Přeskočit na obsah

Vyhláška č. 366/2005 Sb., o požadavcích vztahujících se na některé zmrazené potraviny

Zveřejněno: Aktualizováno:

366

VYHLÁŠKA

ze dne 5. září 2005

o požadavcích vztahujících se na některé zmrazené potraviny

Ministerstvo zemědělství stanoví podle §18 odst. 1 písm. a), g), h) a m) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění zákona č. 316/2004 Sb., (dále jen „zákon“):

§1

Předmět úpravy

Tato vyhláška zapracovává příslušné předpisy Evropských společenství a upravuje způsob označování, minimální technologické požadavky, způsob skladování a manipulace během uvádění do oběhu, požadavky na přepravu a na odběr vzorků pro některé zmrazené potraviny.

§2

Vymezení pojmů

(1) Pro účely této vyhlášky se rozumí

a) zmrazováním – konzervace potravin snížením teploty pod bod mrazu na hodnotu, při které se zpomaluje nebo zastavuje průběh fyzikálních, biochemických a mikrobiologických procesů v těchto potravinách,

b) některými zmrazenými potravinami – hluboce zmrazené potraviny, které byly podrobeny procesu zmrazování tak, aby byla co nejrychleji překonána zóna maximální tvorby krystalů a dosažena konečná teplota po tepelné stabilizaci minus 18 oC nebo nižší ve všech částech výrobku.

(2) Za hluboce zmrazené potraviny se nepovažují zmrzliny, mražené krémy a zmrazené máslo.

§3

Označování

(1) Kromě údajů uvedených v zákoně a ve zvláštním právním předpise se obaly označí

a) slovy, že potravina byla hluboce zmrazena,

b) datem minimální trvanlivosti při teplotě skladování minus 18 oC nebo nižší,

c) teplotou skladování,

d) slovy „po rozmrazení znovu nezmrazujte“.

(2) Na obalu pro spotřebitele musí být uvedena informace o době, po kterou má být potravina uchovávána spotřebitelem, a teplota uchování. Informace se uvede slovy „Uchování u spotřebitele“.

§4

Technologické požadavky

(1) Jako zmrazovací média, která přicházejí do přímého kontaktu s hluboce zmrazovanou potravinou, lze použít pouze

a) vzduch,

b) oxid uhličitý,

c) kapalný dusík.

(2) Suroviny používané pro výrobu hluboce zmrazených potravin musí splňovat požadavky stanovené dalšími prováděcími předpisy.

(3) Příprava a zmrazování výrobků se musí provádět neprodleně za použití vhodného technického zařízení tak, aby chemické, biochemické a mikrobiologické změny byly omezeny na nejnižší možnou míru.

(4) Hluboce zmrazené potraviny musí být chráněny vhodným obalem před mikrobiální nebo jinou vnější kontaminací a proti vysychání.

(5) Mrazírenské sklady musí být provozovány tak, aby byla udržena, při minimálním kolísání teploty vzduchu a jeho cirkulaci, teplota ve všech částech výrobku minus 18 oC nebo nižší. Vyjadřování mrazírenských teplot je uvedeno v příloze č. 1.

(6) V mrazírenských skladech menších než 10 m3 určených pro ukládání zásob v maloobchodních prodejnách lze provádět měření teploty pouze jedním dobře viditelným teploměrem, který měří teplotu v nejteplejším místě skladovacího prostoru.

(7) Veškerá manipulace s hluboce zmrazenými potravinami při skladování musí být prováděna za takových podmínek, aby nedošlo ke zvýšení teploty hluboce zmrazené potraviny nad minus 15 oC.

(8) Odběr vzorků pro měření teploty hluboce zmrazené potraviny a vlastní měření teploty se provádí v souladu s příslušnou českou technickou normou.

(9) Přebalování hluboce zmrazených potravin lze provádět pouze za kontrolovaných podmínek, přičemž teplota výrobku v průběhu přebalování nesmí být vyšší než minus 5 oC.

(10) Přípustné záporné hmotnostní odchylky balení hluboce zmrazených potravin jsou uvedeny v příloze č. 2.

