Přeskočit na obsah
alphabet

Abeceda výživy

Encyklopedie výživy je populárně naučný výkladový slovník hesel z oblasti výživy, potravin a onemocnění souvisejících s výživou. Je určen pro personál stravovacích provozů.

Alergie na bílkovinu kravského mléka je jednou z nejčastějších potravinových alergií u kojenců a batolat, ale může se vyskytnout i v dospělosti. Jedná se o nežádoucí reakci organismu na přítomnost mléčných bílkovin (syrovátkové bílkoviny a kasein). Reakce se projeví zažívacími obtížemi (nadýmání, průjem, nevolnost apod.), případně je postižena kůže či dýchací ústrojí. Jedinou možnou léčbou je ze stravy zcela vyloučit mléko a mléčné výrobky. Při bezmléčné dietě se nesmí zapomenout na dostatečný přívod vápníku z náhradních zdrojů.

Upozornění: neplést si alergii na bílkovinu kravského mléka s laktózovou intolerancí!

Oblast: Onemocnění související s výživou

Příbuzné: Potravinová alergie, Laktózová intolerance, Vápník, Bílkoviny kravského mléka

Aktualizováno: 16. září 2013

Alergie na lepek je nežádoucí reakce imunitního systému na přítomnost lepku v těle. Tato reakce je rychlá a většinou se projevuje potížemi v trávicím ústrojí (křeče, nevolnost, nadýmání, průjem). Při alergické reakci na lepek nebývá poškozena sliznice tenkého střeva, jako tomu je u celiakie (nesnášenlivosti lepku). Stejně jako u jiných forem alergie i zde je nutné vyvarovat se kontaktu s alergenem, tedy vyloučit lepek ze stravy. Ještě před nasazením diety je však nutné provést lékařské vyšetření a určit, zda se jedná o celiakii, či alergii na lepek.

Upozornění: celiakie nerovná se alergie na lepek!

Oblast: Onemocnění související s výživou

Příbuzné: Celiakie, Lepek, Bezlepková dieta

Aktualizováno: 16. září 2013

Podle rozložení tuku v těle rozlišujeme obezitu androidní a gynoidní. Androidní obezita se označuje také jako typ jablko, protože jejím typickým rysem je výrazné ukládání tuku právě v oblasti břicha. Ze zdravotního hlediska je tento typ obezity nebezpečnější, neboť je zde větší riziko rozvoje diabetu a onemocnění srdce a cév. Vyšší výskyt androidního typu obezity pozorujeme zejména u mužů.

Oblast: Onemocnění související s výživou

Příbuzné: Obezita, Gynoidní typ obezity, BMI, Nadváha, Metabolický syndrom

Aktualizováno: 16. září 2013

Anémie neboli chudokrevnost je onemocněním krve, konkrétně červených krvinek. Jedná se o stav, kdy je v krvi snížená hladina hemoglobinu (krevní barvivo, na které se váže kyslík) a současně je snížený počet červených krvinek. Důsledkem je snížená schopnost krve dodávat tkáním kyslík. Příčinou anémie je porucha tvorby červených krvinek, nebo jejich zvýšený zánik. Ve většině případů má anémie pozvolný nástup. Mohou se objevovat příznaky jako bledost, spavost, snížená výkonnost nebo dušnost při námaze. Existuje několik typů anémie, mezi nejrozšířenější patří sideropenická anémie (z nedostatku železa) a perniciózní anémie (z nedostatku vitaminu B12).

Oblast: Onemocnění související s výživou

Příbuzné: Železo, Vitamin B12

Aktualizováno: 16. září 2013

Ateroskleróza je degenerativní postižení cévní stěny. Jedná se o dlouhodobý proces, který může začít již v dětství. Ve stěnách tepen dochází k ukládání tukových a jiných látek, vnitřní prostor tepny se tak zužuje a tepna ztrácí svou pružnost. Důsledkem je špatný průtok krve postiženými úseky a nedostatečné prokrvení orgánu, ke kterému daná céva míří. Nejčastěji postiženými orgány jsou srdce, mozek a dolní končetiny. Pokud degenerativní změny již postižené tepny pokračují dále, může dojít až k jejímu úplnému ucpání se všemi důsledky nedostatečného krevního zásobení (nejznámější jsou srdeční infarkt, cévní mozková příhoda, ischemická choroba dolních končetin).

