Přeskočit na obsah

Zelenina nebo ovoce patří ke každému jídlu

Pondělí

Přesnídávka: míchaná vejce, chléb, mléko, čaj, ovoce
Polévka: jáhlová se zeleninou
Oběd: boloňské špagety se sýrem, džus
Svačina: chléb, mrkvová pomazánka, čaj

Úterý

Přesnídávka: chléb, pomazánka z olejovek, čaj s citrónem
Polévka: z červené čočky
Oběd: vepřový přírodní řízek, bramborová kaše, čínské zelí s ovocem, sirup
Svačina: vánočka, kakao

Středa

Přesnídávka: chléb, tvarohová se sýrem, mléko, čaj, ovoce
Polévka: bramboračka
Oběd: hovězí kostky na česneku, rýže, ledový salát, nápoj
Svačina: slunečnicový chléb s máslem, pórek, čaj

Čtvrtek

Přesnídávka: chléb, hanácká pomazánka, mléko, čaj, ovoce
Polévka: rybí
Oběd: kuřecí plátek na šlehačce, brambor, kompot, šťáva
Svačina: cereálie s mlékem, čaj

Pátek

Přesnídávka: chléb, kapiová pomazánka, mléko, čaj
Polévka: slepičí s nudlemi
Oběd: makovníky, kakao, čaj
Svačina: chléb, pomazánka z játrového sýra, okurek, čaj

Pondělí

Přesnídávka: chléb, tuňáková pomazánka z kukuřicí, mléko, čaj, ovoce
Polévka: špenátová
Oběd: krůtí papání s těstovinou, džus
Svačina: chléb, šunková pěna, chléb, čaj, okurek

Úterý

Přesnídávka: chléb, pomazánka s nivou a bramborem, mléko, čaj, ovoce
Polévka: krkonošský vývar
Oběd: kotletka na sušených meruňkách, bramborová kaše, mrkvový salát s jablky, sirup
Svačina: krupicová kaše se skořicí, čaj

Středa

Přesnídávka: chléb, pomazánka zeleninová letní, mléko, čaj, ovoce
Polévka: mušličková
Oběd: segedínský guláš, knedlík, citronáda
Svačina: slunečnicový chléb, máslo, cherry rajčátko, čaj šípkový

Čtvrtek

Přesnídávka: chléb, liptovská pomazánka, mléko, čaj, ovoce
Polévka: hrstková s cizrnou
Oběd: čevabčiči, bramborová kaše, zeleninová obloha, ovocný nápoj
Svačina: rohlík, bílá káva

Pátek

Přesnídávka: chléb, pomazánka z droždí, mléko, čaj, paprika, ovoce
Polévka: selská s těstovinou
Oběd: rizoto s kuřecím masem a zeleninou, okurek, džus, bublanina
Svačina: bublanina, kakao

Vedoucí školního stravování

Dnes jsem pro objektivnější hodnocení vybrala jídelní lístky ze dvou týdnů. Je to opět školní jídelna, která vaří pro děti základní i mateřské školy. Jednotlivá denní meníčka jsou vhodně sestavená, ale v hodnocení celého týdne už pár nedostatků najdeme. V prvním týdnu si děti mohou pochutnat na špagetách, ve druhém je určitě oblíbený segedínský guláš. Pomazánky jsou připravené z tvarohu, sýrů, vajíček i ryb, ovšem chybí například jogurt nebo tvarohová miska. Pomazánka z játrového sýra by byla vhodnější domácí, například z pečených nebo dušených drůbežích jater. U většiny pomazánek nebo moučníků také chybí kousek zeleniny nebo ovoce. Polévky vypadají na první pohled pestře, ale jednodruhovou zeleninovou najdeme jenom jednu, špenátovou. Luštěninové jsou dvě a rybí jedna. Zato v hlavních pokrmech luštěniny i ryby chybí úplně. Navíc je ve druhém týdnu zařazeno třikrát vepřové maso. Čevapčiči by mohlo být nahrazeno například rybími karbanátky, které jsou u dětí oblíbené. Doplňky – zeleninové nebo ovocné saláty jsou zařazeny k hlavním pokrmům vhodně. U dětí základní školy chybí v těchto dvou týdnech mléčný výrobek i ovoce, dostanou pouze bublaninu. Bude paní vedoucí u těchto komodit plnit spotřební koš? Také nápoje u přesnídávek a odpoledních svačin by mohly být pestřejší, ráno je to pouze mléko a čaj, odpoledne třikrát kakao nebo káva.

Nutriční terapeutka

Jídelníček je poměrně pěkně sestavený, ale své nedostatky určitě má. Nejprve se zastavím u svačinek. Dopolední i odpolední svačinky jsou velmi chudé na zeleninu i ovoce. Pokud děti dostávají pečivo s pomazánkou, sýrem, šunkou nebo máslem bylo by vhodné zařadit zde alespoň kousek zeleniny. Je to důležité pro vytvoření návyku, že ke každému jídlu zelenina patří. Je-li svačinka sladká, měla by být vždy doplněna o ovoce (bublanina, krupicová kaše, cereálie s mlékem, vánočka). Dále by bylo vhodné zařadit jogurt (který úplně chybí), nejlépe bílý s čerstvým ovocem.
Pomázanka z komerčně vyráběného játrového sýra (stejně jako z paštiky) obsahuje množství konzervantů, stabilizárů i tuku, a proto bych ji nezařazovala vůbec, nebo jen zcela výjimečně. Pokud si ji budete připravovat z pečených nebo dušených jater, nemám námitky proti jejímu zařazení ani do dětského jídelníčku.
Ocenit bych chtěla, že na odpolední svačinku je připravena pečená bublanina, což se v mnoha jídelnách řeší kupovaným sladkým pečivem.
V obědovém menu chybí ryba a luštěninový pokrm. Jako zajímavou recepturu hodnotím kotletu na sušených meruňkách.
Přiznám se, že nejsem zastáncem „buchtových“ hlavních jídel a raději bych je viděla jako doplněk k jinému hlavnímu pokrmu. Je-li však makovník doplněn nějakou bílkovinovou potravinou (např. mléko nebo mléčný nápoj) a ovocem, z nutričního hlediska je v pořádku. Mák je velmi ceněnou potravinou, zejména pro vysoký obsah vápníku, ale i dalších minerálních látek, vitaminů a tuků.

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se