§5

Uvádění do oběhu

(1) Hluboce zmrazené potraviny se přepravují dopravními prostředky, které umožňují zachování teploty hluboce zmrazených potravin minus 18 oC nebo nižší. Při přepravě se může teplota výrobku krátkodobě zvýšit nejvýše na minus 15 oC.

(2) Nebalené hluboce zmrazené potraviny lze uchovávat nebo nabízet k prodeji v mrazicím zařízení pouze odděleně tak, aby nedošlo k jejich vzájemnému ovlivňování.

(3) Veškerá manipulace při prodeji hluboce zmrazených potravin musí být prováděna za takových podmínek, aby nedošlo ke zvýšení teploty hluboce zmrazené potraviny nad minus 15 oC.

§6

Přechodné ustanovení

Obaly vyrobené před nabytím účinnosti této vyhlášky lze používat nejdéle do 30. června 2007.

§7

Zrušovací ustanovení

Zrušuje se:

1. Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 326/1997 Sb., kterou se provádí §18 písm. a), d), j) a k) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, pro zmrazené potraviny.

2. Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 44/2000 Sb., kterou se mění vyhláška Ministerstva zemědělství č. 326/1997 Sb., kterou se provádí §18 písm. a), d), j) a k) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, pro zmrazené potraviny.

3. Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 160/2002 Sb., kterou se mění vyhláška Ministerstva zemědělství č. 326/1997 Sb., kterou se provádí §18 písm. a), d), j) a k) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, pro zmrazené potraviny, ve znění vyhlášky č. 44/2000 Sb.

§8

Účinnost

Tato vyhláška nabývá účinnosti dnem 1. ledna 2006.

Ministr:

Ing. Zgarba v. r.

Příloha č. 1 k vyhlášce č. 366/2005 Sb.

Vyjadřování mrazírenských teplot

Vysvětlení:

Nejvýše – 12 oC znamená – 12 oC a vyšší teploty.

Nejméně – 22 oC znamená – 22 oC a nižší teploty.

Příloha č. 2 k vyhlášce č. 366/2005 Sb.

Přípustné záporné hmotnostní odchylky

Výrobek

Hmotnost balení

Přípustná záporná hmotnostní odchylka

Hluboce zmrazená zelenina a výrobky z hluboce zmrazené zeleniny

Výrobky balené ručně:

do 250 g

– 5 %

Hluboce zmrazené ovoce a výrobky z ovoce, protlaky

nad 250 g nebo 500 g

– 3 %

nad 500 g nebo 1 500 g

– 2 %

Hluboce zmrazené výrobky z brambor

nad 1 500 g

– 1 %

Výrobky balené strojně:

Hluboce zmrazené pekařské a cukrářské výrobky

do 250 g

– 10 %

Hluboce zmrazené pokrmy, polévky a polotovary

nad 250 g do 500 g (s hmotností jednotlivých kusů vyšší než 3 g)

– 10 %

nad 250 g do 500 g (ostatní výrobky)

– 6 %

Hluboce zmrazené výrobky z vajec

nad 500 g do 1 500 g

– 4 %

Hluboce zmrazené maso, masné výrobky a masné polotovary

nad 1 500 g

– 2 %

Hluboce zmrazené ryby, ostatní vodní živočichové, polotovary z ryb, ostatních vodních živočichů a ze strojně odděleného masa ryb a ostatních vodních živočichů, Surimi

Výrobky balené ručně:

do 250 g

– 6 %

nad 250 g nebo 500 g (s hmotností jednotlivých kusů ryb vyšší než 200 g)

– 5 % (- 7 %)

nad 500 g nebo 1 500 g

– 3 %

nad 1 500 g

– 2 %

Výrobky balené strojně:

do 250 g

– 10 %

nad 250 g do 500 g

– 6 %

nad 500 g do 1 500 g

– 4 %

nad 1 500 g

– 2 %

Informace

Právní předpis č. 366/2005 Sb. nabyl účinnosti dnem 1.1.2006.

Ke dni uzávěrky právní předpis nebyl měněn či doplňován.