Pondělí
Polévka: z vaječné jíšky
Oběd 1: hrachová kaše, párek, okurek, chléb
Oběd 2: zeleninový salát s těstovinami, sýrem a kukuřicí
Středa
Polévka: ragů s bramborem
Oběd 1: buchty s krémem
Oběd 2: zapečený pórek se šunkou a sýrem, brambory, rajčatový salát
Čtvrtek
Polévka: indická kuřecí
Oběd 1: hovězí pečeně štěpánská, brambory, zeleninový salát
Oběd 2: kuřecí prsa po pražsku, rýže, kompot
Pátek
Polévka: květáková s brokolicí
Oběd 1: sýrový špíz s kuřecím masem, brambory, obloha, tatarka
Pondělí
Polévka: čínská zeleninová
Oběd 1: hamburská kýta, houskový knedlík
Oběd 2: kuře po novohradsku, brambory
Úterý
Polévka: kukuřička Corn Star
Oběd 1: hovězí na celeru, těstoviny
Středa
Polévka: hrachová s jogurtem
Oběd 1: losos na másle, brambory, zeleninový salát
Oběd 2: dušené papriky s tofu, bulgur s quinoiou
Čtvrtek
Polévka: ovarová s kroupami
Oběd 1: krůtí maso po indicku, rýže
Oběd 2: sekaný žampiónový řízek, brambory, zeleninový salát
Pátek
Polévka: mrkvová se zázvorem
Oběd 1: smažený květák, brambory, dresink, zeleninový salát mix
Vedoucí školního stravování
Dnešní jídelní lístky jsou ze základní školy a vybrala jsem rovnou dva týdny. Na výběr zde vaří tři dny v týdnu. Paní vedoucí tak může bez problémů zařadit všechny druhy masa, bezmasý slaný i sladký pokrm. Mezi staršími dětmi jsou oblíbené těstovinové saláty. Tady ho děti mají na výběr s hrachovou kaší. Pokud podáváme hrachovou kaši s párkem, který má vysoký obsah masa, je to u dětí pořád oblíbený luštěninový pokrm. Zajímalo by mě, zda zvítězí jednička nebo dvojka. V poslední době občas vídáme na jídelníčcích místo polévek studené předkrmy, tady je to v druhém týdnu kukuřička Corn Star. Děti určitě vítají jakoukoliv změnu a tato je navíc prospěšná. Je vidět, že se paní vedoucí nebojí experimentovat a do jídelníčků zařazuje i netradiční potraviny, jako je tofu, kombinace bulgur – quinoa i již zmíněná kukuřička Corn Star. Oproti tomu je méně vhodné zařazení párků a šunky v jednom týdnu. Pokud mají některé děti rády uzeniny, tak tady si vyberou.
Nutriční terapeutka
Jídelníček nabízí jak tradiční, tak méně tradiční pokrmy, díky kterým strávníci mohou poznat nové chutě a stravu si tak zpestřit. Škoda, že součástí některých pokrmů není syrová zelenina, která by pokrm nutričně zkvalitnila. Ke kuřecímu masu po indicku s rýží nebo k hovězímu masu na celeru s těstovinami by se jistě zeleninový salát hodil, stejně tak ke kuřeti po novohradsku s bramborami. Z luštěnin strávníci ochutnají během 14 dnů pouze hrách. Hrachová polévka s jogurtem, ač to zní velmi lákavě a netradičně, by mohla být podávána po delším časovém odstupu od hrachové kaše a namísto ní by mohl být zvolen jiný druh luštěniny (např. čočka, fazole). Ve druhém týdnu jsou po sobě zařazeny dvě polévky, které mohou nadýmat. Luštěniny (hrachová polévka) i kroupy patří mezi nadýmavé potraviny. Používání uzenin ve školním stravování není doporučováno, v jídelníčku některých dětí se totiž vyskytují poměrně často v jiných denních jídlech. Kladně jsou hodnoceny jídelny, které pro přípravu pokrmů uzeniny nepoužívají. Když už se školní jídelna rozhodne pro jejich výběr, pak je třeba myslet na jejich kvalitu (vysoký obsah masa, snížený obsah soli). A čím děti uhasí žízeň?