Při zacházení s potravinami je nutné dodržovat hygienické zásady, aby byla zajištěna zdravotní nezávadnost. Mezi hygienické zásady patří dodržování osobní hygieny (mytí rukou), dokonalá tepelná úprava potravin (ve všech částech potraviny musí být dosaženo teploty nejméně 70 °C po dobu alespoň 10 minut), zabránění styku syrových a tepelně upravených potravin, uchovávání potravin při teplotách neumožňujících množení mikroorganismů (nelze-li potravinu po tepelném opracování ihned zkonzumovat, musí být uchována při teplotě vyšší než 70 °C, nebo nižší než 5 °C), opětovná důkladná tepelná úprava tepelně upravených a uskladněných potravin před konzumací (ve všech částech potraviny musí být dosaženo teploty nejméně 70 °C po dobu alespoň 10 minut), udržování kuchyňského zařízení v naprosté čistotě, chránění potravin před hmyzem a hlodavci a používání pouze pitné vody při veškeré manipulaci s potravinami.
Oblast: Onemocnění související s výživou
Příbuzné: Salmonelóza, Kampylobakterióza, Listerióza, Toxoplazmóza, Stafylokoková enterotoxikóza, Břišní tyfus, Escherichia Coli
Aktualizováno: 16. září 2013