Na podzim 2017 jsme vás informovali o rozdílných pohledech na spodní hranici tolerance cukrů a tuků ve spotřebním koši a o problémech, které to vyvolává. Nejasná formulace ve vyhlášce o školním stravování způsobuje, že někdo spotřebu v těch dvou skupinách chápe v rozmezí 0–100 %, jiný v rozmezí 75–100 %.
Situace si je vědomo i Ministerstvo školství, které v polovině dubna 2018 rozeslalo mail, v němž se k problému jasně vyjadřuje: spotřebu tuku a cukru je nutné dodržovat v rozmezí 75–100 % normy.

Toto stanovisko ke spotřebě cukrů a tuků lze najít i na stránkách MŠMT.
Jasný názor MŠMT je třeba velmi ocenit. Kladně lze hodnotit i poznámku v závěru mailu, že nejednoznačnou formulací tolerance u cukrů a tuků se bude MŠMT zabývat. Bylo by ale potřeba učinit i další kroky a odpovědět na další otázky:
- Je taková spotřeba cukru v souladu s nejnovějšími vědeckými poznatky?
- Je možné v jídelnách základních a středních škol takové množství cukru prakticky v obědech použít?
- Jak řešit sledování zvýšeného příjmu skrytého cukru?
- Nedochází ke kolizi požadavků Nutričního doporučení Ministerstva zdravotnictví a Vyhlášky o školním stravování?
Ing. Pavel Ludvík – vedoucí redakce portálu Jídelny.cz
Diskuze