Přeskočit na obsah
alphabet

Abeceda výživy

Encyklopedie výživy je populárně naučný výkladový slovník hesel z oblasti výživy, potravin a onemocnění souvisejících s výživou. Je určen pro personál stravovacích provozů.

Acesulfam K, celým názvem acesulfam draselný, je neenergetické náhradní sladidlo (E 950). Oproti sacharóze je 180-200x sladší, což je stejné jako u aspartamu, poloviční než u sacharinu a čtvrtinové než u sukralózy. Acesulfam K má mírně nahořklou chuť, proto je používán spolu s dalšími sladidly. Při vysokých teplotách a dlouhém skladování je stabilní, což umožňuje jeho využití do pekařských výrobků a výrobků s dlouhou trvanlivostí. Typicky se acesulfam K vyskytuje v sycených nápojích. Současné vědecké poznatky nepotvrdily žádné nežádoucí účinky nadměrného užívání acesulfamu K, tudíž byla konzumace tohoto sladidla prohlášena za bezpečnou.

Oblast: Potraviny

Příbuzné: Náhradní sladidla, Aspartam, Cyklamát, Sorbitol, Xylitol, Stevie, Sukralóza, Sacharin, Sacharóza

Aktualizováno: 16. září 2013

Aspartam (E 951) je asi nejrozšířenější náhradní sladidlo. Sladivost aspartamu je přibližně 200x vyšší než u čistého cukru, proto se používá velmi malé množství a jeho energetická hodnota je téměř zanedbatelná. Při vyšších teplotách (nad 40 °C) je aspartam nestabilní a ztrácí svou sladkou chuť. Nelze ho tedy při pečení přimíchat do těsta, ale sype se na moučníky až po upečení. Sladkou chuť aspartam ztrácí i dlouhým skladováním. Aspartam není vhodný pro nemocné fenylketonurií, jelikož obsahuje aminokyselinu fenylalanin.

V současné době se aspartam využívá při výrobě light nápojů, do potravin s náhradními sladidly, do stolních sladidel, nealkoholických nápojů, mléčných výrobků, dezertů, pudinků, zmrzlin, čokolád a dalších cukrovinek, do cereálních výrobků, žvýkaček, ovocných konzerv, marinád, dresinků, zubních past či farmaceutických výrobků. Přesto některé zdroje uvádí škodlivé účinky aspartamu při jeho dlouhodobém použití. Celkové zhodnocení aspartamu a vyjádření Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) by mělo vyjít ke konci roku 2013.

Oblast: Potraviny

Příbuzné: Náhradní sladidla, Cyklamát, Sorbitol, Acesulfam K, Xylitol, Stevie, Sukralóza, Sacharin, Energetická hodnota, Fenylketonurie, Cereálie, Sacharóza

Aktualizováno: 16. září 2013