Přeskočit na obsah

Přibližně stejné pokrmy na výběr

Pondělí

Polévka: květáková
Oběd: luhačovický špaček, brambory maštěné máslem s pažitkou, zeleninová obloha
Nápoj: čaj černý s citrónem a medem, ochucené mléko

Úterý

Polévka: horácká cibulačka
Oběd: boloňské špagety s vepřovým masem
Nápoj: čaj bylinkový s citronem, ochucené mléko, ovoce

Středa

Polévka: čočková
Oběd 1: rybí filé pečené na másle, brambory maštěné máslem
Oběd 2: pstruh pečený se sušenými rajčaty, bramborové noky s listovým špenátem
Nápoj: čaj ovocný se sirupem, salát z čínského zelí s karotkou

Čtvrtek

Polévka: písmenková
Oběd 1: svíčková na smetaně, houskové knedlíky
Nápoj: čaj šípkový s citrónem

Pátek

Polévka: dršťková z hlívy ústřičné
Oběd 1: švédské brambory, zeleninová obloha (bezmasý pokrm)
Oběd 2: jogurtové knedlíčky s omáčkou z lesního ovoce
Nápoj: čaj černý se sirupem, ochucené mléko

Pondělí

Polévka: selská
Oběd: mexický guláš, hrášková rýže
Nápoj: čaj černý s citrónem a medem, ochucené mléko, ovoce

Úterý

Polévka: pórková s vejci
Oběd 1: čevapčiči, brambory vařené, remuláda
Oběd 2: smažený sýr, brambory vařené, remuláda
Nápoj: čaj ovocný se sirupem, ochucené mléko

Středa

Polévka: zeleninová s kapáním
Oběd: hrachová kaše s cibulkou, kuřecí plátek, okurka, chléb
Nápoj: čaj bylinkový s citronem

Čtvrtek

Polévka: charčo
Oběd 1: zapečené těstoviny s uzeninou, salát zelný jarní
Oběd 2: smažené vdolky s marmeládou a tvarohem
Nápoj: čaj ovocný s citrónem a medem, kakao

Pátek

Polévka: rajčatová s ovesnými vločkami
Oběd: kuřecí plátek, zeleninové hranolky, brambory vařené
Nápoj: černý čaj s citrónem a medem, ochucené mléko

Vedoucí školního stravování

Dnešní jídelní lístek je opět z doby „covidové“ a je ze základní školy, která momentálně vaří na výběr dva dny v týdnu. Zajímavostí je, že tyto pokrmy jsou přibližně stejné. Na jedničku a dvojku stojí proti sobě buď dva různé druhy ryb, nebo bezmasý pokrm sladký a slaný, v dalším týdnu je to čevapčiči a smažený sýr, případně zapečené těstoviny s uzeninou (ty by mohly být bez uzeniny) a smažené vdolečky. V polévkách jsou dostatečně zastoupeny zeleninové i luštěninové. Polévka charčo je hustá gruzínská polévka z hovězího masa, rýže a zeleniny. Polévky vhodně doplňují hlavní pokrmy, například čočková je nabízena s rybou, ke svíčkové na smetaně je zařazena polévka písmenková, kde si můžeme domyslet, že je to jenom lehký zeleninový vývar s písmenky. Druhy masa jsou v obou týdnech pestré, i když v druhém týdnu by mohlo být jedno kuřecí maso nahrazeno alespoň krůtím. V hlavních pokrmech chybí klasické zeleninové pokrmy, jako je dušené zelí, špenát nebo kapusta. Jídelníček je z doby „covidové“, kdy se čerstvé zeleninové saláty z provozních a hygienických důvodů téměř nepřipravují. Tady je nahradila zeleninová obloha nebo zelný salát, který lze bez nálevu servírovat přímo na talíř.

Nutriční terapeutka

V jídelníčku je hned několik obecně dětmi oblíbených pokrmů – například špagety, svíčková na smetaně, smažený sýr, vdolky, jogurtové knedlíčky. Kde se to hodí, tam se podává čerstvá zelenina, někde je zase součástí pokrmu tepelně upravená zelenina, ovoce je také zastoupeno. Snad jen ve druhém týdnu by se hodila zelenina syrová k úternímu obědu, tím by se zvýšil podíl vitaminu C. V prvním týdnu je v pondělí, úterý i středu zařazena polévka z nadýmavých potravin (květák, cibule, čočka). Zároveň v tomto týdnu jsou v nabídce 3x brambory, což nepřispívá pestrosti příloh. V druhém týdnu jsou na „dvojku“ zařazeny dva smažené pokrmy (sýr, vdolky), kdy se snažíme smažené omezovat. Oba sladké pokrmy jsou plnohodnotné, je v nich obsažena bílkovina – v případě vdolků je to tvaroh a u knedlíčků jogurt a mléko jako nápoj. Velmi chvályhodné je zařazení výběru rybího filé a pstruha. Děti tak nemají šanci „utéct“ ochutnání rybího masa, tak nutričně cenného a ve stravě dětí málo zastoupeného. Navíc, kombinace pstruha se sušenými rajčaty a bramborovými noky se špenátem může být nevšední gurmánský zážitek.

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se