Kampylobakterióza je označení pro infekční onemocnění vyvolané bakterií Campylobacter jejuni. Nejčastějším zdrojem nákazy je pro člověka syrové nebo nedostatečně tepelně upravené drůbeží maso. Rizikovou potravinou je také syrové mléko a kontaminovaná voda. Doba mezi vstupem nákazy do organismu a vypuknutím nemoci bývá 2-7 dnů. Onemocnění je provázeno průjmem, který může být s příměsí krve a hlenu, bolestmi břicha, zvracením a horečkou. Základem léčby je dietní režim a dodávání tekutin. Ve většině případů onemocnění samo odezní v průběhu několika dní, někdy však může trvat i přes týden. Prevence kampylobakteriózy je založena na dodržování hygienických zásad a důkladné tepelné úpravě potravin – více než 70 °C po dobu 10 minut ve všech částech potraviny.
Oblast: Onemocnění související s výživou
Příbuzné: Salmonelóza, Kampylobakterióza, Listerióza, Toxoplazmóza, Botulismus, Stafylokoková enterotoxikóza, Břišní tyfus, Escherichia Coli, Hygienické zásady zacházení s potravinami
Aktualizováno: 16. září 2013