Pondělí
Polévka: dýňová s osmaženým hráškem
Oběd 1: lasagne s mletým masem, tomatovou omáčkou a sýrem, ovoce
Oběd 2: krůtí plátek, brambory, zeleninová obloha, ovoce
Úterý
Polévka: tomatová s ovesnými vločkami
Oběd 1: kapustový karbanátek, bramborová kaše, zeleninová obloha
Oběd 2: rýžové špagety se zeleninou a kuřecím masem
Středa
Polévka: bramboračka s pohankou
Oběd 1: čočka na kyselo, vejce, kyselá okurka, moučník
Oběd 2: hovězí vařené, koprová omáčka, houskový knedlík
Čtvrtek
Polévka: s játrovou rýží a nudlemi
Oběd 1: kuřecí plátek na bazalce, těstovina
Oběd 2: masová směs z vepřové panenky a zeleniny, brambory
Pátek
Polévka: zelňačka
Oběd 1: žemlovka s jablky a tvarohem, ovoce
Oběd 2: těstovinový salát s tuňákem a zeleninou, celozrnná banketka, ovoce
Vedoucí školního stravování:
Dnešní jídelní lístek je ze samostatné školní jídelny, která vaří dvě jídla na výběr. V tomto případě by v jednom týdnu měly být v jídelníčku zastoupeny všechny druhy pokrmů podle nutričního doporučení. Z hlavních pokrmů jsou to pokrmy bezmasé slané – kapustový karbanátek a čočka s vejcem, bezmasý sladký – žemlovka. Ryby jsou zastoupeny v těstovinovém salátu s tuňákem. Maso zde najdeme vepřové, hovězí, kuřecí a krůtí. Luštěninový pokrm již byl zmíněn. Ze zeleninových pokrmů je to kapustový karbanátek a částečně je zelenina součástí lasagní, rýžových špaget, masové směsi z vepřové panenky i těstovinového salátu. Z příloh to jsou brambory, těstoviny, houskový knedlík a pečivo. Chybí rýže, která by mohla nahradit jedny těstoviny, kterých je zde dostatek. Určitě by bylo vhodné zařadit čerstvé zeleninové saláty. Dvě zeleninové oblohy na deset jídel opravdu nestačí. Podle dostupných informací jsou v dostatečném zastoupení nabízeny slazené i neslazené nápoje. Polévky vhodně doplňují hlavní pokrmy. Správně jsou zařazeny tři zeleninové polévky, z obilných zavářek jsou to ovesné vločky a pohanka, čímž jsou splněny požadavky nutričního doporučení. Pro strávníky je tento jídelníček pestrý a každý má možnost vybrat si ten svůj pokrm.
Nutriční terapeutka:
Jídelníček je pestrý na použité suroviny i chutě, nicméně je nedostatečně zastoupena čerstvá zelenina. V jídelníčku najdeme zeleninu především jako tepelně upravenou součást několika pokrmů – např. kapustový karbanátek, rýžové špagety se zeleninou a kuřecím masem, masová směs z panenky a zeleniny. Tepelně upravená zelenina má v naší stravě rozhodně svoje místo, ale z pohledu nutriční kvality nemůže nahradit zeleninu syrovou. Například ke kuřecímu plátku na bazalce s těstovinou by se nejen nutričně, ale i chuťově velmi hodil nějaký zeleninový salát. Nebo také k rýžovým špagetám i masové směsi z panenky a zeleniny s bramborami, i když v těchto pokrmech je již zastoupena zelenina tepelně upravená. Ke koprové omáčce s hovězím masem můžeme v jarním období zařazovat hlávkový salát. Ve středu je k čočce na kyselo podáván moučník – čočka patří mezi hůře stravitelné, těžší pokrmy a moučník jako doplněk je zde zbytečný. Moučník je vhodnější zařadit k pokrmům lehkým nebo zeleninovým. Předpokládám, že k čočce je podáván také chléb, i když to není v jídelníčku uvedeno. Z jakého druhu vývaru je asi polévka s játrovou rýží a nudlemi? Z pohledu úplnosti jídelníčku a tedy úplné informovanosti strávníků by bylo vhodné polévku upřesnit. Žemlovka s jablky je správně doplněna o tvaroh, který dodá bílkoviny a pokrm je tak nutričně plnohodnotný. Pohanka a ovesné vločky patří mezi nutričně kvalitní druhy zavářek do polévky, ceníme si je zejména pro významný zdroj vlákniny. Je moc dobře, že jsou zde do polévek přidávány.