Pondělí
Přesnídávka: tvarohová pomazánka se sýrem, chléb, zelenina, čaj, mléko
Polévka: fazolová bílá, ZŠ jogurt ovocný
Oběd: kuřecí prsa po italsku, těstoviny, čaj
Svačina: kukuřično-rýžová kaše, rohlík, piškoty, ovoce, čaj
Úterý
Přesnídávka: vaječná pomazánka, chléb, zelenina, čaj, mléko
Polévka: drůbková se zeleninou a žampióny
Oběd: rybí karbanátky, bramborová kaše, rajčatový salát, čaj
Svačina: smetanový jogurt Bobík, rohlík, ovoce, čaj, sirup
Středa
Přesnídávka: liptovská pomazánka s pažitkou a smetanou, rohlík, zelenina, čaj, mléko
Polévka: zeleninová s kapáním, ZŠ ovoce
Oběd: myslivecká hovězí pečeně, houskový knedlík, čaj
Svačina: müsli tyčinka brusinková, rohlík, ovoce, čaj, džus
Čtvrtek
Přesnídávka: chléb s máslem a rajčaty, ovoce, čaj, kakao
Polévka: krémová brokolicová
Oběd: pečená kuřecí čtvrtka, zmrazený špenát, brambory, čaj
Svačina: pomazánka z droždí, rohlík, zelenina, čaj, sirup
Pátek
Přesnídávka: chléb s máslem a šunka, zelenina, čaj, mléko
Polévka: bramborová
Oběd: žemlovka s jablky a tvarohem, bílá káva, mléko, čaj
Svačina: pomazánka z vařeného masa, rohlík, ovoce, čaj, džus
Nápoje podávány ke každému jídlu i k pitnému režimu – ovocné čaje, mléko, ochucená voda s citrusy a bylinkami.
Vedoucí školního stravování
Paní vedoucí se při sestavování tohoto jídelního lístku určitě snažila. Děti MŠ dostanou na svačinku kukuřično-rýžovou kaši, všem budou určitě chutnat rybí karbanátky. Děti ZŠ mají jako doplněk ovocný jogurt i ovoce. Dobře sestavené je v tomto týdnu úterní meníčko. Určitě není vhodně zvolené pečivo na odpolední svačinky, kde je denně zařazen rohlík. Ve středu je i na přesnídávku a ještě v houskovém knedlíku na oběd. Také pondělní odpolední svačinka kukuřično-rýžová kaše s rohlíkem a piškoty nebo středeční brusinková müsli tyčinka a rohlík jsou poněkud zvláštní. Dále dvě tvarohové pomazánky (tvarohová se sýrem a liptovská) v jednom týdnu jsou zbytečné. Paní vedoucí pak nemá prostor na zařazení např. zeleninové nebo luštěninové pomazánky. Polévky jsou pestré, zeleninové, luštěninové, jenom zde chybí nějaká obilninová zavářka, např. kapání v zeleninové polévce bych nahradila ovesnými nebo pohankovými vločkami, případně kuskusem.
Nutriční terapeutka
V jídelníčku se odráží snaha paní vedoucí o naplnění zásad pro správné stravování dětí. Při bližším pohledu je však několik věcí hodných k zamyšlení. K pondělnímu obědu by se jistě hodil zeleninový salát jako zdroj vitaminu C a jako doplněk, který k obědu patří, pokud to pokrm chuťově dovoluje. Pondělní svačině chybí zdroj bílkovin, stačilo by zařadit mléko nebo zakysaný mléčný nápoj. Smetanový krém Bobík mají děti velmi rády, nicméně je zdrojem vysokého množství tuku (až 16 %), neměl by být zařazován moc často. Lepší volbou by mohl být smetanový jogurt o tučnosti do 10 % nebo ještě lépe jogurt polotučný – školní jídelna je prostředí, které působí na rozvoj správných zvyklostí při výběru potravin. Müsli tyčinka rozhodně není kvalitní svačina a opět na tuto svačinu chybí bílkoviny. Čtvrteční obědová kombinace barev není také šťastně zvolená – polévka i špenát jsou zelené barvy. V pátek je přesnídávka i svačina masová – v jedno denní jídlo bych dala raději prostor sýru v jakékoliv podobě (např. sýrová pomazánka, plátek sýra na pečivo) nebo luštěninové pomazánce. Nabídku pečiva by bylo vhodné zpestřit vícezrnným nebo celozrnným pečivem, ať děti nejí jen chléb a rohlík. Díky tvarohu představuje žemlovka s jablky plnohodnotný pokrm, je to velmi dobře zvolená kombinace. Voda s citrusy a bylinkami je výborný nápad pro pitný režim.
Autor: zdenouš
rohlík
Tedy řešit to, zda mají děti rohlík v knedlíku a ještě jako přesnídávku, to už mi opravdu přijde trochu přehnané,to se nezlobte.