Přeskočit na obsah

Šikovně rozepsané složení u nejasných pokrmů

Pondělí

Polévka: kmínová s kapáním
Oběd 1: hovězí kostky na žampionech, těstoviny, jablka, mléko ochucené, čaj ovocný
Oběd 2: vepřová játra na roštu, brambory s máslem, bylinkový dresink, jablka, mléko ochucené, čaj ovocný

Úterý

Polévka: hrstková s drcenými rajčaty
Oběd 1: aljašská treska smažená, bramborová kaše, salát mrkvový, čaj se sirupem, voda ochucená bylinkami
Oběd 2: kuřecí nudličky na rozmarýnu, rýže, salát mrkvový, čaj se sirupem, voda ochucená bylinkami

Středa

Polévka: polentová s vejci
Oběd 1: fazolová pánev s tofu, chléb, jablka, mléko ochucené, čaj s citrónkou
Oběd 2: hovězí pečeně ruská (kořenová zelenina, houby, smetana), knedlíky, jablka, mléko ochucené, čaj s citronem

Čtvrtek

Polévka: bramborová
Oběd 1: kuřecí řízek přírodní, brambory, rajče, mošt, ovocný nápoj
Oběd 2: salát sýrový (4 druhy sýrů, paprika, ovoce), celozrnné pečivo, mošt, ovocný nápoj

Pátek

Polévka: zeleninový vývar s bulgurem
Oběd 1: králík na česneku, špenát dušený, bramborový knedlík, čaj s medem, voda ochucená bylinkami
Oběd 2: krůtí ragú, brambory, čaj s medem, voda ochucená bylinkami

Vedoucí školního stravování:

Dnešní jídelní lístek je z měsíce ledna, kdy ve školách pokračuje covid a sestavování jídelníčků je pořád složité. Jednak se střídají děti v karanténách a z toho také vyplývá, že značná část jídelen může mít i finanční problémy. I přesto paní vedoucí jednotlivá meníčka sestavila vhodně a také se daří vařit dvě jídla na výběr. Z polévek je zařazena polévka luštěninová, jedna zeleninová a další jsou s menším podílem zeleniny. Vhodné by bylo přidat alespoň jednu polévku jednodruhovou zeleninovou, například místo kmínové dát květákovou (případně celerovou). V tomto týdnu najdeme téměř všechny druhy masa – hovězí, kuřecí, krůtí, králík, ryba i vnitřnosti. Z deseti hlavních pokrmů jsou zařazeny dva bezmasé slané pokrmy. Fazolová pánev s tofu bývá u dětí oblíbená a starší děti uvítají i změnu v podobě sýrového salátu. Pro splnění cukru ve spotřebním koši by bylo vhodné zařadit i jeden bezmasý sladký pokrm. Přílohy vhodně doplňují hlavní pokrmy. Jsou to brambory, bramborová kaše i bramborové knedlíky, kynuté knedlíky, rýže i těstoviny. V tomto jídelním lístku najdeme pouze jeden zeleninový salát a jednou rajče jako přízdobu. Jak je napsáno výše, možná je pro školní jídelnu v současné době těžší plnit nutriční doporučení.

Nutriční terapeutka:

V jídelníčku jde vidět snaha o zařazení dvou podobných pokrmů na výběr 1 a 2. V pondělí jsou oba nabízené hlavní chody kvalitním zdrojem železa – na jedničce hovězí maso a na dvojce jsou to vepřová játra. V kombinaci se zdrojem vitaminu C (čerstvá zelenina, ovoce) je pak toto železo ještě lépe využitelné. Škoda jen, že místo čerstvé zeleniny, která by se k pokrmům chuťově hodila a kterou by strávníci jistě v tomto případě ihned zkonzumovali, je nabízeno jablko, které si většina strávníků odnáší s sebou a sní ho až s nějakým odstupem od oběda. Tím pak není podpořeno vyšší vstřebávání železa, kdy zejména v období dospívání je jeho potřeba zvýšená. Navíc, ve středu je k obědu také zařazeno jablko. Je to ale možná díky covidové době a s tím spojenému nesnadnému plánování jídelníčku. V pátek je zase výběr jedničky a dvojky podobný – králičí a krůtí maso jsou bílá masa a po stránce nutričního obsahu jsou srovnatelné a lehce stravitelné. V obou případech je součástí pokrmu taky tepelně upravená zelenina. Nutno ocenit zařazení vody ochucené bylinkami – je to dobrý způsob, jak děti naučit si zdravě ochutit vodu. Součástí polévek jsou nutričně hodnotné a zajímavé zavářky, jako je bulgur nebo polenta. Bezmasý pokrm nabízený v tomto týdnu je nutričně plnohodnotný s bílkovinou. Správně jsou zde sacharidy v podobě celozrnného pečiva, jehož bonusem je navíc obsah vlákniny oproti běžnému bílému pečivu, dále ovoce a zelenina jako zdroj zejména vitaminu C a také důležité bílkoviny v podobě sýra. Bílkoviny v tomto pokrmu zasytí strávníka a pokrm tak není hladový. Je dobře, že pro dětského strávníka a neznalé rodiče je u neznámých nebo nejasných názvů pokrmů uvedena nějaká bližší specifikace. Konkrétně u ruské hovězí pečeně se strávník dozví, že hovězí maso je zde v kombinaci s kořenovou zeleninou, houbami a smetanou.

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se