Přeskočit na obsah
alphabet

Abeceda výživy

Encyklopedie výživy je populárně naučný výkladový slovník hesel z oblasti výživy, potravin a onemocnění souvisejících s výživou. Je určen pro personál stravovacích provozů.

Původcem onemocnění je parazitický prvok Toxoplasma gondii. Hlavním zdrojem infekce je pro člověka konzumace syrového nebo nedostatečně tepelně opracovaného masa, a to především masa vepřového. Doba mezi vstupem nákazy do organismu a vypuknutím nemoci bývá v průměru 5-18 dní. Onemocnění probíhá u většiny lidí bez závažnějších příznaků, případně v lehké formě, kdy se objevují horečky, svalové bolesti, bolesti hlavy a nechutenství. Infekce je však nebezpečná zejména pro plody těhotných matek, kdy může docházet k potratům či předčasným porodům. Osoby s oslabeným imunitním systémem jsou ohroženy zánětem mozku a zápalem plic. Prevence toxoplazmózy spočívá především v důkladném tepelném zpracování masa.

Oblast: Onemocnění související s výživou

Příbuzné: Kampylobakterióza, Listerióza, Botulismus, Stafylokoková enterotoxikóza, Břišní tyfus, Escherichia Coli, Hygienické zásady zacházení s potravinami

Aktualizováno: 16. září 2013