Riziko aterosklerózy roste s celou řadou faktorů nesprávného stylu života, jako je přejídání, kouření, stres, málo pohybové aktivity, zvýšená hladina cholesterolu v krvi, výskyt obezity, diabetu či vysokého krevního tlaku.

Oblast: Onemocnění související s výživou

Příbuzné: Metabolický syndrom, Obezita, Cholesterol, Diabetes mellitus, Hypertenze

Aktualizováno: 16. září 2013

Bezlepková dieta je dnes jediná účinná léčba celiakie (nesnášenlivosti lepku). Jedná se o plnohodnotnou stravu s dostatečným obsahem všech živin, včetně vitaminů, minerálních látek i vlákniny. Zcela vyloučena je pšenice (vč. špaldy), žito, ječmen a veškeré výrobky z nich (pečivo, cukrářské výrobky, těstoviny, knedlíky, vločky, kroupy, rostlinné maso seitan apod.), některá doporučení zakazují i oves. Je třeba číst etikety potravin a dát si pozor na ne zcela zřejmé zdroje lepku (kečup, hotové omáčky, puding, kypřicí prášky, jogurty apod.) a popřemýšlet nad recepturou pokrmů (př. složení použité uzeniny, vysypání plechu moukou apod.). Základem diety jsou přirozeně bezlepkové potraviny (brambory, rýže, kukuřice, luštěniny, pohanka, jáhly, ovoce, zelenina, houby, maso, mléko a mléčné výrobky, sýry, tvaroh, smetana) doplněné speciálními bezlepkovými potravinami (BLP pečivo, těstoviny, mouka apod.). Přísné dodržování bezlepkové diety zabraňuje vzniku dalších komplikací celiakie.

Oblast: Onemocnění související s výživou

Příbuzné: Celiakie, Alergie na lepek, Lepek

Aktualizováno: 16. září 2013

Bigorexie je typ poruch příjmu potravy, která je spojená s narušeným vnímáním vlastního těla. Vyskytuje se především u mužů, ale také u žen kulturistek. Postižení jedinci si připadají nedostatečně vyvinutí a drobní. Proto, aby získali svalovou hmotu, tráví mnoho času v posilovnách a konzumují nadměrné množství bílkovin a doplňků stravy. Takový způsob života může mít negativní důsledky na lidské zdraví. Příliš časté a vydatné posilování bez potřebné regenerace vede k poškození pohybového aparátu, nadměrné množství svaloviny je zátěží pro kosti a klouby, extrémní příjem bílkovin narušuje funkci ledvin a jater.

Oblast: Onemocnění související s výživou

Příbuzné: Poruchy příjmu potravy, Mentální anorexie, Mentální bulimie, Orthorexie

Aktualizováno: 16. září 2013

Botulismus je vzácné, avšak velmi závažné onemocnění vyvolané konzumací potraviny obsahující tzv. botulotoxin (nejúčinnější bakteriální jed, někdy též zvaný klobásový jed), který produkuje bakterie Clostridium botulinum. Největší riziko představují konzervované, podomácku vyrobené potraviny. Nejčastěji se jedná o masové, zeleninové a ovocné konzervy.

Doba mezi vstupem nákazy do organismu a vypuknutím nemoci závisí na množství požitého toxinu a pohybuje se v rozmezí asi 5 hodin až 5 dnů. Nejprve se objevují příznaky v podobě malátnosti, bolesti břicha a zvracení. Následují typické příznaky související s postižením nervového systému, jako potíže s polykáním, sucho v ústech, dvojité vidění, poruchy dýchání. Účinnou léčbou je podání specifického antiséra. Neléčené onemocnění může končit smrtí. Prevence spočívá v důsledném dodržování technologických a hygienických zásad přípravy pokrmů.

