Pondělí
Polévka: italská s mozzarellou
Oběd: smažený květák, brambor s pažitkou, tzatziki
Pitný režim: šťáva, voda s citronem
Úterý
Polévka: kapustová
Oběd: kuřecí bulgureto s bazalkovým pestem a sypané sýrem, červená řepa
Pitný režim: šťáva, voda s citronem
Středa
Polévka: gulášová
Oběd: povidlové buchty s posypkou
Pitný režim: banánový koktejl, voda s citronem
Čtvrtek
Polévka slepičí vývar s nudlemi
Oběd: svíčková na smetaně, houskový knedlík
Pitný režim: šťáva, voda s citronem
Pátek
Polévka: krupicová s vejcem
Oběd: kuřecí výpečky, cizrna po záhorácku
Pitný režim: šťáva, voda s citronem
Pondělí
Polévka: drožďová
Oběd: zeleninové rizoto s pohankou sypané sýrem, salát Coleslaw
Pitný režim: šťáva, voda s citronem
Úterý
Polévka: špenátová s vejcem
Oběd: bakoňská kotleta, šťouchaný brambor, rajčatový salát
Pitný režim: šťáva, voda s citronem
Středa
Polévka: kyselice
Oběd: pizza, ovoce
Pitný režim: šťáva, voda s citronem
Čtvrtek
Polévka: zeleninová s kuskusem
Oběd: rybí filé na másle, bramborová kaše, kompot
Pitný režim: džus, voda s citronem
Pátek
Polévka: česnečka
Oběd: lasagne
Pitný režim: šťáva, voda s citronem
Vedoucí školního stravování
Dnešní jídelní lístek je ze základní školy, která nyní vaří v mírně omezeném provozu pouze jedno hlavní jídlo. Meníčka jsou většinou vhodně sestavená. Polévky jsou zařazeny zpravidla zeleninové nebo s obsahem zeleniny, chybí polévka luštěninová. V hlavních pokrmech jsou zařazeny zeleninové, luštěninové, rybí, bezmasé slané i sladké pokrmy. V prvním týdnu by mohlo být jedno kuřecí maso nahrazeno vepřovým, které zde chybí. V druhém týdnu se strávník může domýšlet, jestli je zeleninové rizoto bezmasý slaný pokrm a pizza je například se šunkou, rajčaty a žampiony? A lasagně jsou s mletým vepřovým masem a rajčaty nebo se třeba se špenátem? Z doplňků chybí více čerstvých zeleninových salátů. Také červenou řepu spíše zařazujeme v zimních měsících, kdy je čerstvá zelenina drahá a ani chuťově to většinou není ono. V druhém týdnu je již čerstvý zeleninový salát zařazen dvakrát. Součástí pitného režimu jsou dětem správně nabízeny dva nápoje, jeden sladký a druhý nesladký.
Nutriční terapeutka
V tomto jídelníčku najdou strávníci hned několik obecně dětmi oblíbených pokrmů, jako např. buchty, svíčková na smetaně, pizza, lasagne či smažený květák. Zajímavě zní také kuřecí bulgureto s bazalkovým pestem, kuřecí výpečky s cizrnou po záhorácku nebo bakoňská kotleta s brambory – názvy jsou jako z nějaké kvalitní restaurace. Mají děti tyto pokrmy také v oblibě? Banánový koktejl podávaný k povidlovým buchtám doplní pokrm o potřebné bílkoviny, takže skvělá volba. Také ovoce podávané k pizze může být vhodným doplňkem – zeleninový salát se zde nehodí. Možná jen k rybímu filé s bramborovou kaší by v tomto případě, kdy je předešlý den podáváno ovoce, bylo vhodnější zařadit spíše zeleninový salát nebo zeleninová obloha. Také by se díky tomu navýšilo zastoupení syrové zeleniny v celém čtrnáctidenním jídelníčku. Hodila by se nějaká zelenina také ke kuřecím výpečkům s cizrnou?