282
VYHLÁŠKA
ze dne 29. srpna 2016
o požadavcích na potraviny, pro které je přípustná reklama a které lze nabízet k prodeji a prodávat ve školách a školských zařízeních
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy a Ministerstvo zdravotnictví stanoví podle §32 odst. 2 zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), ve znění zákona č. 82/2015 Sb. a zákona č. 178/2016 Sb.:
§1
Předmět úpravy
Tato vyhláška upravuje požadavky na potraviny, pro které je přípustná reklama a které lze nabízet k prodeji a prodávat ve školách a školských zařízeních, a dále stanovuje výjimky, za nichž lze v odůvodněných případech nabízet k prodeji nebo prodávat potraviny, které nesplňují požadavky stanovené touto vyhláškou, pokud se nejedná o nabízení k prodeji nebo prodej žákům do splnění povinné školní docházky. Tato vyhláška se nevztahuje na školní stravování podle jiného právního předpisu.
§2
Požadavky na potraviny
(1) Ve školách a školských zařízeních lze nabízet k prodeji, prodávat potraviny nebo umísťovat reklamu na potraviny, které splňují požadavky stanovené v příloze této vyhlášky a které
a) neobsahují sladidla vyjma žvýkaček bez cukru, nebo kofein, nejde-li o čaj a nealkoholické nápoje s čajovým extraktem,
b) neobsahují trans mastné kyseliny pocházející z částečně ztužených tuků,
c) nejsou energetickým nebo povzbuzujícím nápojem nebo potravinou určenou pro sportovce nebo pro osoby při zvýšeném tělesném výkonu, nebo
d) nejsou upraveny smažením nebo grilováním.
(2) Ve školách a školských zařízeních lze dále nabízet k prodeji, prodávat nebo umísťovat reklamu na
a) nezpracované ovoce a nezpracovanou zeleninu, kterými se rozumí ovoce a zelenina, které neprošly žádnou úpravou, jejímž důsledkem je podstatná změna původního stavu; za takové úpravy se nepovažuje omytí, loupání, okrajování, dělení, krájení, blanšírování, drcení, mělnění nebo balení, nebo
b) ovocné a zeleninové šťávy a nektary.
§3
Potraviny, které nesplňují požadavky stanovené touto vyhláškou, lze nabízet k prodeji nebo prodávat ve školách a školských zařízeních, jedná-li se o prodej
a) v prostorách, ve kterých se uskutečňuje vzdělávání nebo se poskytují školské služby výhradně žákům po splnění povinné školní docházky a studentům,
b) v prostorách, které jsou určeny výhradně zletilým osobám a do kterých nemají děti nebo žáci do splnění povinné školní docházky stálý přístup,
c) v souvislosti s praktickým vyučováním, nebo
d) v rámci činnosti, která se koná mimo dobu uskutečňování vzdělávání nebo poskytování školských služeb.
§4
Technický předpis
Tato vyhláška byla oznámena v souladu se směrnicí Evropského parlamentu a Rady (EU) 2015/1535 ze dne 9. září 2015 o postupu při poskytování informací v oblasti technických předpisů a předpisů pro služby informační společnosti.
§5
Přechodná ustanovení
1. Potraviny nesplňující požadavky stanovené touto vyhláškou pořízené prodávajícím přede dnem nabytí účinnosti této vyhlášky lze nabízet k prodeji a prodávat v prostorách školy a školského zařízení do prvního dne čtvrtého měsíce ode dne nabytí účinnosti této vyhlášky.
2. Mléko a mléčné výrobky, na které se poskytuje podpora podle jiného právního předpisu a které nesplňují požadavky stanovené touto vyhláškou, lze ve školách a školských zařízeních nabízet k prodeji, prodávat nebo na ně umísťovat reklamu do 31. července 2017.
§6
Účinnost
Tato vyhláška nabývá účinnosti patnáctým dnem po jejím vyhlášení.
Ministryně školství, mládeže a tělovýchovy:
Mgr. Valachová, Ph.D., v. r.
Ministr zdravotnictví:
MUDr. Němeček, MBA, v. r.
Příloha k vyhlášce č. 282/2016 Sb.
Požadavky na potraviny, pro které je přípustná reklama a které lze nabízet k prodeji a prodávat ve školách a školských zařízeních
Kategorie potravin |
Nejvyšší přípustná hodnota (g/100 g nebo g/100 ml) |
|||
sůl |
tuky |
cukry |
||
zpracované ovoce a zelenina za předpokladu minimálního obsahu 50 g ovoce nebo zeleniny ve 100 g, případně 100 ml hotového výrobku |
0,5 |
bez přídavku cukru |
||
suché skořápkové plody, olejnatá semena, luštěniny a výrobky z nich |
bez přídavku sodíku / soli |
bez přídavku cukru |
||
masné výrobky a výrobky z vajec za předpokladu minimálního obsahu 10 % hmot. čisté svalové bílkoviny v hotovém masném výrobku nebo 50 g vajec ve 100 g hotového výrobku z vajec |
2,1 |
15,0 |
||
výrobky z produktů rybolovu a akvakultury za předpokladu minimálního obsahu 50 g masa z nich ve 100 g hotového výrobku |
2,1 |
30,0 |
||
ochucené a neochucené mléčné výrobky |
mléko |
0,5 |
5,0 |
11,0 |
kysané nebo zakysané mléčné výrobky |
0,5 |
5,0 |
11,0 |
|
tvarohy |
0,5 |
10,0 |
11,0 |
|
sýry |
2,5 |
30,0 |
||
pekařské výrobky |
chléb |
1,8 |
10,0 |
5,0 |
běžné pečivo |
2,0 |
8,2 |
5,0 |
|
jemné pečivo |
1,3 |
15,0 |
20,0 |
|
nealkoholické nápoje |
5,0 |
|||
balené i nebalené obložené pekařské výrobky |
2,5 |
20,0 |
10,0 |
|
ostatní potraviny |
1,0 |
5,0 |
10,0 |
Použití majonéz, dresinků, hořčice, kečupu, olejů a tuků při přípravě balených i nebalených obložených pekařských výrobků se připouští. Nepřipouští se nabízení majonéz, dresinků, hořčice, kečupu, olejů a tuků pro účel dochucení zakoupených výrobků samotným spotřebitelem v místě prodeje.
Informace
Právní předpis č. 282/2016 Sb. nabyl účinnosti dnem 20.9.2016.
Ve znění tohoto právního předpisu jsou podchyceny změny a doplnění uskutečněné právním předpisem č.:
160/2018 Sb., kterým se mění vyhláška č. 282/2016 Sb., o požadavcích na potraviny, pro které je přípustná reklama a které lze nabízet k prodeji a prodávat ve školách a školských zařízeních
s účinností od 1.9.2018