Přeskočit na obsah
alphabet

Abeceda výživy

Encyklopedie výživy je populárně naučný výkladový slovník hesel z oblasti výživy, potravin a onemocnění souvisejících s výživou. Je určen pro personál stravovacích provozů.

Listerióza je onemocnění způsobené bakteriemi druhu Listeria monocytogenes. Potraviny rizikové z hlediska přenosu listeriózy jsou především ty, které jsou skladované v chladírenských podmínkách a jsou konzumovány bez finální úpravy. Příkladem mohou být měkké sýry, majonézové saláty, nakládané maso a další. Doba mezi vstupem nákazy do organismu a vypuknutím nemoci bývá různě dlouhá – může se jednat o týdny až měsíce. Nejohroženější jsou především novorozenci, děti, těhotné ženy, starší lidé a lidé s oslabeným imunitním systémem.

U osob s normálním imunitním systémem se nemoc obvykle projevuje horečkou, zvracením a průjmy. Oproti tomu u osob s oslabeným imunitním systémem nemoc postihuje zejména nervovou tkáň a objevují se příznaky jako bolest hlavy, ztuhlý krk, zmatenost, ztráta rovnováhy nebo náhlé nepravidelné pohyby končetin. U těhotných matek je častým projevem spontánní potrat nebo porod mrtvého dítěte. Prevence listeriózy je založena na důsledném dodržování hygienických zásad.

Oblast: Onemocnění související s výživou

Příbuzné: Salmonelóza, Kampylobakterióza, Toxoplazmóza, Botulismus, Stafylokoková enterotoxikóza, Břišní tyfus, Escherichia Coli, Hygienické zásady zacházení s potravinami

Aktualizováno: 16. září 2013