Přeskočit na obsah

Správné střídání polévek i příloh

Pondělí

Přesnídávka: chléb, pomazánka sýrová s ořechy, ovoce, mléko
Polévka: špenátová
Oběd: rybí filé na másle, vařené brambory, kompot, čaj
Svačina: chléb, pomazánka sýrová s česnekem, čaj

Úterý

Přesnídávka: chléb, pomazánka lahůdková, ovoce, mléko
Polévka: dýňová krémová
Oběd: těstovinový salát s kuřecím masem a zeleninou, mošt
Svačina: chléb, pomazánka tvarohová s koprem, čaj ovocný

Středa

Přesnídávka: rohlík, pomazánka ovocná, ovoce, bikava
Polévka: fazolová
Oběd: vepřové maso v mrkvi, brambory, čaj s citronem
Svačina: chléb, pomazánka z uzeného sýra, zelenina, čaj

Čtvrtek

Přesnídávka: chléb slunečnicový, pomazánka sardinková, ovoce, mléko
Polévka: hovězí vývar s kapáním
Oběd: hovězí pečeně, dušená rýže, červená řepa, čaj ovocný
Svačina: chléb, pomazánka sýrová s mrkví, čaj

Pátek

Přesnídávka: rohlík, pomazánka žampionová, ovoce, mléko
Polévka: zeleninová se zavářkou
Oběd: hrachová kaše s osmaženou cibulkou, okurka, chléb, čaj
Svačina: chléb slunečnicový, pomazánka z tofu sýra se zeleninou, čaj

Pondělí

Přesnídávka: chléb, pomazánka vajíčková, mléko, ovoce
Polévka: slepičí vývar se zavářkou a zeleninou
Oběd: holandský řízek, brambory s máslem, obloha, čaj
Svačina: chléb, pomazánka sýrová se smetanou, zelenina, ovocný čaj

Úterý

Přesnídávka: rohlík s máslem, ovoce, mléko
Polévka: z červené čočky
Oběd: vařené vejce, koprová omáčka, houskový knedlík, čaj
Svačina: chléb, pomazánka z nivy, zelenina, čaj

Středa

Přesnídávka: ovocná přesnídávka, piškoty, mléko
Polévka: brokolicová
Oběd: vepřové ražniči, bramborová kaše, salát mrkvičkový, čaj
Svačina: chléb, pomazánka budapešťská, paprika, čaj ovocný

Čtvrtek

Přesnídávka: chléb, pomazánka z rybiček, ovoce, mléko
Polévka: zeleninová s bulgurem
Oběd: slepice na paprice, těstoviny, čaj ovocný
Svačina: chléb, pomazánka tvarohová, zelenina, čaj

Pátek

Přesnídávka: chléb, máslo, šunka, ovoce, mléko
Polévka: krémová zeleninová
Oběd: rizoto z kuřecího masa, okurka, čaj ovocný
Svačina: loupáček, ovoce, mléko, čaj

Vedoucí školního stravování:

Dnešní dva jídelníčky jsou z mateřské školy. Hodnocen bude každý týden zvlášť, protože první týden se paní vedoucí povedl více než druhý. V tomto týdnu najdeme maso kuřecí, hovězí, vepřové i ryby a také bezmasý slaný pokrm. V jídelních lístcích málo vidíme luštěninový pokrm bez masa nebo vajíčka, tady je to hrachová kaše. Přílohy se správně střídají. Polévky jsou také v pořádku – třikrát zeleninová, vývar a luštěninová. Jídelníček je z června a v tomto týdnu úplně chybí čerstvé zeleninové saláty. Mohly by být jak k rybímu filé, tak i k hovězí pečeni s rýží. U přesnídávek a svačinek se opakují sýrové pomazánky, v pondělí dokonce dvakrát. Tofu sýr se vyrábí ze sóji a tady je nešťastně zařazen po hrachové kaši. Chybí také tvarohová miska nebo jogurt. Co se týká nápojů, tak se pravidelně opakuje ráno mléko a odpoledne čaj. Jednak by bylo dobré zpestření kakaem, kávou, malcaem, a také paní vedoucí není schopná plnit spotřební koš v komoditě mléko.
Ve druhém týdnu bych očekávala sladký pokrm – není. Třeba místo slepice na paprice. Je to už druhá smetanová omáčka i druhé drůbeží maso v tomto týdnu. Dětem bude chutnat holandský řízek i koprová omáčka. V tomto týdnu už najdeme čerstvou zeleninovou oblohu i mrkvový salát. I pomazánky už jsou pestřejší. Rodiče čtou jídelníčky pravidelně, je to vizitka paní vedoucí i celé školní jídelny. Tady by mohly být vypsané jednotlivé druhy chleba – kmínový, podmáslový, žitný, určitě se najdou i speciality pekárny. Čaj také nevaříme jeden druh, může být šípkový, malinový, borůvkový, lesní směs.

Nutriční terapeutka:

Jídelníček postrádá pestrost v nabídce přesnídávek a svačin. Ačkoliv jsou sýry výborným zdrojem vápníku důležitého pro správný růst a vývoj kostí, zde je sýrových přesnídávek a svačin více než je nutné. Naopak chybí pomazánky typicky zeleninové, nutričně hodnotné obilné kaše bohaté na vlákninu nebo jogurt s obsahem zdraví prospěšných probiotických kultur. Stejně tak nabídka pečiva je fádní – převažuje chléb, který se navíc v některých dnech vyskytuje jak dopoledne, tak i odpoledne. Naopak za pochvalu stojí zařazení dvou rybích pomazánek během 14 dnů. V jídelníčku by bylo vhodné blíže specifikovat druh ovoce a zeleniny, který je k přesnídávkám a svačinám podáván. Stejně tak nevíme, jaká konkrétní zavářka bude v polévce v prvním pátku a druhém pondělí. Pozitivním rysem je, že bezmasé hlavní chody jsou vhodně doplněny bezmasou polévkou, a tak je celé menu bez masa. Dále také to, že hůře stravitelná hrachová kaše je správně zkombinována s lehkou zeleninovou polévkou. Nabídka luštěnin v rámci obědů je pestrá, ani jednou se neopakuje druh luštěniny – během 14 dnů děti ochutnají fazole, hrách i nenadýmavou červenou čočku. V jídelníčku najdeme uzeninu, kterou dle Nutričního doporučení není vhodné do stravy dětí ve školním stravování zařazovat, a nivu, která je velmi slaným druhem sýra, a právě sůl potřebujeme ve stravě omezovat.

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se
  • Autor: ivka6

    jidelníček
    U nás pediatři nedoporučují po rybích a sardinkových pomazánkách mléko.
    Raději čaj, nebo slabou meltu bez mléka. Když ryba, tak plavat, ale ne v mléce.