Přeskočit na obsah

Strohý výběr příloh a masa

Pondělí

Polévka: kukuřičná
Oběd 1: milánské špagety
Oběd 2: bulgureto se zeleninou

Úterý

Polévka: mrkvová s nočky
Oběd 1: pečené kuře na bylinkách, vařené brambory
Oběd 2: čočka beluga, volské oko, chléb

Středa

Polévka: celerová
Oběd 1: drůbeží nudličky na hořčici, těstoviny
Oběd 2: zeleninový salát se šunkou, vejcem, sýrem a bageta

Čtvrtek

Polévka: z vaječné jíšky
Oběd 1: bratislavská vepřová plec, knedlík
Oběd 2: vepřové žebírko v šouletu, chléb

Pátek

Polévka: čočková
Oběd 1: drůbeží nudličky na rajčatech, těstoviny
Oběd 2: valašské frgály

Vedoucí školního stravování

Školní jídelna této základní školy připravuje na výběr dvě hlavní jídla. Každá vedoucí má svůj systém sestavování takového jídelníčku. Může dávat proti sobě dvě stejná jídla, například luštěninová, rybí, bezmasé sladké nebo slané pokrmy nebo dva různé pokrmy. Ty by podle nutričního doporučení měly mít přibližně stejnou výživovou i finanční hodnotu, v neposlední řadě by mohly být i stejně oblíbené u strávníků. Tady paní vedoucí volí střední cestu. V pondělí jsou to bezmasé slané pokrmy, v dalších dnech zvolila zhruba stejně oblíbené pokrmy. Kromě čtvrtku, tam asi vítězí bratislavská plec s knedlíkem. V dnešní době, kdy děti vrací do zbytků i netknutá pečená kuřecí stehna, mohou být tyto na výběr i s luštěninovým pokrmem. Ještě bych zmínila, že v tomto týdnu chybí jako příloha rýže, která by se hodila k drůbežím nudličkám na rajčatech, protože těstoviny jsou zařazeny celkem třikrát. Polévky vhodně doplňují hlavní pokrmy, pouze čočkovou bych nahradila jinou luštěninou, protože čočka je součástí i jiného hlavního pokrmu. V jídelníčku nejsou uvedeny doplňky ani nápoje. Je možné, že paní vedoucí pružně reaguje na aktuální nabídku od dodavatelů, ale strávníci by určitě uvítali, kdyby jídelní lístek obsahoval všechny potřebné informace.

Nutriční terapeutka

Jídelníček obsahuje hned několik dětmi oblíbených pokrmů – například milánské špagety, valašské frgály a obecně pokrmy s obsahem těstovin. Bohužel z nutričního pohledu postrádá jídelníček pestrost v surovinách, zejména výběr příloh a masa je strohý. Jídelníček je bohužel nepromyšlený a také nekompletní (neobsahuje výpis doplňků ani pitného režimu, což je pro informovanost strávníků zásadní záležitost). Z příloh převažují ty moučné – nadbytečně jsou podávány těstoviny, 3x je v nabídce pečivo a moučnou přílohou je také knedlík. Díky tomu pak v jídelníčku chybí místo pro nutričně hodnotné přílohy, jako jsou brambory, rýže, případně pohanka, kuskus, jáhly apod. Bulgur, nalámaná celozrnná pšenice, obsahuje vitaminy, minerální látky a zdraví prospěšnou vlákninu a jeho zařazení v jídelníčku zvyšuje výživovou hodnotu. Je škoda, že jsou ve stejný den spolu s bulguretem podávány právě milánské špagety, které u dětí asi vítězí. Chybí také pestrost ve výběru druhů mas – varianta obědu 1 obsahuje 3x maso drůbeží, kromě drůbežího je zastoupeno jen maso vepřové (chybí maso hovězí bohaté na dobře využitelné železo, libové a dobře stravitelné králičí a krůtí maso nebo rybí maso s obsahem zdraví prospěšných tuků). V úterý i ve středu je na oběd 2 podáváno vejce; v úterý, ve středu i čtvrtek, tj. 3 dny po sobě, je pak přílohou pečivo.
Obědový zeleninový salát je zvolen jako plnohodnotný pokrm, obsahuje totiž kvalitní zdroj bílkoviny v podobě šunky, vejce a sýra, a tak je to správně.

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se