Přeskočit na obsah

Zdařile vytvořený jídelní lístek

Pondělí

Polévka: hrstková
Oběd 1: srbské rizoto s masem sypané sýrem, červená řepa, nápoj, čaj
Oběd 2: dukátové buchtičky s vanilkovým krémem, nápoj

Úterý

Polévka: frankfurtská
Oběd 1: vepřová pečeně, dušená mrkev, brambory, nápoj
Oběd 2: boloňské luštěninové lasagne/bezmasé/, mozzarella salát, nápoj

Středa

Polévka: česneková s krutonky
Oběd 1: masové kuličky v rajské omáčce, na výběr: těstoviny/houskové knedlíky, nápoj, čaj
Oběd 2: králičí hřbet bez kosti na rozmarýnu, žampionový smetanový bulgur, trhaný ledový salát, nápoj

Čtvrtek

Polévka: ze špaldových vloček
Oběd 1: smažené rybí filé z okouna nilského, petrželkové brambory, zeleninová obloha, nápoj
Oběd 2: těstovinový salát s krůtím masem a restovanou zeleninou, bazalkový dip, zeleninová obloha, nápoj

Pátek

Polévka: s játrovými knedlíčky s těstovinou
Oběd 1: pečené kuřecí paličky, dušená rýže, ovoce, čaj
Oběd 2: srnčí maso se šípkovou omáčkou, karlovarský knedlík, ovoce, čaj

Pondělí

Polévka: květáková
Oběd: maďarský guláš, na výběr: těstoviny/houskové knedlíky, nápoj

Úterý

Polévka: dýňová s červenou čočkou
Oběd: holandský řízek, brambory s pažitkou, kompot, nápoj

Středa

Polévka: masový vývar s těstovinou
Oběd: moravský vrabec, kyselé zelí, bramborový knedlík, nápoj

Čtvrtek

Polévka: kulajda
Oběd: čínské kuřecí nudličky, dušená rýže, ovocná fit tyčinka, nápoj

Pátek

Polévka: jáhlová
Oběd: uzená kýta, hrachová kaše, okurek, chléb, nápoj

Vedoucí školního stravování

Vrátila se nám doba koronavirová a podle toho školní jídelny mění i jídelní lístky. Tyto jsou z jedné základní školy. V prvním jídelníčku najdou strávníci ještě dvě jídla na výběr, ve druhém je to pouze jeden hlavní pokrm a chybí také čerstvé zeleninové saláty. V polévkách na první pohled nevidíme zeleninu, ale určitě je v dostatečném množství zastoupena v polévce hrstkové, ze špaldových vloček, s játrovými knedlíčky i v jáhlové. Vhodně jsou zařazeny jednodruhové polévky ve druhém týdnu – květáková a dýňová. Dále jsou zařazeny polévky luštěninové i s obilninami. V prvním týdnu mají děti těžký výběr mezi hlavními pokrmy. Oblíbené je rizoto i dukátové buchtičky, smažené rybí filé i těstovinový salát s dipem nebo kuřecí paličky i srnčí maso se šípkovou omáčkou. Jsou zde zastoupeny téměř všechny druhy masa, luštěninové, zeleninové, sladké i bezmasé slané pokrmy. Také příloh je velmi pestrý výběr. Pod zveřejněnými jídelními lístky paní vedoucí uvádí, že strávníci mají na výběr vždy z několika druhů slazených i neslazených nápojů.

Nutriční terapeutka

Jídelníček je velmi zdařile vytvořený, je pestrý, plný chutí, které mají děti obecně rády. V prvním týdnu je dostatečně zastoupena zelenina či ovoce, v druhém týdnu pochopitelně kvůli situaci ohledně koronaviru čerstvá zelenina a ovoce chybí. Jídelníčku v prvním týdnu není co vytknout, možná jen k dukátovým buchtičkám s vanilkovým krémem by se jako doplněk hodilo čerstvé ovoce. Tento sladký pokrm patří totiž k méně finančně náročným obědům a přídavek ovoce by hodnotu zvýšil. Srnčí maso, stejně tak i jiné druhy zvěřiny, je ve školním jídelníčku nevšedním a vzácným druhem masa. Snad si na něm strávníci pochutnali. Srnčí maso patří mezi červené druhy masa a je cenné zejména pro vysoký obsah a dobrou využitelnost železa. Dýňová polévka s červenou čočkou patří do podzimního jídelníčku, tak je dobře, že ji mají možnost ochutnat i v této školní jídelně. V druhém týdnu je několik pokrmů dost vydatných – guláš s knedlíkem, řízek, vrabec s knedlíkem i uzená kýta (ve školním stravování se kladně hodnotí, pokud se uzené potraviny nezařazují) s hrachovou kaší. Vhodnější by bylo je „proložit“ nějakým lehčím pokrmem.

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se