Oblast: Onemocnění související s výživou

Příbuzné: Salmonelóza, Kampylobakterióza, Listerióza, Toxoplazmóza, Stafylokoková enterotoxikóza, Břišní tyfus, Escherichia Coli, Hygienické zásady zacházení s potravinami

Aktualizováno: 16. září 2013

Původcem tohoto onemocnění je bakterie Salmonella Typhi. Člověk se nakazí potravinou nebo nápojem, které byly kontaminovány prostřednictvím infikované osoby. Ta vylučuje bakterii ve výkalech. Onemocnění je nejvíce rozšířené v krajinách s teplým klimatem, kde bývá nízký hygienický standard. Doba mezi vstupem nákazy do organismu a vypuknutím nemoci bývá 7-14 dní. Mezi typické projevy břišního tyfu patří vysoká horečka (39-40 °C), malátnost, břišní křeče a bolesti hlavy. Léčba spočívá v podávání antibiotik. Jako prevenci vzniku onemocnění je nutné dodržovat základní hygienická pravidla, zejména striktní dodržování osobní hygieny. Turisté cestující do rizikových krajin by měli pít pouze balenou nebo převařenou vodu a neměli by používat ani kostky ledu z místní vody do nápojů.

Oblast: Onemocnění související s výživou

Příbuzné: Salmonelóza, Kampylobakterióza, Listerióza, Toxoplazmóza, Stafylokoková enterotoxikóza, Escherichia Coli, Hygienické zásady zacházení s potravinami

Aktualizováno: 16. září 2013

Celiakie je celoživotní autoimunitní onemocnění způsobené nesnášenlivostí lepku. Přítomnost lepku v konzumované stravě způsobuje tvorbu protilátek proti buňkám tenkého střeva, vzniká zánětlivý stav a dochází k postupnému ničení střevní sliznice. Mezi typické příznaky celiakie patří průjem, u některých naopak zácpa, snížená chuť k jídlu, nadýmání, křeče v břiše nebo úbytek tělesné hmotnosti. Kromě zažívacích problémů se může celiakie projevovat i mimostřevními potížemi – kožní problémy, řídnutí kostí, afty, porucha skloviny, bolest kloubů, únava, psychické problémy a další. Celiakie se může objevit v kterémkoli věku. V současné době existuje pouze jediná účinná léčba celiakie – bezlepková dieta. 

Upozornění: celiakie nerovná se alergie na lepek!

Oblast: Onemocnění související s výživou

Příbuzné: Alergie na lepek, Lepek, Bezlepková dieta

Aktualizováno: 16. září 2013

Speciální diabetické potraviny známé pod označením „dia“ jsou dnes již doznívající minulostí. Při novelizaci vyhlášky č. 54/2004 Sb. bylo toto označení dokonce vyloučeno ze skupiny potravin pro zvláštní výživu a legislativně tedy „dia výrobky“ už neexistují. Důvodem k takovému kroku bylo jejich nevhodné složení. Místo cukru sice obsahovaly náhradní sladidla, ale chuť a objem potravin byly často dosaženy zvýšeným množstvím tuků, tudíž vyšší celkovou energetickou hodnotou výrobku. Jelikož je u většiny diabetiků žádoucí redukovat tělesnou hmotnost, jsou takové potraviny zcela nevhodné. Při diabetické dietě je možné konzumovat běžné potraviny s ohledem na režim a způsob léčby.

Oblast: Onemocnění související s výživou

Příbuzné: Diabetes mellitus, Diabetes mellitus 1. typu, Diabetes mellitus 2. typu, Výměnná jednotka, Hyperglykemie, Hypoglykemie, Inzulin, Glukometr

Aktualizováno: 16. září 2013

Diabetes mellitus je skupina chronických metabolických onemocnění různého původu, jejichž společným znakem je zvýšená hladina krevního cukru neboli hyperglykemie. Důvodem vzniku diabetu je porucha tvorby nebo funkce hormonu inzulinu. Inzulin má za úkol hospodařit s cukrem v lidském těle, respektive jeho hladinu snižovat na optimální úroveň. Pokud má tělo málo inzulinu, případně je jeho účinnost snížená, dochází k dlouhodobě zvýšené hladině krevního cukru. To vede k narušení metabolismu hlavních živin a k poškození jednotlivých orgánů. Léčba diabetu spočívá v dodržování diety, užívání léčiv a v nejtěžším případě v aplikaci inzulinu.

