Středa
1.4.
Polévka: selská
Oběd 1: kuře na způsob bažanta, rýže, okurkový salát
Oběd 2: velikonoční nádivka, brambory, okurkový salát
Doplněk: cereální tyčinka Fit, multivitamínový nápoj, mléko
Úterý
7.4.
Polévka: hrstková
Oběd 1: rybí směs na zelenině, bramborová kaše (treska a mahi mahi)
Oběd 2: králičí kousky po selsku, brambory, červená řepa
Středa
8.4.
Čtvrtek
9.4.
Pátek
10.4.
Polévka: rajčatová s ovesnými vločkami
Pondělí
13.4.
Úterý
14.4.
Polévka: bramboračka
Oběd 1: čočka, vejce, rajčatový salát
Oběd 2: zapečené mašličky s uzeným tofu, rajčatový salát
Doplněk: tvarohový koláček (koupený), ledový citrónový čaj, mléko
Středa 15.4.
Čtvrtek
16.4.
Pátek
17.4.
Pondělí
20.4.
Úterý
21.4.
Středa
22.4.
Čtvrtek
23.4.
Pátek
24.4.
Pondělí
27.4.
Úterý
28.4.
Středa
29.4.
Čtvrtek
30.4.
Polévka: kukuřičná
Oběd 1: kynuté jahodové knedlíky sypané tvarohem
Oběd 2: květákový nákyp s mrkví, brambory
Doplněk: jablko, ovocný sirup, mléko
Čistou vodu si děti mohou natočit v jídelně. Máme to napsané na každém jídelním lístku.
Nutriční terapeutka
Hodnocený jídelní lístek nabízí každý den výběr ze dvou pokrmů. To je jistě pro strávníky velmi atraktivní, na druhou stranu však umožňuje vyhýbat se některým tradičně méně oblíbeným potravinovým komoditám, jako jsou třeba ryby a luštěniny. Při sestavování výběrového jídelního lístku je důležité správně volit druhý pokrm. Pokrm méně oblíbený avšak nutričně vhodnější by neměl být kombinován s pokrmem značně atraktivním, ale pro strávníka z hlediska zdraví méně vhodným. V případě tohoto jídelního lístku jsou pokrmy kombinovány přijatelně. Líbí se mi, že k luštěninovému pokrmu čočka s vařeným vejcem je druhou volbou sice zcela odlišný pokrm, který však také obsahuje výrobek z luštěnin – zapečené mašličky s uzeným tofu.
Na tomto jídelním lístku je také patrné, že se paní vedoucí snaží sledovat novější trendy vaření, neboť vedle zcela klasických pokrmů jako je moravský vrabec či segedínský guláš je občas zařazen pokrm jako drůbeží rizoto z rýže a bulguru či salát z rýžových těstovin s tuňákem.
Nabídka polévek je rozmanitá a pro strávníky vhodná, bohatě zastoupeny jsou polévky zeleninové a to je zcela správné. Dostatečně jsou zastoupeny polévky s luštěninou (4x za měsíc) a nechybí polévky s obilovinami – jáhly, pohanka, ovesné vločky, kroupy aj. Trochu zbytečné se mi zdá zařazovat dvakrát za měsíc játrovou zavářku.
Kombinace polévek s hlavními pokrmy jsou v pořádku, jen pozor na nadýmavější kombinaci fazolové polévky a zelí v obou výběrových pokrmech.
Masové pokrmy jsou 1–2x v týdnu kombinovány s pokrmy bezmasými a 2x v měsíci je zařazen zcela bezmasý den. Chválím, že bezmasé pokrmy nejsou pouze sladké, nechybí pokrm luštěninový a bezmasé pokrmy zeleninové. U bezmasých pokrmů je vhodné, aby obsahovaly i zdroj kvalitních bílkovin – například pokrm dušené fazolky na másle s bramborem a krájeným rajčetem bych zapekla se sýrem, či podávala se sýrovou omáčkou. Tento zeleninový pokrm je sice podáván s polévkou zeleninovou s hrachovými písmenky, tedy luštěninovou zavářkou, množství luštěnin však v tomto případě asi nebude nijak závratné.
Pokud jde o druhy masa, chtěla bych pochválit častou nabídku drůbežího masa, která není tvořena pouze kuřecím, ale je doplněna i cenově dražším masem krůtím. Stejně tak chválím za zvýšení pestrosti masa zařazením masa králičího. Jen pozor, že v jednom týdnu je dva dny za sebou na výběr maso vepřové, jeden den bych ho zaměnila za maso drůbeží, které se v tento týden nevyskytuje vůbec.
V případě rybího masa je nabídka pestrá (mahi mahi, treska, tuňák) a rozhodně není zanedbatelná. Rybí pokrm se na jídelním lístku objevuje 5x do měsíce a v tomto měsíci plnění spotřebního koše ryb není problém. Stejně jako u luštěninových pokrmů by však bylo ideální alespoň jednou v měsíci zařadit rybu v různých úpravách na oba výběry hlavních pokrmů, aby si rybí pokrm alespoň jednou v měsíci vybrali i strávníci, kteří se rybám jinak vyhýbají.
Sladké pokrmy jsou správně na jídelním lístku zařazeny pouze 2x za měsíc i při výběru ze dvou pokrmů, a to opravdu oceňuji. Připomínku bych však měla k pokrmům smaženým. V jednom týdnu se po pokrmu smažené skořicové uzle (menu 2) hned druhý den podávají obalované rybí prsty, tedy opět pokrm upravený obvykle smažením. Z hlediska technologické úpravy bych byla také opatrná v podávání opečených brambor jako přílohy, zde 2x v měsíci, dle mého by stačilo 1x za měsíc. Záleží také, zda jsou tyto opečené brambory upravovány v konvektomatu pečením nebo nesprávně ve fritéze, kdy tento druhý způsob pro dětské strávníky je sice atraktivní, ale ne zcela vhodný. Z ostatních příloh chválím zařazení bulguru nebo zpestření jídelního lístku špeclemi.
Nabídka ovoce i zeleniny v tomto jídelním lístku je dostatečná, čerstvé ovoce i čerstvá zelenina je podáváno několikrát v týdnu a to kusově, formou salátů, na oblohu a ovoce i jako součást mléčných dezertů. Tepelně upravená zelenina se na jídelním lístku vyskytuje také poměrně často, takže určitě nemám k těmto komoditám připomínky.
Pitný režim je plněn různorodou nabídkou slazených nápojů a džusů. Apelovala bych především na to, aby byly slazené nápoje citlivě připravovány a byly raději chuťově méně sladké než přeslazené. Spotřební koš pro komoditu cukr je na nízké hodnotě, což je správné, pokud by se však tyto slazené nápoje započítávaly, hodnoty pro komoditu cukr by asi dosahovaly mnohem vyšších čísel.
Chválím, že děti mají možnost si každý den vedle těchto nápojů vybrat mléko, mléčný nápoj nebo obyčejnou pitnou vodu, kterou si mohou samy natočit v jídelně, přimlouvala bych se za to, aby jim tato obyčejná voda byla někdy naservírována přímo, třeba ochucená citrónovou nebo pomerančovou šťávou, mátou či meduňkou. V případě mléka s příchutí bych ve výběru byla opatrná, a to především vzhledem k obsahu jednoduchých cukrů.
Problematické komodity spotřebního koše jako jsou ryby, luštěniny, zelenina či ovoce jsou plněny dostatečně, jedinou komoditou, která nesplňuje požadavky, jsou překvapivě brambory.