Pondělí
Přesnídávka: chléb výražkový, pomazánka tuňáková s lahůdkovou cibulkou, Caro káva, zelenina
Polévka: zeleninová s hrachovými vločkami
Oběd: těstoviny vřetýnka s omáčkou z čerstvých rajčat, bazalkou a strouhaným sýrem, čaj hruška s rakytníkem
Svačina: grahamová veka, pomazánka z klíčků Kendo, mléko
Úterý
Přesnídávka: kukuřiičný plátek, pomazánka z avokáda a dýňových semínek, jahodové mléko, zelenina
Polévka: špenátová
Oběd: lososové nugetky, bramborová kaše, salát z čínského zelí s ředkvičkami, džus ananas
Svačina: chléb Šumava, pomazánka ječná s květákem, farmářské mléko
Středa
Přesnídávka: lámankový chléb, pomazánka tvarohová z kapie a řapíkatého celeru, kakao, zelenina
Polévka: cibulová s bramborem
Oběd: španělský ptáček na divoko, rýže, bezový čaj s citronem
Svačina: luštěninový rohlík, pomazánka ze žluté řepy a česnekové trávy, mléko
Čtvrtek
Přesnídávka: veka, pomazánka sezamová s čerstvým sýrem a fenyklem, horká čokoláda, zelenina
Polévka: rybí se smetanou
Oběd: vepřové maso se zeleninou, gnocchi, džus Kiwi
Svačina: chléb Šumava, pomazánka žampiónová s tofu, mléko
Pátek
Přesnídávka: pudinkový hřeben, horká čokoláda, ovoce
Polévka: hrachová
Oběd: zapečené brambory s kuřecím masem, brokolicí, zeleninová příloha rajče, čaj lipový
Svačina: žitný chléb, pomazánka patizonovo-petrželová s jáhlami, acidofilní mléko
Vedoucí školní jídelny
Velmi dobře sestavený jídelní lístek určitě zkušené paní vedoucí, která se nebojí nabídnout dětem méně tradiční potraviny a jejich kombinace. Meníčka jednotlivých dnů i jejich seřazení v celém týdnu zaslouží pochvalu. Jsou zařazeny všechny druhy masa, oblíbené lososové nugetky i bezmasý slaný pokrm. Polévky a hlavní jídla jsou většinou hezky barevně sladěná. U přesnídávek a odpoledních svačinek bych opět pochválila pestrost v zařazených pomazánkách a také různé druhy chlebů a pečiva. Netradiční je pomazánka z avokáda a dýňových semínek nebo pomazánka ze žluté řepy a česnekové trávy. Jak chutná dětem pomazánka patizonovo-petrželová s jáhlami? Na některé kombinace chutí si zvykají delší dobu. Horká čokoláda u přesnídávek (zařazená dva dny za sebou) může evokovat hodně sladkou chuť, ale při takto sestaveném jídelníčku ji paní kuchařky určitě nepřesladí. Poznámku bych měla u polévek, pokud je zařazena v pátek hrachová, tak bych zvolila v pondělí u zeleninové polévky jiný druh vloček než opět hrachové. Závěrem bych podotkla, že takto sestavený jídelníček musí připravovat dobře sehraný kolektiv paní vedoucí s kuchařkami naladěnými na „stejnou notu“.
Nutriční terapeutka
Z pohledu nutričního je jídelníček netradiční, velmi barevný, zdravý a vybízející k ochutnání všeho. Zasluhuje pochvalu a zveřejnění, jak pestře se lze ve školní jídelně stravovat. Doufám, že děti mají uvedená jídla v oblibě a zdravé potraviny pak u okénka nevrací. Pokud to tak je, pak mají děti velké štěstí, že je jim nabízena tak pestrá škála potravin a potažmo živin. To je dobrý základ pro vytváření dobrých stravovacích návyků a zachování zdravého způsobu stravování v pozdějším věku a dospělosti. Všechna jídla jsou připravena z kvalitních a nutričně velmi hodnotných surovin. Například avokádo nebo olejnatá semena (dýňová, sezamová) jsou zdrojem „dobrých“ tuků, grahamové pečivo zdrojem vlákniny nebo pestrá nabídka i méně tradičních druhů ovoce a zeleniny zdrojem vitaminu C a jiných zdraví prospěšných látek. V pondělí je správně zachován princip bezmasého menu – před bezmasý slaný pokrm je zařazena bezmasá polévka. Jídelníčku není co vytknout, jen je možné se zamyslet nad častým zařazením pomazánek, ač velmi pestrých. Svačiny tak mají neustále stejný charakter.