Oblast: Onemocnění související s výživou

Příbuzné: Diabetes mellitus 1. typu, Diabetes mellitus 2. typu, Výměnná jednotka, Dia výrobky, Hyperglykemie, Hypoglykemie, Inzulin, Glukometr

Aktualizováno: 16. září 2013

Diabetes mellitus 1. typu je onemocnění vzniklé v důsledku absolutního nedostatku inzulinu. K poškození, až úplnému zničení buněk slinivky břišní, které tento hormon tvoří, dochází z různých důvodů. Bez inzulinu není možné regulovat hladinu krevního cukru, která nekontrolovatelně roste (vzniká hyperglykemie). Typické příznaky (nadměrná žízeň, časté močení přes den i noc, slabost, únava, hubnutí, nevolnost, zvracení, až porucha vědomí či kóma) nemocného rychle přivedou k lékaři. Po určení diagnózy zahájená jediná možná léčba tohoto typu diabetu – aplikace inzulinu. Na rozdíl od DM 2. typu se toto onemocnění vyskytuje spíše u mladších jedinců a úpravou životního stylu mu nelze předejít.

Oblast: Onemocnění související s výživou

Příbuzné: Diabetes mellitus, Diabetes mellitus 2. typu, Výměnná jednotka, Dia výrobky, Hyperglykemie, Hypoglykemie, Inzulin, Glukometr

Aktualizováno: 16. září 2013

Přes 90 % léčených diabetiků nese diagnózu diabetes mellitus 2. typu. Toto onemocnění je způsobeno relativním nedostatkem inzulinu, tzv. inzulinovou rezistencí. Ve skutečnosti to znamená, že slinivka břišní je schopná inzulin tvořit (oproti nemocným DM 1. typu), avšak příslušné tkáně na působení inzulinu nereagují (jsou rezistentní). Tím dochází ke zvyšování hladiny krevního cukru, změně metabolismu živin a postupnému ničení jednotlivých tkání. Léčba se řídí dle aktuálního stavu nemocného. Volbou číslo jedna je diabetická dieta, dále podávání léčiv, v nejtěžším případě přímá aplikace pro život nezbytného inzulinu. Diabetes mellitus 2. typu patří do kategorie chronických onemocnění neinfekčního charakteru (laicky řečeno „civilizačních chorob“), tudíž je možné a žádoucí vzniku diabetu předcházet správným životním stylem.

Oblast: Onemocnění související s výživou

Příbuzné: Diabetes mellitus, Diabetes mellitus 1. typu, Výměnná jednotka, Dia výrobky, Hyperglykemie, Hypoglykemie, Inzulin, Glukometr

Aktualizováno: 16. září 2013

Dna je zánětlivé kloubní onemocnění, které se projevuje zvýšenou hladinou kyseliny močové v krvi (odborně hyperurikemie) a vede k akutnímu zánětu kloubů. Tato akutní dnavá artritida se vyznačuje výraznou bolestí, otokem a zarudnutím kloubu především na palci dolní končetiny. Dna může přejít do chronického stádia. Postupně začínají bolet všechny klouby a v podkoží ušních boltců, v blízkosti kloubů palce nohy, loktů a drobných kloubů ruky se objevují útvary s obsahem solí kyseliny močové (těmto útvarům se říká dnavé tofy).

Léčba dny spočívá v podávání léčiv. Současně je třeba dodržovat dietní opatření a omezit příjem potravin s vysokým obsahem purinů (maso, vnitřnosti, zvěřina, silné masové vývary, luštěniny, kakao, káva), omezit konzumaci alkoholu, dodržovat dostatečný pitný režim a snížit tělesnou hmotnost.

Oblast: Onemocnění související s výživou

Příbuzné: Puriny, Metabolický syndrom

Aktualizováno: 16. září 2013

Escherichia Coli je bakterie, která se běžně vyskytuje v trávicím traktu lidí a je potřebná pro správný průběh trávicích procesů. Rozeznáváme několik kmenů této bakterie. Některé z nich mohou být za určitých podmínek, jako je například oslabení organismu, pro lidské zdraví nebezpečné. Potraviny mohou být nakaženy lidmi, kteří vylučují nebezpečné kmeny E. Coli a podílejí se na výrobě nebo distribuci potravin či pokrmů.

K onemocnění může dojít především po konzumaci infikovaných hotových jídel, která byla ponechána delší dobu při pokojové teplotě. Projevy onemocnění jsou různé, dle typu kmene bakterie. Nejzávažnějším projevem je těžký zánět střeva doprovázený krvavými průjmy a hemolyticko-ureický syndrom, který je hlavní příčinou akutního selhání ledvin u dětí do pěti let. Ochrana před infekcí spočívá především v dodržování základních hygienických pravidel.

