Přeskočit na obsah

Rozmanitost sladěná s výživovou hodnotou

Pondělí

Přesnídávka: pletýnka s máslem a eidamem, kedlubna, kakao, jablko
Polévka: hrachová se saturejkou
Oběd: pečené rybí filé na másle, vařené brambory, okurkový salát, sirup pomeranč
Svačina: slunečnicový chléb, pomazánka vaječná, rajče, mléko

Úterý

Přesnídávka: podmáslový chléb, pomazánka tuňáková, paprika, káva, broskev
Polévka: zeleninová s kukuřičnými vločkami
Oběd: rizoto s kuřecím masem a zeleninou, rajčatový salát, sirup švestka
Svačina: vanilkový pudink s mandarinkami, piškoty, čaj divoká třešeň

Středa

Přesnídávka: dýňový chléb, pomazánka tvarohová, okurka, caro, hrozny
Polévka: bramborová s libečkem
Oběd: domažlické ragú, barevné těstovinové vrtulky, voda s pomerančem a meduňkou
Svačina: new bar cereální tyčinka s banánem, mléko, jablko

Čtvrtek

Přesnídávka: slunečnicový chléb, pomazánka zeleninová, paprika, čaj mango-růže, nektarinky
Polévka: drůbková se zeleninou a čočkovými nudličkami
Oběd: hovězí na houbách, vařené brambory, míchaný zeleninový salát, sirup máta-citron
Svačina: chléb s máslem, rajče, mléko

Pátek

Přesnídávka: veka, pomazánka cizrnová, mrkev, čaj dobré ráno, hrozny
Polévka: gulášová
Oběd: litý koláč s meruňkami, kakao
Svačina: podmáslový chléb, pomazánka z mozzarelly, rajče, mléko

Pondělí

Přesnídávka: podmáslový chléb, pomazánka z makrely v tomatě, okurka, čaj lesní malina, jablko
Polévka: zeleninová s krupicovými noky
Oběd: mexické fazole, žitný chléb, sirup mandarinka-zázvor
Svačina: ražená houska s pomazánkovým máslem, mrkev, caro

Úterý

Přesnídávka: slunečnicový chléb, pomazánka z míchaných vajíček, rajče, káva, broskve
Polévka: čočková
Oběd: bulgureto s krůtím masem a zeleninou, sýr, ledový salát, džus Tropico
Svačina: rohlík, bílý jogurt s jahodami, ovocný čaj

Středa

Přesnídávka: grahamový rohlík, žervé s bylinkami, kedlubna, dětské cappuccino, jablko
Polévka: česneková s bramborem a vejcem
Oběd: svíčková na smetaně, vícezrnný knedlík, voda s citronem a mátou
Svačina: podmáslový chléb, pomazánka mrkvová, paprika mléko

Čtvrtek

Přesnídávka: slunečnicový chléb, pomazánka drožďová s pažitkou, okurka, kakao, hrozny
Polévka: celerová s pohankovými vločkami
Oběd: vepřová pečeně, restovaná zelenina na másle, vařené brambory, sirup černý rybíz
Svačina: vánočka, mléko, jablko

Pátek

Přesnídávka: veka, pomazánka tvarohová s rajčaty, ředkvička, káva, jablko
Polévka: dýňová krémová
Oběd: králík na kari, těstoviny penne, polníček, sirup kiwi
Svačina: slunečnicový chléb, pomazánka pažitková, mrkev, mléko

Vedoucí školního stravování:

Velmi pěkný jídelníček sestavila paní vedoucí z mateřské školy. Snad kromě svíčkové to jsou jednoduchá jídla, která se vaří o prázdninách, ale najdeme i několik zvláštností. Velký výběr druhů chlebů doplňují pletýnka, veka, raženka nebo grahamový rohlík. Pomazánky jsou sýrové, vaječné, zeleninové, luštěninové, tvarohové, rybí. V mateřské škole nebývá zvykem podávat bílý jogurt, spíš jsou to běžné ovocné. Tady ho děti dostanou s jahodami a rohlíkem. Z nápojů se na přesnídávky a svačinky střídají kakao, káva, caro, dětské cappuccino, samozřejmě mléko a různé druhy čajů. Na ovocné svačinky paní vedoucí využívá sezónní nabídky ovoce – broskve, hrozny nebo nektarinky. Některé polévky jsou dochuceny bylinkami – hrachová se saturejkou, bramborová s libečkem, v jiných jsou kukuřičné vločky, čočkové nudličky, pohankové vločky. Z masa jsou zastoupené všechny druhy – vepřové, hovězí, kuřecí, krůtí, králičí, dále rybí. Ve dvou týdnech najdeme jeden bezmasý slaný a jeden sladký pokrm a jeden luštěninový. V přílohách naopak nenajdeme bramborovou kaši, protože z raných brambor ji těžko připravujeme. Takže tu máme brambory vařené, rýži, bulgur, barevné těstoviny i vícezrnný knedlík. Z nápojů dostávají děti k obědu sirupy mnoha chutí, 100% džus Tropico a vodu ochucenou ovocem a bylinkami. Ta je také k dispozici běžně celý den.


Nutriční terapeutka:

Tento jídelníček rozhodně zaslouží obrovskou pochvalu a uznání. Je velmi inspirativní, promyšlený a je důkazem, že v rámci školního stravování se malí strávníci mohou najíst velmi pestře a zdravě. Pestrost – to je to, co vystihuje tento jídelníček. Je v něm mnoho druhů pečiva, nespočet variací na slanou a sladkou přesnídávku a svačinu, rozmanitá nabídka ovoce a zeleniny, čtyři druhy luštěnin během 14 dnů, obsahuje na vlákninu bohaté suroviny (bulgur, žitný chléb, grahamové pečivo, vícezrnný knedlík, pohankové vločky) a v neposlední řadě pitný režim není vůbec fádní. Všechny sladké pokrmy, ať svačiny, přesnídávky či hlavní chody, jsou nutričně hodnotné, neobsahují zbytečně moc cukru a vždy je jejich součástí bílkovina (alespoň v podobě mléka jako nápoje) a kousek ovoce, jak to má správně být. Chvályhodné je rovněž používání bylinek při přípravě pokrmů. Polévka hrachová je vhodně doplněna saturejkou, která pomáhá snižovat nadýmavý účinek hrachu. Libeček v bramborové polévce zase dodá chuť a je rovněž zdrojem cenných živin. Snad jediné, co by se dalo zlepšit, je zařazení luštěnin dva dny po sobě. Ve druhém týdnu jsou v pondělí mexické fazole a v úterý čočková polévka. Mezi luštěninovými pokrmy by měl být ideálně nějaký časový rozestup, a to z hlediska nadýmavého účinku po jejich konzumaci (u malých strávníků může dojít k zažívacím potížím).

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se