: milionová
Oběd: pečené kuřecí stehno, hrachová kaše, slezský chléb, kyselý okurek, pitná voda
Svačina: celozrnný bandur, flora, červená paprika, mléko, šípkový čaj, okurek
Úterý
Přesnídávka: pomazánka cuketová, hessenský chléb, mléko, čaj, ředkvička, ovoce
Polévka: francouzská s masem a mušličkami
Oběd: květák na mozeček s petrželkou, vařené brambory, okurkový salát s rajčaty
Svačina: šlehaný pomerančový tvaroh, ovocný čaj, ovoce
Středa
Přesnídávka: pomazánka sardinková, ořechový chléb, mléko, lipový čaj, paprika, ovoce
Polévka: bramborová se zeleninou
Oběd: dukátové buchtičky s vanilkovým krémem, nápoj ananas
Svačina: grahamový rohlík, tradiční pomazánkové, mléko, ovocný čaj, kedluben
Čtvrtek
Přesnídávka: pomazánka ze žervé s rajčaty, slunečnicový chléb, bílá káva, ovocný čaj, ledový salát, ovoce
Polévka: pohanková
Oběd: vepřová novohradská pečeně, dušená rýže, nápoj levandule
Svačina: pomazánka brokolicová, veka, mléko, zelený čaj, cherry rajče
Pátek
Přesnídávka: sýr eidam, rama, houskový suk, kakao, čaj, okurek, ovoce
Polévka: pórkový krém
Oběd: králičí čínská směs, kuskus, nápoj malina
Svačina: ovocná miska (broskve, meloun), rýžovo-kukuřičný racio chlebíček, mléko, meduňkový čaj
Pondělí
Přesnídávka: pomazánka tvarohová s česnekem, slunečnicový chléb, mléko, čaj, paprika, ovoce
Polévka: sluneční krém
Oběd: pečené rybí filé na másle a kmínu, bramborová kaše, mrkvový salát, pitná voda s mátou
Svačina: grahamová bageta, flora, okurek, banánové mléko, ovocný čaj, rajče
Úterý
Přesnídávka: pohanková kaše sypaná grankem, mléko, bylinný čaj, ovoce
Polévka: vývar s hvězdičkami
Oběd: hovězí guláš, selské houskové knedlíky s medvědím česnekem, pitná voda
Svačina: pomazánka špenátová, kváskový chléb, mléko, ovocný čaj, okurek
Středa
Přesnídávka: pomazánka květáková, chléb dobrák, bílá káva, ovocný čaj, ledový salát, ovoce
Polévka: italská cizrnová
Oběd: krůtí medailonky na celeru, vařené těstoviny, mošt ovocňák – jablko/hruška
Svačina: třešňový jogurt, kukuřičné lupínky, rakytníkový čaj, ovoce
Čtvrtek
Přesnídávka: pomazánka šunková, rohlík, mléko, šípkový čaj, ředkvičky, ovoce
Polévka: sýrová s luštěninovými nudličkami
Oběd: dýňové rizoto se zeleninou sypané parmazánem, nápoj jahoda
Svačina: rajčatové žervé, dlouhý tmavý chléb, mléko, čaj, paprika
Pátek
Přesnídávka: pomazánka vitamínová, chia chléb, kakao, ovocný čaj, okurek, ovoce
Polévka: selská
Oběd: vepřový mletý máslový řízek, dušený hrášek, vařené brambory, mošt ovocňák – jablko/hruška
Svačina: veka, medové máslo, mléko, lipový čaj, ovoce
Vedoucí školního stravování
Prázdninový jídelníček mateřské školy sestavený na dva týdny vcelku splňuje nutriční doporučení. Jednotlivá denní meníčka jsou vhodně sestavená. V hlavních pokrmech jsou zařazeny luštěniny, ryby, 2x bezmasý slaný pokrm, 1x bezmasý sladký pokrm, maso vepřové, hovězí, kuřecí, krůtí i králičí. Také z příloh jsou zastoupeny všechny druhy – brambory, rýže, těstoviny, houskové knedlíky i chléb. V prvním týdnu bych mezi bezmasý slaný a bezmasý sladký pokrm (úterý a středa), vložila čtvrteční vepřovou pečeni s rýží. Rovněž ve druhém týdnu bych opět mezi úterní a středeční pokrm (houskové knedlíky a těstoviny) vložila například čtvrteční dýňové rizoto, tak aby nebyly dva dny po sobě moučné přílohy. V obou jídelníčcích je v hlavních pokrmech dostatečně zastoupena tepelně upravená zelenina. Ovšem v letním období, kdy je chuťově nejlepší čerstvá, bych přidala víc čerstvých zeleninových salátů. Také z jednodruhových zeleninových polévek je zařazena jenom jedna, a to pórková krémová. Jinak jsou to polévky pouze s přídavkem zeleniny. Naopak je v jídelníčcích neobvykle velmi pestrý výběr pomazánek s doplňkem zeleniny nebo ovoce a také velký výběr pečiva. V letních dnech děti osvěží i lehká ovocná miska s racio chlebíčkem. Nápoje jsou také velmi pestré, jak asi chutná dětem ten levandulový?
Nutriční terapeutka
Prázdninový jídelníček této školní jídelny určitě zaslouží velikou pochvalu. Přestože jiné školní jídelny mají v těchto dnech prázdniny a s ním spojené volno od vaření, v této školní jídelně je jídelníček sestaven opravdu svědomitě a s co největším úsilím o zajištění kvality stravování. Je pestrý na suroviny, nápoje, barvy, střídají se slané i sladké chutě, a tak je možno ho označit jako nutričně velmi bohatý. Velmi oceňuji pestrý výběr pečiva podávaného na přesnídávky a svačiny. V mnoha školních jídelnách je nabídka zúžena jen na rohlík, veku, chléb. To v tomto případě neplatí. Každý druh pečiva nabízený v této jídelně je něčím zajímavý a zejména celozrnné varianty, jako je například grahamový rohlík nebo celozrnný bandur, jsou zdrojem vlákniny. Nebo třeba chléb ořechový a chia chléb jsou zase díky ořechům a semínkům obohaceny o zdraví prospěšné tuky i vlákninu.
Pečené kuřecí stehno s hrachovou kaší je pro děti školkového věku hodně vydatným a těžce stravitelným pokrmem, obsahuje totiž dost bílkovin z masa i hrachu. Je chvályhodné, že místo uzeniny, kterou některé jídelny k luštěninovým pokrmům nabízejí, se zde podává maso drůbeží. To je totiž nutričně hodnotnější než uzenina. Podle výživových doporučení však není úplně ideální k luštěninovým kaším zařazovat další bohatý zdroj bílkovin v podobě celé porce masa.
Pomerančový tvaroh je zajímavá příchuť mléčného výrobku, určitě je v letních dnech tato kombinace velmi osvěžující. Pro zajištění plnohodnotnosti pokrmu by se k této svačině hodil ještě zdroj sacharidů, například piškot, pečivo nebo obilné vločky. V druhém týdnu jsou po sobě zařazeny polévky s přídavkem luštěniny (cizrnový krém a polévka s luštěninovými nudličkami), bylo by ideální mít mezi nimi nějaký časový rozestup. Z čeho je asi polévka sluneční krém a jaký vývar (kuřecí, hovězí?) s hvězdičkami se podává v úterý ve druhém týdnu? Pro úplnost informací v jídelním lístku by to bylo vhodné upřesnit. Myslím, že děti se do této školky těší dvojnásobně, na hraní i na jídlo.