Oblast: Onemocnění související s výživou

Příbuzné: Salmonelóza, Kampylobakterióza, Listerióza, Toxoplazmóza, Stafylokoková enterotoxikóza, Břišní tyfus, Hygienické zásady zacházení s potravinami

Aktualizováno: 16. září 2013

Fenylketonurie patří k vrozeným metabolickým poruchám. Následky onemocnění jsou vážné, proto jsou v dnešní době na výskyt fenylketonurie testováni všichni novorozenci. Při onemocnění je porušená přeměna aminokyseliny fenylalaninu na tyrozin. Fenylalanin se hromadí v organismu, což má za následek vážné poruchy mentálního vývoje. Jedinou léčbou je podávání diety s nízkým obsahem fenylalaninu. Fenylalanin je aminokyselina, která se vyskytuje ve všech bílkovinách. Pokud tedy máme u nemocného omezit příjem fenylalaninu, musíme omezit příjem bílkovin ve stravě. Nedostatek bílkovin ve stravě se u pacientů s fenylketonurií nahrazuje podáváním speciálních bílkovinných přípravků bez fenylalaninu. Dříve byla dieta doporučována pouze do dospělosti, nyní je dodržována celoživotně.

Oblast: Onemocnění související s výživou

Příbuzné: Aminokyseliny, Bílkoviny, Potraviny pro zvláštní výživu

Aktualizováno: 16. září 2013

Glukometr je přístroj sloužící pro měření hladiny krevního cukru (glykemie). Jedná se o velmi jednoduchou a rychlou metodu, kterou lze zvládnou i v domácích podmínkách. Z toho důvodu je dnes tato metoda velmi rozšířená a úspěšně využívaná pro kontrolu aktuálního stavu a vývoje diabetu. Použitím glukometru je každý diabetik schopen se rychle orientovat v průběhu své nemoci, správně reagovat na vzniklé potíže a dosahovat žádoucích výsledků léčby. Měření se provádí z kapky krve z konečků prstů ruky.

Oblast: Onemocnění související s výživou

Příbuzné: Diabetes mellitus, Diabetes mellitus 1. typu, Diabetes mellitus 2. typu, Výměnná jednotka, Dia výrobky, Hyperglykemie, Hypoglykemie, Inzulin

Aktualizováno: 16. září 2013

Podle rozložení tuku v těle rozlišujeme obezitu androidní a gynoidní. Gynoidní obezita je označována také jako typ hruška, protože jejím typickým rysem je ukládání tuku zejména v oblasti hýždí a stehen. Pozorujeme ji především u žen. Gynoidní typ obezity bývá vnímán hlavně jako estetický nedostatek, nicméně z hlediska zdravotního nepředstavuje tak velké riziko rozvoje diabetu a srdečně-cévních onemocnění jako obezita androidního typu.

Oblast: Onemocnění související s výživou

Příbuzné: Obezita, Androidní typ obezity, BMI, Nadváha

Aktualizováno: 16. září 2013

Při zacházení s potravinami je nutné dodržovat hygienické zásady, aby byla zajištěna zdravotní nezávadnost. Mezi hygienické zásady patří dodržování osobní hygieny (mytí rukou), dokonalá tepelná úprava potravin (ve všech částech potraviny musí být dosaženo teploty nejméně 70 °C po dobu alespoň 10 minut), zabránění styku syrových a tepelně upravených potravin, uchovávání potravin při teplotách neumožňujících množení mikroorganismů (nelze-li potravinu po tepelném opracování ihned zkonzumovat, musí být uchována při teplotě vyšší než 70 °C, nebo nižší než 5 °C), opětovná důkladná tepelná úprava tepelně upravených a uskladněných potravin před konzumací (ve všech částech potraviny musí být dosaženo teploty nejméně 70 °C po dobu alespoň 10 minut), udržování kuchyňského zařízení v naprosté čistotě, chránění potravin před hmyzem a hlodavci a používání pouze pitné vody při veškeré manipulaci s potravinami.

Oblast: Onemocnění související s výživou

Příbuzné: Salmonelóza, Kampylobakterióza, Listerióza, Toxoplazmóza, Stafylokoková enterotoxikóza, Břišní tyfus, Escherichia Coli

Aktualizováno: 16. září 2013