Přeskočit na obsah

Těžký výběr mezi jedničkou a dvojkou

Pondělí

Polévka: pórková s vejcem
Oběd 1: pečené kuřecí stehno, domácí nádivka, brambory vařené
Oběd 2: zeleninový salát s avokádem, třešničková mozzarella

Úterý

Polévka: hovězí vývar s masem a nudlemi
Oběd 1: gratinované rybí filé se sýrem, šťouchané brambory se šalotkou
Oběd 2: jáhlové rizoto s kuřecím masem, sýr

Středa

Polévka: brokolicová
Oběd 1: bratislavská vepřová plec, houskové knedlíky (kynuté)
Oběd 2: povidlové taštičky s máslem a cukrem, tvarohový žahour

Čtvrtek

Polévka: z droždí a zeleniny
Oběd 1: smažený hermelín, brambory vařené, tatarská omáčka
Oběd 2: těstovinový salát s tuňákem a sušenými rajčaty

Pátek

Polévka: telecí consommé, masové knedlíčky
Oběd 1: vepřová plec na majoránce, halušky
Oběd 2: italské rizoto s houbami, salát rukola, parmazán

Pondělí

Polévka: hrstková s těstovinou
Oběd 1: hrachová kaše s cibulkou, uzená krkovice, kyselá okurka
Oběd 2: tortellini s bylinkovou omáčkou, sýr

Úterý

Polévka: drůbeží velouté s masem
Oběd 1: hovězí pečeně, rajská omáčka, karlovarské knedlíky
Oběd 2: zeleninové rizoto se sýrem

Středa

Polévka: dýňový krém, opražené dýňové semínko
Oběd 1: trhané hovězí podplečí s loupanými rajčaty a zázvorem, bramborové šulánky
Oběd 2: těstovinový salát s cukrovým hráškem

Čtvrtek

Polévka: bramboračka se zeleninou
Oběd 1: rybí filé exclusive, bramborová kaše, rajčatový salát
Oběd 2: cizrna po indicku, bílý jogurt

Pátek

Polévka: kokosový krém na asijský způsob
Oběd 1: vepřový řízek, rakouský salát, citrón
Oběd 2: zapečené dijonské brambory

Vedoucí školního stravování:

Pan vedoucí školní jídelny s panem šéfkuchařem pracují ve větší základní škole a sestavili tento jídelníček. Mužská ruka ve školním stravování je poznat. Ať už u polévek – telecí consommé, drůbeží velouté s masem nebo kokosový krém na asijský způsob. Z hlavních pokrmů běžně nenajdeme trhané hovězí podplečí s loupanými rajčaty a zázvorem nebo vepřový řízek s rakouským salátem. Polévky jsou pestré – zeleninové, masové vývary, luštěninová – a vhodně doplňují hlavní pokrmy. Školní jídelna vaří dvě jídla na výběr a vsadila na to, že proti sobě staví většinou pokrmy, ze kterých si děti těžko vybírají. A to je dobře. Například gratinované rybí filé a jáhlové rizoto s drůbežím masem, na jáhly děti nejsou zvyklé. Nebo bratislavská vepřová plec a povidlové taštičky, oba pokrmy jsou naopak oblíbené. Vepřová plec na majoránce a cizrna po indicku také nemá jednoznačného vítěze. Ve druhém týdnu je to hrachová kaše s uzeným a tortellini s bylinkovou omáčkou nebo rybí filé a italské rizoto, pro děti také těžší výběr. Protože se vaří pro děti základní školy, tak tolik nevadí občasné zařazení uzeného masa nebo hermelínu. V jídelníčcích není uveden žádný zeleninový salát, kompot ani nápoje. Strávníci mají v jídelně k dispozici velký zeleninový bar, nabídku kompotů, ovoce i velký výběr nápojů slazených, neslazených i mléčných.

Nutriční terapeutka:

V jídelníčku je spousta bezmasých pokrmů. Bezmasé pokrmy jistě pomohou odlehčit jídelníček, ale aby byly plnohodnotné a správně sestavené, musí obsahovat všechny hlavní živiny. U některých pokrmů je z názvu patrné, že jsou plnohodnotné, tj. že obsahují kromě zdroje sacharidů a zeleniny či ovoce také důležitý zdroj bílkoviny v podobě sýra nebo tvarohu. Bílkovina v bezmasém pokrmu významně přispívá k zasycení strávníka a současně nezpůsobí výkyv hladiny krevního cukru ve srovnání s variantou bez bílkoviny. Jak je to ale u těstovinového salátu s cukrovým hráškem – je i zde součástí bílkovina, například v podobě sýra nebo vejce? A co zapečené dijonské brambory – nechybí zde zdroj bílkoviny? K cizrně po indicku s bílým jogurtem by se hodil zdroj sacharidů, tedy například kousek pečiva. Na druhé pondělí se sešla polévka s obsahem luštěniny (hrstková) společně s luštěninovým pokrmem jako hlavním chodem. Z hlediska pestrosti by bylo vhodné toto oddělit. Stejně tak v druhé úterý je v nabídce hovězí pečeně, ve středu opět hovězí maso. Jídelníček si zaslouží větší pestrost také v zastoupení druhů ryb – 2x se opakuje rybí filé. Pestrost také snižuje nabídka třech rizot – sice pokaždé z jiných surovin, ale pořád se jedná o rizoto. K pokrmům nejsou uvedeny zeleninové saláty. Pokud jsou v nabídce formou baru, pak by bylo vhodné tuto informaci do jídelníčku uvádět. Stejně tak přidat informace k pitnému režimu.

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se