Surový oleje získaný mechanickým lisováním semen za vyšších teplot není čistý, obsahuje celou řadu příměsí a nečistot. V procesu zvaném rafinace se získaná surovina zbavuje všech nežádoucích látek. Rafinace zahrnuje několik kroků. Neutralizace slouží k odstranění volných mastných kyselin a všech případných příměsí po lisování semen, při bělení dochází k odstraňování barviv, dezodorací se odstraní veškeré pachové a chuťové složky. Vzniklý olej je bez původní chutě a vůně. Během rafinace olej přichází o část vitaminů a jiných cenných látek, vůni a chuť rostliny, ze které byl získán. Rafinovaný olej poznáme celkem snadno – prodává se v průsvitném, většinou plastovém obalu, je chuťově a pachově neutrální, je čirý, řídký, nezakalí se a nikdy se nezkazí.
Oblast: Potraviny
Příbuzné: Fermentace, Konzervace, Pasterace
Aktualizováno: 16. září 2013