Přeskočit na obsah
alphabet

Abeceda výživy

Encyklopedie výživy je populárně naučný výkladový slovník hesel z oblasti výživy, potravin a onemocnění souvisejících s výživou. Je určen pro personál stravovacích provozů.

Kampylobakterióza je označení pro infekční onemocnění vyvolané bakterií Campylobacter jejuni. Nejčastějším zdrojem nákazy je pro člověka syrové nebo nedostatečně tepelně upravené drůbeží maso. Rizikovou potravinou je také syrové mléko a kontaminovaná voda. Doba mezi vstupem nákazy do organismu a vypuknutím nemoci bývá 2-7 dnů. Onemocnění je provázeno průjmem, který může být s příměsí krve a hlenu, bolestmi břicha, zvracením a horečkou. Základem léčby je dietní režim a dodávání tekutin. Ve většině případů onemocnění samo odezní v průběhu několika dní, někdy však může trvat i přes týden. Prevence kampylobakteriózy je založena na dodržování hygienických zásad a důkladné tepelné úpravě potravin – více než 70 °C po dobu 10 minut ve všech částech potraviny.

Oblast: Onemocnění související s výživou

Příbuzné: Salmonelóza, Kampylobakterióza, Listerióza, Toxoplazmóza, Botulismus, Stafylokoková enterotoxikóza, Břišní tyfus, Escherichia Coli, Hygienické zásady zacházení s potravinami

Aktualizováno: 16. září 2013