Přeskočit na obsah

Ukázka, jak pestře se lze ve školní jídelně stravovat

Pondělí

Přesnídávka: chléb výražkový, pomazánka tuňáková s lahůdkovou cibulkou, Caro káva, zelenina
Polévka: zeleninová s hrachovými vločkami
Oběd: těstoviny vřetýnka s omáčkou z čerstvých rajčat, bazalkou a strouhaným sýrem, čaj hruška s rakytníkem
Svačina: grahamová veka, pomazánka z klíčků Kendo, mléko

Úterý

Přesnídávka: kukuřiičný plátek, pomazánka z avokáda a dýňových semínek, jahodové mléko, zelenina
Polévka: špenátová
Oběd: lososové nugetky, bramborová kaše, salát z čínského zelí s ředkvičkami, džus ananas
Svačina: chléb Šumava, pomazánka ječná s květákem, farmářské mléko

Středa

Přesnídávka: lámankový chléb, pomazánka tvarohová z kapie a řapíkatého celeru, kakao, zelenina
Polévka: cibulová s bramborem
Oběd: španělský ptáček na divoko, rýže, bezový čaj s citronem
Svačina: luštěninový rohlík, pomazánka ze žluté řepy a česnekové trávy, mléko

Čtvrtek

Přesnídávka: veka, pomazánka sezamová s čerstvým sýrem a fenyklem, horká čokoláda, zelenina
Polévka: rybí se smetanou
Oběd: vepřové maso se zeleninou, gnocchi, džus Kiwi
Svačina: chléb Šumava, pomazánka žampiónová s tofu, mléko

Pátek

Přesnídávka: pudinkový hřeben, horká čokoláda, ovoce
Polévka: hrachová
Oběd: zapečené brambory s kuřecím masem, brokolicí, zeleninová příloha rajče, čaj lipový
Svačina: žitný chléb, pomazánka patizonovo-petrželová s jáhlami, acidofilní mléko

Vedoucí školní jídelny

Velmi dobře sestavený jídelní lístek určitě zkušené paní vedoucí, která se nebojí nabídnout dětem méně tradiční potraviny a jejich kombinace. Meníčka jednotlivých dnů i jejich seřazení v celém týdnu zaslouží pochvalu. Jsou zařazeny všechny druhy masa, oblíbené lososové nugetky i bezmasý slaný pokrm. Polévky a hlavní jídla jsou většinou hezky barevně sladěná. U přesnídávek a odpoledních svačinek bych opět pochválila pestrost v zařazených pomazánkách a také různé druhy chlebů a pečiva. Netradiční je pomazánka z avokáda a dýňových semínek nebo pomazánka ze žluté řepy a česnekové trávy. Jak chutná dětem pomazánka patizonovo-petrželová s jáhlami? Na některé kombinace chutí si zvykají delší dobu. Horká čokoláda u přesnídávek (zařazená dva dny za sebou) může evokovat hodně sladkou chuť, ale při takto sestaveném jídelníčku ji paní kuchařky určitě nepřesladí. Poznámku bych měla u polévek, pokud je zařazena v pátek hrachová, tak bych zvolila v pondělí u zeleninové polévky jiný druh vloček než opět hrachové. Závěrem bych podotkla, že takto sestavený jídelníček musí připravovat dobře sehraný kolektiv paní vedoucí s kuchařkami naladěnými na „stejnou notu“.

Nutriční terapeutka

Z pohledu nutričního je jídelníček netradiční, velmi barevný, zdravý a vybízející k ochutnání všeho. Zasluhuje pochvalu a zveřejnění, jak pestře se lze ve školní jídelně stravovat. Doufám, že děti mají uvedená jídla v oblibě a zdravé potraviny pak u okénka nevrací. Pokud to tak je, pak mají děti velké štěstí, že je jim nabízena tak pestrá škála potravin a potažmo živin. To je dobrý základ pro vytváření dobrých stravovacích návyků a zachování zdravého způsobu stravování v pozdějším věku a dospělosti. Všechna jídla jsou připravena z kvalitních a nutričně velmi hodnotných surovin. Například avokádo nebo olejnatá semena (dýňová, sezamová) jsou zdrojem „dobrých“ tuků, grahamové pečivo zdrojem vlákniny nebo pestrá nabídka i méně tradičních druhů ovoce a zeleniny zdrojem vitaminu C a jiných zdraví prospěšných látek. V pondělí je správně zachován princip bezmasého menu – před bezmasý slaný pokrm je zařazena bezmasá polévka. Jídelníčku není co vytknout, jen je možné se zamyslet nad častým zařazením pomazánek, ač velmi pestrých. Svačiny tak mají neustále stejný charakter.

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se