Přeskočit na obsah
alphabet

Abeceda výživy

Encyklopedie výživy je populárně naučný výkladový slovník hesel z oblasti výživy, potravin a onemocnění souvisejících s výživou. Je určen pro personál stravovacích provozů.

Lepek neboli gluten je směs bílkovin obsažených v povrchové části některých obilných zrn. Lepek se vyskytuje v pšenici, ječmeni, žitu a ve všech výrobcích z nich vyrobených (pečivo, cukrářské výrobky, knedlíky, těstoviny, kaše apod). Za rozporuplnou plodinu se v souvislosti s lepkem a celiakií považuje oves. Některá doporučení oves při bezlepkové dietě vylučují, jiné ne. Hlavní je vždy individuální stav a snášenlivost dotyčného. U některých osob může být lepek příčinou vzniku autoimunitního onemocnění zvaného celiakie. V takovém případě je jedinou možnou léčbou lepek ze stravy zcela vyloučit a celoživotně dodržovat bezlepkovou dietu.

Oblast: Onemocnění související s výživou

Příbuzné: Celiakie, Alergie na lepek, Bezlepková dieta

Aktualizováno: 16. září 2013